Retardace


Ráda bych se zeptala mám 7 letého chlapce s lehkou mentální retardací a ADHD. Chodím s ním k dětskému psychiatrovi. Bere léky na neklid a úzkostlivé stavy MEDORISPER A ZOLOFT...

Moniko, medikace Vašeho syna by měla být v pořádku. Je to standardní léčba.Pokud se Vám nedaří zvládat jeho chování ve společnosti ostatních dětí a dospělých, je potřeba...

 
V raném dětství lze IQ zjistit jen obtížně

Inteligenční schopnosti jsou v populaci velmi rozmanité. Jsou lidé průměrní, lidé geniální i lidé podprůměrní. Co je to vlastně inteligence a lze ji vůbec měřit? Nejběžněji...

 celý článek

Mám 4 letého syna a byl mu zjištěna diagnoza PMR retar.nerovnoměrný vývoj,hyperaktivita a specif.vývoj.por.motor.funkcí.Co to znamená a co se s tím dělá.Bude moci pak...

PMR retar. znamená psychomotorická retardace, tj. zpomalený vývoj psychiky a dovedností oproti normě. Hyperaktivita je "přehnaná aktivita"- přílišná neposednost, vývojově daná...


Váha plodu

| Dotaz od: Simona | z mobilní aplikace

Poprosila bych Vás o názor. Jsem ve 37+4 týdnu (dle Pm) a chodím pravidelně do nemocnice na biometrii plodu. Před dvěma týdny měla dcera 1710 gramů,před týdnem 1730 a nýní po...

Váha plodu je opravdu nízká, nejspíše je problém v dostatečném zásobění placentou, na kontrolní monitory chodíte proto, aby se včas zachytily známky možného ohrožení plodu při...

Hypotonie

| Dotaz od: eva

Dcera má 13 měsíců, narozena v termínu s váhou 2kg byla zjištěna hypotonie trupu. Ještě nelozí, nesedí, jen se posouvá ručičkama po zemi bez zapojení nohou. Hodně čilá, jinak...

Evo! Dětský neurolog by v tomto případě měl být dostačující. Můžete pro jistotu konsultovat jiného neurologa, třebas i na vyšším pracovišti (krajská nebo i fakultní nemocnice...

Díky růstovému hormonu dorostou malé děti své vrstevníky

Děti, které už při porodu neodpovídaly svou délkou týdnu, ve kterém se narodily, se označují zkratkou SGA.

 celý článek
Kdy hrozí růstová retardace?

Děti, které se díky vrozené vadě narodily výrazně menší než jejich vrstevníci, mohou být v dospělosti nižší než jejich vrstevníci s normální porodní délkou.

 celý článek

Zpomalení růstu ročního dítěte

| Dotaz od: prokopová

Ráda bych vás poprosila o zhodnocení růstu mého syna.narozen 1.9.2009 v 40.tt, SC pro nepostupující porod a alteraci ozev, AS:10,10,10 .poporodní stav v pořádku,propuštěn pátý...

Paní Prokopová! Ráda bych vás uklidnila. U tělesné délky dětí platí pravidlo, že v období při a po narození je tělesná délka ovlivňována více výškou matky. Pokud je tedy matka...

Od přejídání je krůček k problémům

Představte si chlapečka, který už jako maličký kojenec vypadá poněkud zvláštně. Má problémy se sáním mateřského mléka a často musí být krmen sondou. Jeho svaly mají snížené...

 celý článek

Vážená paní doktorko, asi ve 14. týdnu těhotenství mi byla v rámci vyšetření krve zjištěna snížená fce štítné žlázy a následně jsem tedy byla odeslána na endokrinologii, kde...

Šárko, hladina TSH nebyla zvýšena nijak výrazně, nebojte se tedy poškození plodu. Popsaná postižení plodu...tedy psychomotorická retardace...se týká těžšího postižení štítné...

Paní doktorko Ďurovcová, ve 12 TT mi z krve diagnostikovali mírně zvýšenou hodnotu TSH /4,6/ ostatní ukázkově v normě, po objednání na endokrinologii mi paní doktorka nasadila...

Vaše hodnoty jsou sice mimo normu, ale jen mírně. Takže mentálního postižení miminka bych se neobávala. To se vyskytovalo spíše v minulosti, kdy se štítnice v těhotenství vůbec...

Potrebovali bycho poradit. Chceme mit miminko, ale bojime se, ze bude znovu postizene je mi 24 let a uz mame dcerku ktere jsou 4roky a je tezce postizena. Ma 3stupen a ma tezkou...

Na psychomotorický vývoj dítěte v děloze má zásadní vliv normální hladina hormonů štítné žlázy. Do teřtího měsíce si je plod neumí vytvářet sám a je zcela závislý na hormonální...

Meningokokový zánět mozkových blan, tzv. meningitida, se vyznačuje vysokou smrtností (letalitou) a je pro postiženého vážnou hrozbou i v současných podmínkách moderní...

 celý článek


 celý článek

Syndrom Prader-Willi se projevuje různě. Mimo jiné i poruchami intelektu, emoční labilitou nebo osobitými psychickými rysy. Tento syndrom je vrozenou poruchou projevující se...

 celý článek

Lidé postižení syndromem Prader-Willi projevují charakteristickou nenasytnost. Přehnaná konzumace potravy ovšem rychle vede k nadváze a obezitě už v dětském věku. Co ale dělat...

 celý článek

Růstové deficity a trpaslictví byly známy ve všech kulturách a historických obdobích. Léčit se však růstového poruchy začaly na medicínu až poměrně pozdě, v polovině 20. století

 celý článek

Dopbrý den, chci se zeptat na toto. Dlohodobě jsem v péči endokrinologa, před těhotenstvím jsem brala 1 x denně euthyrox 50 mg. Netuším přesně mou diagnozu, ale zřejmě snížená...

Pokud miminko nebude mít jiný problém, pak psychomotorická retardace zaviněná sníženou funkcí štítné žlázy v těhotenství ve vašem případě rozhodně nehrozí. Screening na funkci...

Rizikové těhotenství je označení pro takové těhotenství, kdy je zvýšená pravděpodobnost, že se dítě nenarodí zcela zdravé. Obecnými riziky mohou být hrozící potrat, předčasný...

 celý článek

Downův syndrom je nejčastěji vyskytující se malformační syndrom s typickým klinickým obrazem. Jeho výskyt se udává 1 : 600-800 narozených dětí.

 celý článek

Jsem v 17.tt ...

| Dotaz od: Zuzana

Jsem v 17.TT a na ultrazvuku byla zjistena jina velikost hlavicky oproti telicku.Hlavicka je asi o tyden mensi nez telo.Byl proveden kontrolni uz a vysledek byl stejny.Jak je...

Paní Zuzano, bohužel toto bez podrobnějšího vyšetření nelze odhadnout, menší velikost hlavičky může být jak normou, tak známkou některé z vývojových malformací.

Sbs

| Dotaz od: Lucie

Mám dotaz týkající se syndromu třeseného dítěte (dále SBS). Když byly synovi asi 2 měsíce (pak možná i 3), stalo se mi několikrát (cca 4-5krát), že jsem plačícího synka...

Paní Lucie, domnívám se, ze vás syn je naprosto v pořádku a žádné následky mít nebude. Velké subdurální krvácení neměl, to by se na něm rozhodne projevilo. Pokud by náhodou měl...

Štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a porodu, tak i na psychický vývoj dítěte. Poruchy funkce štítné žlázy (nejčastěji hypotyreóza...

 celý článek

Potřebovala bych poradit v této věci : kamarádka měla nechráněný styk a hned druhý den si vzala postinor. Přesto je těhotná - potvrdil to ultrazvuk, výsledky krve (je ve třetím...

Pokud užila postinor do 72hodin po s::tyku, obavu z poškození mít nemusí. Ve vývoji je fáze,které se říká buď vše nebo nic, tj stručně řečeno pokud bude plod v pořádku, donosí...

Příspěvěk na péči

| Dotaz od: Milan

Mám otce,je mu 43 let.Léčí se na psychiatrii.Má diagnozu smíšená úzkostně depresivní porucha - čast. kompenzace stavu F 42.1 lehká mantální retardace. IQ kolem 54 - LMR...

Příspěvek na péči se přiznává v různé výši (existují 4 stupně), a to lidem, kteří jsou závislí na pomoci druhé osoby. Hodnotí se celkový stav a soběstačnost - jestli se pacient...

Mr-eeg

| Dotaz od: ladislava

Jiz jsem davala dotaz na mr dekuji za odpoved vilala jsem tedy nasi p dokt a ta mi rekla ze to nic neznamena!ze to muze byt z porodu ale co?a hlavne byl cis rezem nebyl krisen...

Vážená paní , na Vaše dotazy bohužel nemohu přesně odpovédět,další postup se vždy odvíjí od podrobného vyšetření a kontinuálního sledování vývoje dítěte.V tom Vám musí pomáhat...

Když se řekne dětská nespavost, snad každý rodič si vzpomene na probdělé noci s plačícím miminkem v náruči. Problémy s usínáním nebo časté probouzení v průběhu noci se netýká...

 celý článek

Hyperaktivita

| Dotaz od: Monika

Mám 5 letého syna u kterého byla v prosinci lonského roku zjištěna mentální retardace a ADHD.Malej chodí do speciální školky.Nyní mi paní učitelka sdělila,že začíná být...

Myslím,že smyslem podávání uklidňujících léků není se Vašeho syna "zbavit"-tedy dosáhnout,aby "neobtěžoval",ale spíše usnadnit mu prožívání-jeho neklid,projevy "zlobení" jsou...

Z bukálního stěru mi dělali test DNA na Vyšetření na přítomnost trombofilních variant PCR technikami. Vyšetření mi bylo děláno 28.4. a dnes jsem dostala výsledek. Výsledek...

Máte geneticky zděděný vyšší sklon krve ke srážení a tvoření trombů a embolů /vmetky/. Vyšetřovali vám mutace 3 a máte pozitivní jen jednu (riziko není až zas taky vysoké - ale...

Dcera se hodne vzteka nejde ji skola jsem obednana u pani doktorky grimove u prychiatra o vylouceni ADHD a kdyz se to potvrdi ze ano ma narok na nakou tu pecovatelskou davku...

Milá Marie. K tomu, abych dokázal přesněji poradit, je třeba vědět aspoň věk Vaší dcery a okolnosti rodinné, ve škole, ¨zdravotní stav. To, co mi píšete se ADHD moc...

Patříte i vy mezi ženy, které si říkají, že na rodinu je času dost? Je před vámi slibná kariéra, chcete ještě hodně cestovat a užívat si života bez závazků.

 celý článek

Hlavní problémy nedonošených dětí souvisejí s nezralostí mozku, dýchacího a srdečně-cévního systému a systému regulace vnitřního prostředí. Tyto problémy jsou příčinou častých...

 celý článek

Je mi 27 let a měla bych dotaz z...

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 27 let a měla bych dotaz z oboru endokrinologie. Vše začalo v dubnu tohoto roku. Nedaří se nám s manželem počít potomka, tak jsme se ocitli na specializované klinice v...

Euthyrox (tj.levothyroxin, hormon štítné žlázy) určitě nemůže způsobit zvýšení TSH. Naopak, TSH stoupá, pokud je ho málo. Proto Vám ho lékař předepsal (už původně jste měla TSH...

Nadměrné pocení

| Dotaz od: Monika

Ráda bych se zeptala mám 8 letého syna který má mnoho zdrav.problémů např.atop.ekzém,alergie na pyly,onemocnění míchy a páteře,ADHD,lehká mentální až středně těžká retardace...

Pocení souvisí s kombinací nadváhy a užívaných léků - doporučila bych probrat situaci s neurologem či psychiatrem, který léky ordinuje, zda by nebylo možné je vyměnit za jiné...

Synovi je 10 m...

| Dotaz od: Jana Moravcová

Synovi je 10 měsíců. Byla jsem s ním na neurologii a byla mu diagnostikována mírná motorická retardace. Budeme cvičit Vojtovu metodu. Zatím se sám neposadí, nestaví se u nábytku...

Opoždění motorického vývoje nemusí jít nutně ruku v ruce s opožděním psychického vývoje nebo poruchou psychiky. Takže synova motorická retardace nemusí znamenat retardaci...

Růst je velmi citlivým ukazatelem dětského zdraví. Je to velmi složitý proces, který podléhá řadě vlivů jak vnějších, tak vnitřních. Je-li růst normální, bývá považován za...

 celý článek

Hypertenze a porod

| Dotaz od: Eva

Od 14ti let trpím hypertenzí, příčina nebyla zjištěna. Beru Betaxu. Jelikož je mi 25 let, přemýšlíme pomalu o miminku. Chtěla bych se Vás zeptat, jak moc je vysoký tlak a...

Maminky s chronickou hypertenzí mívají vyšší riziko vzniku některých těhotenských komplikací oproti zdravým maminkám, avšak také rodívají přirozeně a v termínu. Rizikem jsou...

Mám mentálně postiženého syna 12 let, váha 61 kg, 150 cm.Diagnozy - astma, alergie, chronická rýma, epilepsie, snížená funkce štitné žlázy, středně těžká mentální retardace...

Vzhledem k popsanému stavu skutečně nelze předepsat klasické léky na hubnutí, ale lze vyzkoušet alternativní metody, například homeopatii, a také lze zkusit nenápadně omezit...

Dnes lékařka mému 3 měsíčnímu synovi odložila očkování hexavakcínou na 4.měsíc z důvodu nedozrálého nervového systému, mám se obávat nějaké retardace nebo je to běžné a on tento...

Někdy i na doporučení neurologa se očkování odkládá. Některé děti dozrávají později a vše doběhnou. Někdy je potřeba vývoj podpořit vývojovou rehabilitací.

Sbs

| Dotaz od: Lucie

Mám dotaz týkající se syndromu třeseného dítěte (dále SBS). Když byly synovi asi 2 měsíce (pak možná i 3), stalo se mi několikrát (cca 4-5krát), že jsem plačícího synka...

Nemusíte se určitě obávat SBS u svého syna, dochází k němu jiným mechanismem než vámi popisovaným. K SBS dochází je-li s dítětem třeseno velmi prudce a velmi rychle a to je...

Perianální abscesy

| Dotaz od: Nikola

V letošním roce jsem byla 2 x v celkové anestézii k incizi peranálnho abscesu, druhý výkon byl s řešením chronické trhliny a fibromu, trochu ztrácím trpělivost, jelikož mi ještě...

Crohnova choroba je poměrně vzácným typem zánětu trávící trubice. Jedná se o chronický nespecifický zánět postihující celou tloušťku stěny střeva. Tímto zánětem může být...

Při nekompenzovaném diabetu matky bývá porodní hmotnost plodu nadprůměrná.

 celý článek

Sbs

| Dotaz od: Lucie

Mám dotaz týkající se syndromu třeseného dítěte (dále SBS). Když byly synovi asi 2 měsíce (pak možná i 3), stalo se mi několikrát (cca 4-5krát), že jsem plačícího synka...

Lucie. Vzhledem k tomu, že od popisované události uplynulo již dost času, těžko na Váš dotaz odpovědět konkrétně. Pouze v obecné rovině lze říci, že Váš syn s největší...

Organnicka porucha osobnosti

| Dotaz od: jaromír

Dobrý mám dotaz je možne brat invalidní duchod na lehkou mentalní retardaci a organickou poruchu osobnosti za odpověd děkuji s pozdravem jeromír

Je důležitá míra postižení, resp. omezení schopnosti vykonávat soustavnou pracovní činnost. To zhodnotí psycholog (testy) a následně psychiatr (lékař) vystaví zprávu. Spolu...

Ultrazvuk v 34+3 dle pm

| Dotaz od: Magda

Dnes (17/05) jsem byla na UZ - dle PM jsem 34+3, referenční gestační stáří při vyšetření 33+4 dle BPD. BPD 86,30mm (34+5) z-skore 0,69; HC 320,80mm (34+4) z-skore 0,65; AC 261...

Lékaři Vás budou více sledovat.že je miminko menší, nic se neděje, hlavně,že roste symetricky a přibývá na váze.každých 10 dní budete chodit na ultrazvuk, kde se bude miminko...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x