| Nápověda

Šok (anafylaktický)

Ilustrace
Pokud se u někoho začíná rozvíjet těžká alergická reakce s rizikem vzniku anafylaktického šoku, okamžitě přivolejte ZZS (tel. 155). Vážná alergická reakce, která se může...  zobrazit článek
Při těžké alergické reakci je důležité je včasné podání léku
Nejtěžší alergickou reakcí je náhlá celková závažná alergická reakce, která může končit smrtí. Často vede nejprve k selhání krevního oběhu, poklesu krevního tlaku, a může...  celý článek
 
Bez poskytnutí první pomici je ohrožen život pacienta s alergickou reakcí
Anafylaktický šok je závažná celková alergická reakce doprovázená poruchami krevního oběhu či dýchání. Objevuje se v souvislosti s bodnutím hmyzem či požitím určitých potravin...  celý článek

Knedlík v krku

| Dotaz od: Veronika

Zhruba před rokem jsem prodělala anafylaktický šok otokem krku, jazyka, obličeje, rukou...Dostala jsem infuse a když jsem se druhý den probudila, byly již všechny otoky pryč...

Veroniko! Dovolte mi, abych podotknul, že anafylaktický šok je velmi nebezpečná situace, která dříve zcela běžně končila smrtí. Pokud člověk přežije něco takového, ledaskdy si...

Po 3 žihadle v rozmezí 2 měsíců jsem při 3tím měla anafylaktický šok s bezvědomím který měl rychlý nástup. Po ošetření na JIPU jsem se nechala z nemocnice propustit. Necítila...

Příčinou Vašich obtíží - nevolnosti, ztráty vědomí, horkost, nemusí být pouze alergie, doporučovla bych i podrobné interní vyšetření. nevím za jak dlouho po anafylaktické...

Moje maminka prodělala před lety Anafylaktický šok po užití instantní brokolicové polévky. Nyní jí byla změněna léčba a dostala předepsaný Neurontin, který má v pomocných...

Na tuto otázku nelze odpovědět. Nenapsal jste totiž, na co je Vaše maminka alergická (co jí anafylaktický šok způsobilo). Hezký den.

Ještě tedy upřesňuji dotaz kvůli své mamce. Anafylaktický šok jí způsobily emulgátory v instantní polévce. Může tedy, dle lékařky a nějakých tabulek, které jsem našel i na...

Alane! Pokud je žena na Natrium (Sodium) Lauryl Sulfát, lék samozřejmě užívat nesmí. Pokud je ale alergická na jíné emulgátory, velké nebezpečí nehrozí.

Při anafylaktickém šoku je třeba jednat velmi rychle
Každý z nás by měl ovládat základy první pomoci, nikdy nevíme, kdy se nám budou hodit. Nejen alergici jsou ohroženi anafylaktickým šokem – život ohrožujícím stavem, který v...  celý článek
Ilustrace
Hmyzí bodnutí většinou není nebezpečné, pokud se u postiženého nevyvine těžká alergická reakce. Alergie může vzniknout i u člověka, který nikdy alergický nebyl. Těžká alergická...  zobrazit článek
Ořechy patří k těm nejagresivnějším alergenům
Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže si zpočátku ani každý nemusí uvědomit, že se jedná o alergické projevy.  celý článek
Anafylaktický šok představuje nejzávažnější život ohrožující formu alergické reakce. Vedle obtížného dýchání bývá doprovázen prudkým poklesem krevního tlaku, a tedy rizikem...  celý článek
Tahle přecitlivělost patří mezi nejzávažnější potravinové alergie vůbec. V některých případech může vést dokonce k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku.  celý článek
Možná vy nebo vaše děti patříte mezi nešťastníky, kteří na každé hmyzí bodnutí reagují obrovským a svědícím otokem. I když se nemusí jednat o nic závažného a napuchlé místo za...  celý článek
Vznik šoku bezprostředně ohrožuje člověka na životě. Pokud pozorujete u nemocného známky šoku, volejte ihned ZZS (tel. 155). Šok je reakce organismu na vážné poškození, které...  zobrazit článek
Mnohým z nás se již stalo, že jsme byli pobodáni hmyzem. Obvykle se naše tělo s takovým zásahem vyrovná celkem snadno. Bohužel asi u 1–3% populace dojde po bodnutí hmyzu k a...  celý článek
Pivo. Jeden z nejstarších a nejpopulárnějších nápojů na světě. Jen v České republice vypije každý občan včetně nemluvňat v průměru půl litru chmelového moku denně.  celý článek
Většina alergií je zděděná po rodičích. Lidé obvykle zdědí tendenci k alergii, ale většinou ne k specifickému alergenu. U dítěte, které má oba rodiče alergiky, je riziko alergie...  celý článek
Mravenci jsou jednou z nejpočetnějších a nejrozšířenějších skupin hmyzu na Zemi. Na světě existuje okolo deseti tisíc různých druhů mravenců, u nás jich bylo identifikováno...  celý článek
Obliba chování různých domácích mazlíčků roste. I přesto je naštěstí počet celkových anafylaktických reakcí po kontaktu s nimi celkově malý. V odborné literatuře jsou popisovány...  celý článek
Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých potravin. Zkřížené reakce jsou známy zejména na mořské plody – korýše, měkkýše a kroužkovce.  celý článek
Každé léto dochází na dětské a interní ambulance mnoho pacientů bodnutých různými hmyzy. Reakce na bodnutí hmyzem mohou být různé. Někdo si ani nevšimne, že jej něco bodlo a...  celý článek
Možné příčiny bezvědomí jsou poranění hlavy, otravy, nedostatek kyslíku, dušení, náhlá srdeční příhoda, infarkt myokardu, mozková mrtvice, epileptický záchvat, diabetické kóma...  zobrazit článek
Malé dítě s alergií na bodnutí včelou či vosou je při každém pobytu v přírodě vystaveno riziku takového setkání s hmyzem, které jej může ohrozit na životě. Rodiče dítěte by si...  celý článek
Každé léto dostane mnoho lidí žihadlo od vosy nebo včely. Reakce je většinou jen místní (bolestivost, otok, zarudnutí a svědění) a trvá několik hodin. Pokud je ale pacient...  celý článek
Houby mohou být pro alergika zákeřné. Alergická reakce totiž může nastat po vdechnutí i požití alergenu a také při pouhém kontaktu s kůží.  celý článek
Je vám špatně pokaždé, když pijete alkohol, a přitom nejde o kocovinu, nýbrž o příznaky potravinové alergie? Už po jedné či dvou skleničkách se pravidelně dostaví nepříjemné...  celý článek

Urologické vyšetření

| Dotaz od: jANA

V moči mám 8 ery/je to moc neno to nic neznamená?/Mám se podrobit rtgledvin s kontrastní látkou-není to nebezpečné, podepisovala jsem informace, že mohu dostat šok a může nastat...

8 ery samo o sobě není moc, ale záleží, jaké máte další obtíže a příznaky. Pokud by se vyskytly v rámci akutní močové infekce, pak by to teoreticky nebylo moc závažné, protože...

Prosím Vás o radu s mým problémem - první případ se stal zhruba 5 let nazpět - do té doby mě vosy bodaly vcelku "pravidelně" každý rok a nikdy jsem žádný problém nezpozoroval...

Reakce mohla vzniknout také v důsledku toho, kam vosa píchla (blízko žíly nebo přímo do žíly například, pak by se jed šířil velmi rychle a mohl by způsobit celkové příznaky i u...

Věděli jste, že ještě před 100 lety se alergické onemocnění týkalo pouze 1 % populace? V dnešní době je to neuvěřitelných 40 %. Každý třicátý dospělý přitom trpí některou z...  celý článek
Když se řekne alergie, každému se hned vybaví ty nejznámější varianty. Jenže člověk nemusí být citlivý pouze na pyly, trávy či potraviny. Nepříjemná reakce nás může překvapit i...  celý článek
Možná proto, že sezam konzumujeme v menší míře než například arašídy nebo vlašské ořechy, je nebezpečí alergie na tato semínka poměrně málo známé.  celý článek
Tenhle problém se objevuje většinou už v dětském věku. Někdy časem vymizí, jindy zůstane po celý život. Jsou však i lidé, u kterých se alergie na potraviny objeví poprvé až v...  celý článek
Potravinovou alergií trpí na celém světě asi 4 % populace a teoreticky ji může způsobit cokoli, co sníte.  celý článek
Trápí vás přecitlivělost na kdeco, a přesto si chcete užívat života? Minimalizujte už předem alergické projevy a snažte se, aby každé prostředí, ve kterém se nacházíte, bylo co...  celý článek
Není alergie jako alergie. Někdo při styku s alergenem "jen" kýchá a slzí, jiný se přímo dusí. Jestliže pro jednoho představuje alergie obtěžující, ale zvládnutelný problém...  celý článek
Pokud trpíte alergiemi, je pravděpodobné, že určité typy lůžkovin mohou být pro vás nejen nepříjemné, ale dokonce nebezpečné.  celý článek
Seznam alergenů je prakticky nekonečný. Kromě klasických pylů, mléka nebo třeba burských oříšků se objevují i méně známé potraviny, respektive jejich složky. Co třeba taková sůl?  celý článek
Alergie lidem nejen nepříjemně ztrpčují život, ale některé mohou být i životu nebezpečné. V popředí zájmu se tak ocitají určité rizikové potraviny, kterým je lépe se v prvních...  celý článek
"Potrava bohů" – tak pojmenoval v 18. století švédský přírodovědec Carl Linné strom kakaovník, z jehož pražených rozdrcených semen připravovali lahodný nápoj již dávní A...  celý článek
Nějakou formou alergie trpí značná část populace v rozvinutých zemích. Protože jde o onemocnění tak rozšířené, dalo by se předpokládat, že o něm má základní informace opravdu...  celý článek
Mezi osobami postiženými alergií koluje mýtus, že med z místní produkce pomůže zmírnit symptomy alergie. Principem této myšlenky je, že med účinkuje jako jakési očkování.  celý článek
Když lidé mluví o alergii na alkohol, může to znamenat několik různých věcí. Dá se říci, že v podstatě existují tři různé významy tohoto pojmu.  celý článek
Nikdy se u vás po kousnutí komárem nebo vosím žihadle neobjevily nežádoucí reakce? Neradujte se. Co není, může být.  celý článek
Také jste si mysleli, že alergie na plísně souvisí pouze se vzdušnými sporami v období jarních, letních a podzimních měsíců? Je to omyl – nebezpečí je spojené i s konzumací p...  celý článek

Anafylakrický šok

| Dotaz od: Nikola

Mám 13 před dvouma rokama jsem se dozvěděla že jsem alergická na mlíko bývá mi často špatně a někdy mám problém se nadechnout co mám dělat ????? je možné že budu mít...

Nevím zad-li dodržuje dietu bez mlék, a proto Vám je špatně. Nejlépe je to vyzkoušet aplespoň ma měscí zkusit opravdu striktně ro znamená vynechat všechny mléčné produtky...

Léky na hypertenzi

| Dotaz od: Lucie

Moje příbuzná (43 let) má občas problémy s vysokým krevním tlakem. Problémy má jen situační - tzn. ve stresových situacích je jí špatně jakoby od vysokého tlaku, občas tlak na...

Doporučuji provést tzv. holterovské měření krevního tlaku (24 hod. záznam - není to nijak nepříjemné, automatický přístroj v pravidelných intervalech změří krevní tlak, nemocný...

Spolehlivost krevních testů

| Dotaz od: Věra

Pokud mi z krevních testů vyjde, že nemám alegii například na lískové ořechy, jaká je praděpodobnost, že výsledek je falešně negativní a že po snězení ořechů budu mít problém...

Věro! Jsou různé krevní testy... Vaše reakce na obvklé alergeny se obvykle testuje tzv. prick testem, při němž se do kůže miniaturním vpichem vpraví minimální množství...

Terminologie

| Dotaz od: Hanča

Potřebovala bych si ujasnit terminologii u alergie: Alergie= alergické onemocnění Alergie může mít různé projevy - akzém, astma, rýma, zánět spojivek. Kam mám potom zařadit...

Doporučuji navštívit stránky www.bez-alergie.cz. Potravinové a lékové alergie pak zařaďte podle vyvolávajících příčin. Anafylaktický neboli alergický šok je pak...

Kiwi je ovoce velmi bohaté na vitamin C, ale podle výzkumu londýnských výzkumníků, pod vedením lékařky Jane Lucasové, není vhodné pro děti mladší pěti let.  celý článek
Přestože se alergie na některé potraviny typicky objevuje již u dětí, existují lidé, kteří první příznaky potravinové alergie pocítí až v dospělém věku. A většina z nich trpí...  celý článek

Anafylaktický šok?

| Dotaz od: Kristýna

Moje matka je těžká astmatička. Mě je 18 let a potíže s astmatem se u mě vyklubaly v 17. Prvně alergie na prach a roztoče, ale žádný velký problém s něma nemám. ALe v posledním...

Anafylaktický šok je velice těžký stav, který pacienta ohrožuje na životě, tedy o anafylaktický šok se nejedná. Bude lépe se s dotazem co a jak příště dělat obrátit na...

Alergiemi trpí v současné době většina naší populace. Ale nebylo tomu tak vždycky. Masivní rozvoj alergií začal až v posledních padesáti letech. Jak na alergeny reagují různí...  celý článek

Mastocytoza

| Dotaz od: jana

Syn ma 16 mesiacov a kozny mu diagnostikoval mastocytoma dorsi. Ma 1 fiacik na chrbatiku,ale kozny tan tym mavol rukou a povedal ze to nic neni a z toho vyrastie. Ja som si...

Mastocytom je benigní onemocnění, nejsou při něm postiženy vnitřní orgány.Spontánně se hojí. Léčba není nutná, je možné zkusit lokálně kortikoidy či antihistaminika.

Úmrtí, ke kterým došlo v Izraeli u čtyř osob po podání vakcíny proti chřipce, s vakcinací nesouvisí. Informoval o tom na tiskové konferenci izraelský ministr zdravotnictví Ben...  celý článek
Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, Godasal a další a další, to vše jsou léky obsahující jako účinnou složku kyselinu acetylsalicylovou. Používají se k tlumení zánětu, teploty...  celý článek
Nežádoucí reakce na léky je podle WHO (Světové zdravotnické organizace) definována jako neplánovaná a škodlivá reakce, která nastane po běžných dávkách léků používaných pro...  celý článek
Nežádoucí reakce na léky je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) definována jako neplánovaná a škodlivá reakce, která nastane po užití běžných dávek léků.  celý článek
Nežádoucí rekce na potraviny vyvolává nejen jejich požití, ale i jejich vdechování nebo kontakt s kůží. Kůže je velmi často vystavena kontaktu s potravinami.  celý článek

Alergie

| Dotaz od: Hana73

Dobrýden, prosila bych Vás o radu. U mé dcery 2,5 roku se najednou po ranním spaní vytvořily na těle mírné vystouplé mapy ohraničené mírným zčervenáním. asi po 2 hod vymizely...

Mohlo by se jednat o alergii. Proto bych doporučil návštevu alergologa, který Vaši dceru vyšetří a zjísti, zda a na co je alergická. Anyfylaktický šok je přehnaná reakce...

Dříve než začnete s resuscitací u člověka v bezvědomí, který nedýchá, přivolejte ZZS (tel. 155). Některé možné příčiny bezvědomí spojeného se zástavou dechu jsou vážné poranění...  zobrazit článek
Alergická onemocnění začínají nejčastěji už v dětském věku. Jedním z prvních projevů bývá atopický ekzém a postupně se mohou přidávat i další alergická onemocnění.  celý článek
Anafylaktická reakce je akutní odezva organismu na styk s dráždivou látkou (alergenem). Jde o závažný druh alergické reakce. Typicky se projevuje vyrážkou a otokem kůže a...  celý článek
Alergeny jsou látky, které se většinou vyskytují v životním prostředí. Většinou se jedná o látky bílkovinné povahy, u hmyzí alergie jde o hmyzí jedy. Jedním z nejrozšířenějších...  celý článek
Koronarografie patří mezi vyšetření prováděná v kardiologii, a to za účelem zobrazení věnčitých tepen (koronárních arterií) zásobujících srdeční sval.  celý článek
Výskyt alergických onemocnění stále roste. Za příčinu lze považovat zhoršující se životní prostředí. Uplatňují se i opakované infekce, zejména horních cest dýchacích. Nepochybný...  celý článek
Čím dál víc u nás i v jiných zemích roste počet alergií na všechno možné. Jako příčinu lze označit stále se zhoršující životní prostředí, uplatňují se i opakované infekce a...  celý článek
Způsobů, jak snížit počet kuřáků a přesvědčit váhající nekuřáky, že na tabáku není nic "frajerského", bylo vyzkoušeno mnoho. Jedním z nich je i zavedení psaných a obrázkových...  celý článek
Šok je definován jako stav cirkulační poruchy, který vzniká z různých důvodů. U dětí bývá nejčastější příčinou šoku hypovolémie způsobená např. ztrátou tekutin krvácením nebo...  celý článek

Glykemický šok

| Dotaz od: Alexandra

Ráda bych věděla,jak se projevuje a v důsledku čeho vzniká glykemický šok, zda při něm dochází k tvorbě acetonu a zda je možné,že v důsledku acetonu je v krvi alkohol.

Existuje hypoglykemické kóma a hyperglykemické kóma (ketoacidóza). Každé má své projevy, společné mají - poruchu vědomí ("mdloby"), poruchy dýchání. Může se objevit střes, silný...

Jsem cukrovkář s vysokým tlakem, a už 2. týden trpím zácpou, k tomu mě bolí záda a v krvi mi zjistili zvýšenou hladinu leukocytu. V rámci lečby jsem dostal čípky (nezabraly...

Bohužel u pacientů s cukrovkou (zvláště pokud ji mají již déle) se může vyskytnout celá řada podobných problémů. Důležitá je dobrá léčba cukrovky a udržování glykémie v mezích...

Chtela bych se ...

| Dotaz od: jana

Chtela bych se zeptat,jak dlouho trva cloveku,nez se dostane z anafylaktickeho soku?Pred dvema mesici jsem dostala lek Amoksiklav na rymu,ale jsem alergicka na penicilin.Po...

Situace po prodělaném anafylaktickém šoku může být velmi obtížná, imunitnímu systému i celému organismu trvá nějakou dobu než se dokáže opět dostat do pořádku. Průběh je ale u...

Solná jeskyně

| Dotaz od: richard

Prosim je vhodne pro ženu s vysokym tlakem a muže kardiaka pobyt v solne jeskyni dekujeme

Pokud je Váš zdravostní stav dobrý, nelze proti pobytu v solné jeskyni prakticky nic namítat.

Hypoglykemický šok

| Dotaz od: Lea

Chtěla jsem se zeptat, zda hypoglykemický šok musí nutně souviset s diabetem ? Nebo může mít i jinou příčinu ? Děkuji

Hypoglykemický šok souvisí s nerovnováhou mezi hladinou inzulínu (nadměrná) a nedostatku krevního cukru a může nastat také například při onemocnění, které se nazývá inzulinom...

Správnost užívání léků

| Dotaz od: Dáša

Pane doktore mám vysoký cholesterol 8 i když se snažím držet dietu a na svou výšku 161cm, vážím 59 kg stále nemám zlepšení stavu. Začala jsem užívat Ezetrol a mimo to užívám...

Tato kombinace je vhodná. Cca po 2 měsících od zahájení léčby Ezetrolem je vhodné zkontrolovat hladinu lipidů, jaterních testů a enzymu kreatinkinázy (CK). S pozdravem...

MUDr. Sokrat Velikov


| Specializace: Praktický lékař pro dospělé

Paní doktorko, mám diagnostik. alergii na včelí bodnutí- 1x jsem měla anafyl.šok+křísení na pohotovosti. Nosím s sebou Epipen s adrenalinem. Jsem však nyní těhotná a nevím co...

Při anafylaktické reakci, což je život ohrožující stav, není žádné kontraindikace, což znamená ani těhotenství. Pokud by Vás včela bodla, lépe Epipen použít, protože rozvoj...

Hypoglykemický šok

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se zeptat, jaká je nejrychlejší regenerace po hypoglykemickém šoku. Jak co nejrychleji dostat tělo zpět do původního stavu. Děkuji

Samozřejmě hodně závisí od toho, jaké etiologie daný stav byl. Pokud se jedná o pacienta s cukrovkou, po zvládnutí akutního stadia v nemocnici je nutné co nejpřísněji dodržovat...

MUDr. Věra Sokolová


| Specializace: Praktický lékař pro dospělé

Yersinie enterocolitica v oku

| Dotaz od: Veronika

Mám bratra,který je momentálně v Sokolovské nemocnici s Yersinií entercolititici v oku. Zpočátku se bratr léčil na zánět duhovky a zánět sítnice v levém oku. V tomto oku má...

Do oka se může dostat jakákoli bakterie. Tedy i ta střevní. V žaludu je přítomna pouze bakterie Helicobacter pylori při vředovém onnemocnění. Vzhlede k prostředí kyseliny...

MUDr. Miroslav Sokola


| Specializace: Praktický lékař pro dospělé

Hormonální antikoncepce

| Dotaz od: Majdaa

Ráda bych se zeptala na HAK.Byla jsen na vyšetření u lékaře,který k nám nově nastoupil.Šokoval mě tím,že už bych ve svém věku neměla brát hormon.antikoncepci a že mi ji příště...

! Ani já nejsem příznivcem dlouholetého užívání hormonální antikoncepce, se zvyšujícím se věkem narůstá riziko kardiovaskulárních onemocnění (mrtvice, infarkty), vyšší je i...

Vysoké jaterní testy

| Dotaz od: Josef

Mám dotaz ohledně vysokých jaterních testů.Dne 5.5.2009 se mi udělalo špatně.Motala se mi hlava,měl jsem teplotu 39,3 o bolesti hlavy a břicha nemluvě.7.5.2009 mě má paní...

Zde diagnózu neurčíme, jen můžeme tipovat podle popisu obtíží a výsledků JT. Náhlý nástup obtíží bývá v souvislosti s akutním onemocněním, je možné především virové onemocnění...

Tělísko na mozku

| Dotaz od: Jan

Mám synka, 4 roky. Už dvakrát se stalo, že při horečkách upadl do bezvědomí či šoku... Přijela sanita, dali diazepam a pak ho nechali několik dní v nemocnici. Při poslední...

Termín tělísko na mozku mi absolutně nic neříká, nepřeslechla jste se? informujte se u lékaře, probere s vámi všechny informace podrobněji, má jich víc než já. Hezký den.

Mdlobám – nebo-li krátké ztrátě vědomí – obvykle předchází pocit závrati nebo se Vám točí hlava. Můžete také zblednout a mít náhle pocit chladu či studené vlhkosti. Ke mdl...  spustit dotazník

Riziko anafylaxe-doplnění

| Dotaz od: Radka

Zdravím, psala jsem tu o svých potížích s panickou hrůzou z anaf.šoku-hlavně to, že na nějaký podnět(vosu, jídlo, lék) zareaguji stokrát normálně a po stoprvé přijde alergie...

Doporučil bych Vám znovu kontrolu na psychiatrii. Co se užití půlky xyzalu týče, je to samozřejmě možnost. Doporučil bych Vám ale také u sebe neustále nosit mobilní telefon...

Před 6ti lety jsem prodělala anafalyktický šok - lékový. Stalo se to při uvádění do narkózy před operačním výkonem. Jak jsem se následně dozvěděla - volali manželovi, že jsem v...

Při anafylaktickém šoku mohlo dojít k postižení mozku následkem nedostatku kyslíku. vaše potíže s tím souviset mohou. Vzhledem k dloiuhodobému odstupu od operace bohužel stav...

Stává se mi, že se v noci probudím šokem, motá se mi hlava a udělá se mi špatně. Většinou to po pár minutách přejde ale posledně se mi tak motala hlava, že jsem nemohla ani...

! Náhlá závrať by mohla svědčit pro neurologický problém, takto na dálku, bez možnosti bližšího rozhovoru s vámi, nemohu vyloučit ani panickou ataku. Bude třeba abyste...

Před časem jsem psala, že mám velké obavy z anafylaktického šoku poté, co moje matka měla takovouto reakci po vosím bodnutí (nyní nosí pohotovostní balíček a chodí na vakciny...

Vím, psychické problémy umocňují všechny strachy -neomlouvejte se. Já bych si opravdu adrenalinové pero vyžádala, snad vás alergoložka pochopí, interakce s psych. léky ani...

Herpes genitalis..

| Dotaz od: anna

Před pár dny se mi toto objevilo..mám pár dotazů, na které jsem se v tom šoku zapoměla zeptat, prosím tedy o zodpovězení mých dotazů Vás.. mohu se s tímto virem koupat pokud...

Je to virová záležitost, prevence bohužel není, koupání a nadměrné slunění se do zklidnění nedoporučuje,sexuálního života je lépe se po dobu aktuní fáze onemocnění vzdát,virus...

Při zasažení kůže nebo sliznic žíravinami (poleptání) je vždy nutné lékařské ošetření s výjimkou velmi drobných poranění. Nejste-li si jisti, zda je daná látka jedovatá, nebo...  zobrazit článek
Anafylaktická reakce představuje nejtěžší a nejzávažnější odpověď organismu na alergen. Jedná se o život ohrožující stav, který může postihnout každého alergika. Nejvíce jsou...  celý článek
Krvácení se dělí na krvácení kapilární, venózní a arteriální. Může být vnitřní či vnější. Povrchové krvácení lze ošetřit omytím vodou a desinfekcí např. peroxidem vodíku.  celý článek
Vznik potravinové alergie je závislý na přítomnosti určité složky (bílkovina) v potravě, na kterou je daný organismus citlivý. Při první konzumaci daného jídla si organismus...  celý článek
K úrazům elektrickým proudem dochází při vřazení těla nebo jeho části do elektrického obvodu, nejčastěji součásti elektrorozvodné sítě. Podle způsobu kontaktu rozlišujeme dotyk...  celý článek
Adresa: Marie Majerové 2241, Sokolov
Adresa: Masarykova 200, Luhačovice
Adresa: Sokolská 79, Ostrava 1
Adresa: Nábřeží Petra Bezruče 430, Sokolov
Adresa: Bednářova 1/645, Brno
Adresa: Rokycanova 1756, Sokolov
Adresa: J.K.Tyla 1568, Sokolov
Adresa: Slovenská 545/35, Sokolov
Adresa: Heyrovského 1622, Sokolov
Homeopatických léků je spousta a indikace každého jsou jasně dané a specifické. Ale co dělat v akutních situacích, když jsme v práci, v autobuse, na ulici nebo někde na cestách...  celý článek
Mladá paní s těhotným bříškem a cigaretou v ruce se nezřídka stává terčem káravých pohledů kolemjdoucích. Každý totiž dneska ví, jak kouření cigaret nenarozenému dítěti škodí a...  celý článek
Antitabáková kampaň je v České republice poměrně nevýrazná, alespoň tedy v porovnání se Spojenými státy.  celý článek
Bolí vás záda nebo hlava? Máte obtížnou menstruaci? Nebo vás již několik dní trápí zub, ale představa zubařského křesla vás děsí? Pokud v těchto a podobných případech bez...  celý článek
Zažili jste někdy při škrábání brambor nebo mrkve divné svědění na rukou? Pokud ano, zbystřete pozornost: může se jednat o alergii.  celý článek

Následkem otoku mozku (původně prasklá cévka) zemřela naše rodinná kamarádka ve věku 26 let. Jsme zcela v šoku, jak se taková věc může stát mladému zdravému člověku? Nijak se...

Krvácení do mozku má více příčin, nejčastěji krvácení do mozkové tkáně následkem prasknutí cévy (krvácivá cévní mozková příhoda - nejčastější příčinou je vysoký krevni tlak...

Candida

| Dotaz od: David

Na netu jsem narazil na odkaz(viz nize), ve kterém se autor zcela bez okolků vyjadřuje o řekl bych běžném onemocněním Candida - a hovoří o něm jako o rakovině!!!("Candida,teda...

Kvasinky rodu Candida (Candida albicans) jsou běžní obyvatelé našich sliznic. Pokud máme v pořádku imunitní systém, metabolismus, trávení, ženy pH v pochvě, nečinívají nám žádné...

O nebezpečnosti a záludnosti viru ptačí chřipky označovaného kódem H5N1 nemůže být pochyb. U nakažených lidí působí závažná onemocnění a v relativně častých případech i smrt...  celý článek

Burgerova nemoc

| Dotaz od: Irena

Mé sestře je 82 let.Začal ji modrat prst na noze.V nemocnici byla léčena na zánět žil(v rámci léčby,byly provedeny elektr.šoky do tepen).Její stav je prý pouze dočasný,byla...

Burgerova nemoc je chronické opakující se zánětlivé onemocnění s uzávěry tepen a žil DK - které způsobuje poruchy prokrvení. Vyskytuje se nejvíce u mužů, silných kuřáků, pokud...

S přítelem se snažíme 3 měsíce o dítě.Doktor mě už ted začal vyšetřovat. Výsledky jsou TSH - 0,124(0,400-4,000), FT4 - 16,8(11,5-22,7), FSH - 23,7. Všude čtu, že s takovou...

V léčbě štítné žlázy určitě pokračujte. Tyto výsledky bych nenazývala předávkováním, či zvýšenou funkcí. TSH je sice mírně pod normou, nicméně fT4 je plně v normě. Pro...

Drogová závislost partnera. Situace, která dokáže velmi negativně zasáhnout do života i jinak odolnému jedinci. Zásadně naruší partnerské soužití, rozpad vztahu není žádnou...  celý článek
Pro mnoho lidí je diagnóza hepatitidy typu C šokující. Vyvstane jistě spousta otázek, zejména ohledně nákazy a možného přenosu na ostatní.  celý článek
Noční směny v továrnách, služby v nemocnicích, bujaré večírky a v neposlední řadě změny zimního a letního času: to je jen několik příkladů toho, jak se dnes lidé snaží obelstít...  celý článek
Příznaky tohoto typu alergie se mohou u různých lidí lišit. Někdo může mít nepříjemnou reakci do několika minut po konzumaci mléka, u někoho se vyskytne až po několika hodinách.  celý článek
O tom, že klíšťová encefalitida po sobě může zanechat dlouhodobé následky, slýcháme často. Jaké ale jsou tyto následky a co si pod nimi konkrétně představit?  celý článek
Ženy neumějí pojmenovat svůj pohlavní orgán, to je fakt. Když už v souvislosti s ním nějaké slovo přece jen padne, jejich pohled padá k zemi a tváře rudnou. Vysvětlení, proč...  celý článek
Při uštknutí jedovatým hadem volejte rychlou záchrannou pomoc, případně okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Pro podrobné informace (vzácné druhy hadů, informace o antisérech...  zobrazit článek
Jinými slovy se jedná o extrémní rozšíření tračníku spojené s rizikem otravy krve. Patří mezi zřídkavé, přesto však existující závažné komplikace idiopatických střevních zánětů.  celý článek
Co máte na Vánocích nejraději? Děti se těší na dárky, mnozí dospělí (ač to někdy nepřiznají) zase na hromady svátečního jídla. Pokud si i vy ceníte dobrého jídla a pití víc než...  celý článek
Zachranáři i hasiči mají každý rok o Vánocích plné ruce práce. Koktejl stresu, vzrušení a spěchu totiž dokáže vyvolat množství nehod a zranění. Jak jim můžete předcházet?  celý článek
Vosa, včela, sršeň nebo mravenec – to je hmyz, jehož útok na člověka nejčastěji končí alergickou reakcí. Je však dobré vědět, že ne každý projev organismu je hned alergického p...  celý článek
Statistiky týkající se kouření často přinášejí šokující informace. Mezi ně patří i fakt, že 9 z 10 kuřáků začne se svým návykem vedoucím k závislosti na tabáku před 18. rokem...  celý článek
Jen s malými rankami, které sotva porušily kůži a u kterých nehrozí riziko vztekliny (známé zvíře, na území ČR), nemusíme navštívit lékaře. U větších poranění vždy ihned...  zobrazit článek
Poruchy erekce nejsou nijak vzácným problémem. Celosvětově trápí více než 100 milionů mužů po celém světě. Šokující je zjištění, že v České republice není s kvalitou erekce...  celý článek
Máme-li podezření na poranění páteře, vždy voláme ZZS (tel. 155) a až do jejího příjezdu s postiženým pokud možno nijak nemanipulujeme. Každé poranění páteře je velmi vážné a...  zobrazit článek
Zdraví není to jediné, co nám letité kouření cigaret "ukrajuje" ze života. Neopomenutelný je rovněž dopad tohoto zlozvyku na náš finanční rozpočet. Odborníci přes odvykání...  celý článek
Intraaortální balónková kontrapulzace je vedle použití léků další možností, jak podpořit nemocné srdce. Přesněji řečeno srdeční sval, který nedokáže přečerpat dostatečné...  celý článek
Restaurace, autobusové zastávky nebo pracoviště, kde je tabák zakázán – to nás v dnešní době již příliš nepřekvapí.  celý článek
Horečka je poměrně běžný stav. Vždy však vyhledejte lékaře, pokud dítě mladší tří měsíců má teplotu vyšší než 38° C (i pokud nejsou přítomné jiné známky onemocnění), pokud dítě ...  zobrazit článek
Přivolejte ZZS (tel. 155), pokud došlo k masivnějšímu krvácení, zvláště pokud je provázeno dalším poraněním, či pokud máte podezření na vnitřní krvácení, nebo pokud se objevují...  zobrazit článek
Většina z nás se snaží své zdraví chránit. Vyhýbáme se nebezpečným činnostem, učíme se znát řeč našeho těla a ti více uvědomělí si hlídají správný životní styl.  celý článek
Přestože řada lidí s podobnými potížemi pro svůj stud lékaře nikdy nenavštíví, přecitlivělost související s milováním skutečně existuje.  celý článek
Vrcholoví sportovci jsou obecně považováni za nejzdravější část populace. Pravidelně trénují, dodržují nejnovější dietní doporučení, mají správný životní režim, … Zkrátka d...  celý článek
Děti v předškolním věku jsou svým tělem okouzleny. Jejich touha prověřit rozdíly mezi „tvým a mým” je přirozenou součástí jejich rozvíjejícího se uvědomění si sebe samého a své...  celý článek
Menší poranění nevyžadují lékařskou péči. Pokud však hluboká řezná rána silně krvácí tak, že se vám nedaří krvácení zastavit, přivolejte ZZS (tel. 155). Lékaře vyhledejte...  zobrazit článek
Většina nemocných chřipkový virus překoná bez vážných následků. Jsou ale i pacienti, kteří takové štěstí nemají. Na chřipku se tak dá v krajních případech i zemřít. Důležitou...  celý článek
Meningokokový zánět mozkových blan, tzv. meningitida, se vyznačuje vysokou smrtností (letalitou) a je pro postiženého vážnou hrozbou i v současných podmínkách moderní...  celý článek
"Kouřím trávu, no a co?" Tuto větu pravděpodobně může uslyšet více než polovina českých otců a matek, kteří mají doma teenagera ve věku 15 až 19 let. Pro mnohé rodiče je...  celý článek
Zdánlivě neškodná přírodní látka, jakou je gumový latex, je schopna přivodit mnoho nepříjemností. O to více, že ve větším měřítku jsou touto alergií postiženy děti.  celý článek
Pokud se oplozené vajíčko neusadí tam, kde má, tedy v děloze, jedná se o tzv. mimoděložní těhotenství. Nejčastějším „nesprávným“ místem jeho usídlení je vejcovod. Zde ale nen...  celý článek
Tato přecitlivělost patří mezi ne příliš časté druhy alergií. Řešení se zdá jednoduché, ale vyhnout se nákupu sáčku s nápisem "kořenicí přípravek" opravdu nestačí.  celý článek
Takzvaná otrava z jídla většinou není vážný stav a nejpozději do dvou dnů sama odezní. Otrava jídlem je způsobena toxiny bakterií, které měly možnost se v potravě dostatečně...  zobrazit článek
Rakovina prsu je u nás v současné době nejčastějším zhoubným onemocněním žen. V ČR žije 72 000 žen s touto diagnózou a každý rok jich přibývá skoro o 7 000.  celý článek
Být alergikem znamená dávat si neustále pozor a myslet trochu dopředu. Ve střehu by tito lidé měli být i při nákupu potravin. Některé totiž mohou spustit alergickou reakci...  celý článek
Klíšťata existují na Zemi již více než 350 milionů let. V průběhu evoluce se velmi dobře přizpůsobila nejrůznějším extrémním podmínkám, a tak zničit klíště jednou provždy může...  celý článek
Jak se provádí samovyšetření prsu, si mohou prakticky vyzkoušet ženy a dívky již od 7. ledna v dalším obchodním centru, kam zavítal Dialog Jessenius se svojí preventivní ...  celý článek
Pokud se z něj nevyvine vážné celkové přehřátí organismu (úpal), můžeme si s ním poradit sami. Přivolejte však ZZS (tel. 155), jestliže má postižený horečku vyšší než 38,9 °C ...  zobrazit článek
Takzvaná střevní chřipka (odborně gastroenteritida) je zánět žaludku a střev. Často trvá jen krátce a nevyžaduje odbornou pomoc. Lékaře však vyhledejte, jestliže nedokážete...  zobrazit článek
Pokud se jedná o izolovanou křeč (nejčastěji lýtkového svalu) bez dalších příznaků, většinou sama odezní a nevyžaduje odbornou pomoc. Poraďte se s lékařem, pokud křeče...  zobrazit článek
Každý tonoucí potřebuje odborné ošetření. Proto vždy přivolejte ZZS (tel. 155), i když se zachráněný člověk zdánlivě zotavil. Tonutí je stav, kdy byla do plic vdechnuta voda...  zobrazit článek
Pokud bodná rána silně krvácí tak, že se vám nedaří krvácení zastavit (což není příliš obvyklé), přivolejte ZZS (tel. 155). Lékaře vyhledejte, jestliže je rána hluboká, pokud je...  zobrazit článek
Vyžadují vždy lékařské ošetření. ZZS (tel. 155) přivolejte, pokud byla zlomenina způsobena velkým násilím, je spojena s dalším poraněním, nebo máte podezření na poranění hlavy...  zobrazit článek
Více než dvě třetiny britských kuřáků se chybně domnívají, že nikotin obsažený v náhradní nikotinové terapii je stejně škodlivý jako kouření. Tento omyl dokonce mnoho z nich...  celý článek
Každé nádorové onemocnění v rodině je šokem! Díky lékařské vědě však v mnoha případech mohou pacienti trpící zhoubným nádorem zůstávat během léčby doma, se svými blízkými a ve...  celý článek
Nic moc jídlo a lůžko v oddělení za nemocnicí. I tak mohou vypadat prázdninové dny pacientů na infekčních odděleních u nás.  celý článek
To je pro holky”, odsekne Tomáš, když ho žádáte, aby pomohl prostřít stůl. „Kluci nedělají hol­čičí práci." Zlobíte se na náznak nadřazenosti v jeho hlase a myslíte si: „P...  celý článek
Tvar a velikost našich ňader citlivě reaguje na vše, co se s naším ženským organismem právě děje. V průběhu života se ňadra neustále mění a popravdě řečeno jsou tak neustálým...  celý článek
Popáleniny vznikají jako poškození suchým teplem nebo ohněm. Opařeniny, které jsou často ještě nebezpečnější, vznikají po styku s horkou párou. Popáleniny mohou vznikat i po...  zobrazit článek
Rány a různá zranění jsou staré jako lidstvo samo a stejně tak se dlouho se o jejich hojení lidé snaží. Cesta od neumělých obvazů až k moderní chirurgii byla ale velice dlouhá a...  celý článek
Mnohá poranění hlavy a obličeje jsou jen lehká a nevyžadují lékařskou pomoc. Vždy však volejte ZZS (tel. 155), pokud je přítomno těžké krvácení z rány na hlavě nebo v obličeji...  zobrazit článek
V některém z mnoha televizních seriálů z lékařského prostředí se odehrává známá scéna – pacient ztrácí vědomí, masáž srdce nepomáhá a najednou někdo volá: „Ustupte!“ Na hrudn...  celý článek
Zaklonit hlavu a pozorovat mraky na obloze, vyndat knížku z horní police, ohlédnout se za sebe – pro zdravého člověka jde o běžné činnosti, které vykonává samozřejmě.  celý článek
V případě podchlazení dopravte postiženého do nemocnice, případně volejte ZZS (tel. 155).  zobrazit článek
Požití některých látek je neškodné, avšak pokud si nejste jisti, vždy okamžitě kontaktujte lékaře nebo Toxikologické středisko. V případě otravy volejte ZZS (tel. 155...  zobrazit článek
Závažnost popálenin může být různá – od poranění, které si snadno ošetříte sami doma, po život ohrožující rány. Lékaři se při jejich posuzování řídí několika pravidly. Jejich z...  celý článek
Ačkoli na první pohled vypadá volba takového karate jako předcházení komplikací osteoporózy poněkud nelogicky, nizozemští vědci se ve své studii pokusili dokázat opak.  celý článek
Dušení je způsobeno překážkou v dýchacích cestách, která brání dýchání, obvykle vdechnutím cizího tělesa. Dušnost je pocit nedostatku vzduchu nebo namáhavé dýchání a může mít...  zobrazit článek
Lehké omrzliny ošetříme sami, vážnější vyžadují rychlou lékařskou pomoc. Především tehdy, pokud je zasažena větší část těla, pokud postižené části i po zahřátí zůstávají bledé a...  zobrazit článek
Ne vždy vyžaduje podvrtnutí lékařské ošetření. Lékaře však vyhledejte, pokud se podvrtnutí nebo jiné poranění týká kolenního kloubu, pokud cítíte v poraněném kloubu nestabilitu...  zobrazit článek
Pokud má postižený poruchy vědomí, svalové křeče na končetinách nebo se objevují známky šoku, volejte ihned ZZS (tel. 155).  zobrazit článek
Chystáte se na dlouhý let letadlem nebo delší cestu klimatizovaným autobusem? Pak pozor na komplikace, které může klimatizace způsobit. Nabízíme několik tipů, jak riziko vzniku...  celý článek
Když odezní prvotní šok, zoufalství a fáze popírání, nastane chvíle, kdy je třeba si uvědomit, že diagnóza žloutenky typu C není diagnóza smrti a je spousta věcí, které se dají...  celý článek

Úmrtí manžela

| Dotaz od: monika

Nemohu se nikde dočíst, zemřel mi manžel a bylo mi oznámeno, že to byly tyto příčiny: selhání srdce, povšechná artenoskleroza, enterokolitida, trachtitida akutní, prosím...

Určitě jste se ničím nenakazila (selhání srdíčka bylo zapříčiněno ucpáním cév, které měl všeobecně špatné - to je ta aterosklerosa). Umrtí blízkého člověka je vždycky veliký šok...

Syndrom toxického šoku

| Dotaz od: Zappová

! Před 2 měsíci jsem při menstruaci začala mít problémy - bolest v oblasti klitorisu, velkou únavu (hlavně svalů), bolest v krku, vyrážku na rukou a nohách, bolest hlavy...

Těžko říci,když jsem vás nevyšetřoval,ale Diagnostická kritéria syndromu toxického šoku, či toxic shock-like syndromu, jsou vysoká teplota (nad 38,9 oC), vyrážka (nejčastěji ve...

TSS

| Dotaz od: Eva

V den menstruace jsem náhle omdlela, předcházela tomu menší bolest břicha. Tampon jsem měla zavedená cca 4 hodiny. Je možné že by se mohlo jednat o syndrom toxického šoku, i...

Domnívám se, že o intoxikaci nešlo, po 4 hodinách zavedení tamponu nic takového nehrozí. Navíc šok by se samozřejmě projevoval mnohem těžším stavem s horečkami a poruchami oběhu...

Pochyby mezi IM a bolestí zad

| Dotaz od: Jiří

Asi před 2ma lety mi sjelo auto na rameno a křuplo v zádech. Bolest byla tupá, ale dost velká. Nemohl jsem se ani otočit. Časem odezněla. Asi po roce, jsem měl podezdření na IM...

Tato diferenciální diagnostika je velmi důležitá a srdeční onemocnění se vyšetřením musí vyloučit. Mezi pateři a přední části hrudníku jsou velmi četné nervové spoje, které...

Paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jaká je šance na normální život u miminka, které se narodilo s agenezí pravé ledviny a u levé je dilatace led. pánvičky 8mm. Laboratoř je...

Ageneze jedné ledviny ještě neznamená smrtelné onemocnění, pokuď druhá ledvinka je plně funkční ( a zdá se, že je podle laboratórních hodnot ). SOlitérní ledvina je schopna...

Na urologii me zjistili zúženou močovou trubici a objednali me na její rozšíření pod celkovou narkozou. Celkova doba hospitalizace ciní 3 dny. Když me toto sdelili, tak jsem...

Podle mého osobního názoru je lepší podstoupit jeden zákrok v celkové anestesii a podvolit se 3-denní hospitalizaci. Při této mini-operaci se prostě rozšíří zůžená místa v...

Norethisteron a mensturace

| Dotaz od: Anna

Koncem července jsem brala prášky norethisteron na posunutí menstruace. Po vysazení jsem dostala menstruaci cca 3. den a vše bylo v pořádku. Avšak po 14ti dnech jsem dostala...

Ne,účinek Norethisteronu byl již odbourán,to se projevilo tím prvním krvácením,zde šlo o nepravidelné děložní krvácení, kdyby se opakovalo zajděte na gynekologii jinak normální...

Potíže se střevem

| Dotaz od: Flora

Prosím Vás, mám takový problém a nevím, kam se s ním obrátit. Již asi rok mám krev ve stolici. Podstoupila jsem rektoskopii, kde paní doktorka našla hemoroidy a doporučila mi...

Není dobré podléhat fámám typu, jedna paní povídala.....Protrhnutí střeva je absolutně raritní a Fortrans je nejjemnější a nejspolehlivější prostředek, kterým se můžete na...

Syfilis

| Dotaz od: ruso

Prosim o par informaciiohladne syfilisu.som zenaty 2roky s manzelkou sme 7rokov spolu vratane sex.zivota.ked sme cakali prve dieta pred dvoma rokmi tak zistili manzelke v 3mes...

Ruso! Syfilis má povahu chronického onemocnění se třemi stadii. Viz např. wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Syfilis a mnohem lepší a podrobnější článek v angl. verzi...

Přechod na jinou HA

| Dotaz od: Bonie

Chci se zeptat kdy začít brát novou HA. Jako první jsem bralal pilulky Chloe ty mi krásně vyhovovaly, ale dr. mi je musel změnit kvůli riziku zdravotních potížích při braní této...

Přípravek Sidretella začněte užívat první den cyklu (to znamená první den menstruačního krvácení). Pokud začnete užívat přípravek Sidretella první den Vašeho menstruačního...

Gyrablock

| Dotaz od: Jana P.

Třetím dnem užívám gyrablock na ploblémy s močovým ústrojím. Po dnešním probuzení nastal šok - mám oteklý horní ret, pocitově jako kdybych šla s injekce od zubařky. Nevím, zda...

Teoreticky každé léčivo může vyvolat alergickou reakci, takže i tento preparát, neberte zatím další dávku, informujte neprodleně svého ošetřujícího lékaře, začněte užívat...

Prosim vaz o vaznu radu

| Dotaz od: Tomas

Jmenuji se tomas a chtel bych vedet jednu poctatnu vec mam pritelkiny s kterou uz sem pul roku a mame spolecne casto pomer jo ale dneska mi rekla ze by chtela pocited jak se...

Na vaši otázku jsem již odpověděl, ale Pearl-Index x je vyjádřením toho, ke kolika nežádoucím otěhotněním, došlo během jednoho roku při užívání jednotlivých druhů antikoncepce...

Změna v chování při sexu

| Dotaz od: Lenka

Mám problém s partnerem,je mu 47 a mě 37let.Náš první společný víkend byl plný sexu,vášně,romantiky,dlouhého a nekonečného líbání.Poté mě již nikdy dlouze nepolíbil,což už je...

Asi Vy sama byste měla rozlišit, protože pána znáte, mezi normální nebo velkou otcovskou láskou a mezi sexuální deviací. Jestli máte podezření, tak bych byl velmi pozorný k...

Malá mozková mrtvice

| Dotaz od: Marcela Jirkův

Pane doktore.Chtěla jsem se zeptat,ohledně mého přítele.Před 14 dnima se přítel vzbudil a necítil pravou stranu obličeje.Byl u doktora a tam mu řekli,že prodělal malou mozkovou...

1) Důležité je vědět, proč u tak mladého člověka nemoc propukla. Zaměřte se na rizikové faktory a snažte se důsledně je odstranit! To znamená: absolutní nikotinová abstinence...

Alergie

| Dotaz od: Jana

Mému ročnímu dítěti byla prokázána mimo jiné alergie na arašídy s hodnotou 8.Jak tato alergie je silna?Mám se obávat an.šoku???při náhoném požití???děkuji za odpověd.

Jano! Bohužel nevím jakým způsobem se test na alergeny prováděl (jednalo se o krevní testy či tzv. kožní prick testy?) a tedy ani k čemu se přesně vámi uvedená hodnota vztahuje...

Omlouvám se, pokud je dotaz mimo vaši odbornost, ale žádám o radu nebo spíše uklidnění. Jsem ve 20tt těhotenství a byla jsem na vyšetřen srdíčka miminka. Srdce z anatomické...

Opravdu to není žádné onemocnění. Extrasystoly mají všichni lidé, dokonce ještě i ti nerození. Jde o to, že srdeční impuls přijde dříve než by měl, srdce se stáhne a tím pádem...

Rakovina prostaty

| Dotaz od: Jan

Zhruba před rokem mně byl diagnostikována biopsií rakovina prostaty. Ve třech vzorkách byl nalezen karcinom. Byl jsem připraven na totální prostatektomii,ale zjistili, že mám...

Jane. Je patrné, že nemoc ještě není ve fázy generalizace, což je pro Vás dobrá správa. Jsem lékařkou a k alternativní medicíně mám své výhrady - hlavně proto, že o účinnosti...

Bolest zad a zvýšená teplota

| Dotaz od: andrea

Obracím se s mojím problémem, asi co 2-3 měsíce se mi nějak vrací tyhle příznaky:v jeden den začne mírná bolest zad na pravé straně u páteře u žeber a vede ještě i vyše, večer...

Zvýšené napětí svalstva při tzv.syndromu svalové nerovnováhy je skutečně nejčastější příčinou opakujících se bolestí "zad".Se subfebriliemi,tj-teplotami do 38 stupňů- je také...

Celiakie

| Dotaz od: Věra

Paní doktorko,měla bych k Vám následující prosbu o zodpovězení mého dotazu.Na základě biopsie mi byla před 5 měsíci diagnostikována celiakie se stupnicí March 3a.Před týdnem...

Pokud máte histologicky potvrzenou celiakii a začala jste dodržovat bezlepkovou dietu, tak je v pořádku, že hodnoty protilátek proti tkáňové transglutaminase poklesly a proti...

Meniskus

| Dotaz od: ALENA

Ja mam uz 5 mnesicu po operaci menisku.Mam ale porad bolesti,nekdy vic a nekdy min.Bolest je porad stejna,jako pred operaci leve koleno,vnitrni meniskus.Jak dloho to muze trvat...

Samozřejmě záleží na stavu kolenního kloubu, na stupni artrozy, která vznikla z mnoha příčin, třeba i z přetěžování kloubu. Také zaléží na typu poškození menisku, na rozsahu...

Laparoskopie kyčelního kloubu

| Dotaz od: Káťa

Už nějakou chvilku mě zlobí levý kyčelní kloub. Na ortopedii doktor řekl, že tam vidí oproti pravému nerovnosti. Poslal mě na rehabilitaci magnetem. Úleva se určitě určitá...

Hodně zálěží na diagnoze, to jak na vyšetření, jaké jsou potíže a jaký je nález na pomocných zobrazovacích snímcích. Artroskopie se dělá v tomto věku vyjímečně a záleží na výše...

Pečuji o svou invalidní matku. Zhruba před dvěma měsíci se její zdravotní stav zhoršil a já k ní musím každou noc 3x vstávat, protože potřebuje na záchod. Budí se v...

Milá paní Ivano- Vaše situace je jistě lidsky i technicky náročná, ale ne neobvyklá. Spánek není možné oddělit od bdělého stavu- tedy v čase, kdy je člověk vystaven značné...

Jaterní enzymy

| Dotaz od: Erika

Dnes jsem byla na jaterních testech, měřili mi ALT a ALP enzymy. Když jsem se zeptala lékaře zda jsem v pořádku řekl mi, že je to dobré. Pak jsem se zeptala jeho kolegy na...

Nepíšete, v jakých jednotkách to bylo měřeno. Obecně je ALT v normě u žen do 0,55 mikrokat/l, ALP do 2,3 mikrokat/l. Podle těchto norem byste měla oba enzymy výrazně zvýšené...

Dieta a imunita

| Dotaz od: Hanka

Pane doktore, při preventivní prohlídce mi bylo doporučeno zhubnout cca 10 kg, mírně zvýšený cholesterol, cukr, ...to se mi asi během čtvrt roku podařilo a výsledky krve byly v...

Vážená paní Hanko, obranyschopnost organizmu může být snížena jak při poklesu tělesné hmotnosti pod ideální úroveň, tak v důsledku nesprávného složení stravy. Doporučuji Vám...

Špinění po vysazení HA

| Dotaz od: Lena

V listopadu jsem po cca 7 letech přestala užívat HA. Měsíc bylo vše v pořádku, pak se objevilo špinění, občasné krvácení, výtok, už je tomu měsíc. Menstruaci jako takovou jsem...

Vyčkejte ještě cca měsíc, zda se cyklus neupraví, pak případně zajděte na kontrolu. Jestliže dojde ke zhoršení obtíží, tak i dříve. Pokud jste však neměla cyklus pravidelný před...

Bolestivý nárt

| Dotaz od: Ilona

Byla mi punktována levá noha pro krevní výron na zevnís taně nohy 0.5ml husté krve. rtg ukázal zlomeninu staršího data špatně hojící. mám dotaz jestli noha když bude 3 týdny v...

Je třeba znát místo a typ zlomeniny k řádné odpovědi. Obecně se zlomenina záprstních kostí, pokud se o ně jedná, hojí pomalu a imobilizace musí být delší, až 6 týdnů. Pokud je...

Alergie.

| Dotaz od: Jirka

Mam dotaz. Trpim 12 let na chronicky zanet mocaku .Kazdou chvily mam jine leky. Dle posledni kultivace cotramixazol. Nemam zadnou alergii . Ale presto mam strach z anali. soku...

Bohužel u žádného léku nelze předem vyloučit riziko alergické reakce. Ani laboratorní metody k vyloučení alergické reakce nejsou zcela spolehlivé. Často může být reakce...

Již 1 rok se mi dělají hnisavé červené boláčky ve vlasech, které svědí, bolí. Nejdříve pár, teď jich mám víc. Problém jsem řešila u kožní dávno, ale neúspěšně. Teď je to horší...

Vaše potíže mohou být způsobeny jak například špatnou životosprávou, stresem, tak chyběním nějakých látek v těle, až po kožní onemocnění pokožky hlavy a nějaké celkové...

Pásový opar

| Dotaz od: Linda

8. října minulého roku jsem byla napadena mužem, velmi brutálně mě tahal za vlasy v levé části hlavy a mnoho vlasů mi vytrhl. Druhý den jsem pocítila bolest v tého části hlavy...

Pásový opar je vyvolán virem varicella-zoster,který při prvním setkání s organismem působí obraz planých neštovic.Určité množství viru zůstává v těle člověka v rovnovážném...

Anafylatický šok

| Dotaz od: Lenka Dobošová

Obracím se na Vás s tímto dotazem.Moje dnes 16 letá dcera ve svých 5 ti letech prodělala anafylatický šok po píchaném penicilínu po 7 injekci.Od té doby se žádná alergie...

Pokud dcera měla reakci po PNC, tak by neměla dostávat antibitoika penicilinové řady. Nelze dopředu odhadnout zda-li bude reagovat i na jiný lék, u zubaře se nesjpíše půjde...

Pád s kola

| Dotaz od: Eva

Paní doktorko.Chtěla bych se se zeptat.Před měsícem jsme spadla s kola a praštila se do hlavy.Byla jsem na rtg vyšetření ale bylo to v pořádku.Ale já mám stále takový divný...

Pokud máte podivný pocit po pádu, je vhodné znovu vyhledat lékaře a nechat se pro jistotu zkontrolovat. Mám na mysli obvodního lékaře nebo neurologa, kteří eventuálně nechají...

Tlak v bříšku

| Dotaz od: Hanka

Vážená paní doktorko,jsem v 38.tt chtěla bych se zeptat,co znamená tento zápis v těhu průkazce: čípek 1cm po prst, CS 5, CT 6. Můj lékař mi vždy všechno řekne,ale měl dovolenou...

Potíže, které popisujete, jsou tzv. poslíčky. V teplé vaně byste měla najít úlevu. Poslíčky připravují dělohu k porodu. Neznamená to tedy nutně, že budete už nyní rodit...

HIV,infekce

| Dotaz od: Zuzana



Už téměř rok a půl mám potíže s bolesti zad. Měl jsem úmrtí v rodině, takže jsem zažil určitý psychický šok (bral jsem antidepresiva cca půl roku) a poté se mi stalo víc věcí...

Bolest v oblasti zad, poruchy střevní pasáže, poruchy močení jsou výsledkem většinou značné psychické rozlady. Přesto, ale je třeba vyloučit organickou, tedy pathologicko...

Léky

| Dotaz od: Jaroslava

Prosím zajímalo by mě jaké léky mohu užívat na bolest-jsem alergická na kyselinu salicilovou nesním brát hrozil by mě anafilaktický šok ale lékaři mě píší léky a když je domů...

Pro Vás by asi byly nejvhodnější léky typu slabých opioidů, jako je tramadol či DHC continus. Eventuelně kombinace tramadolu s paracetamolem (léky např. Zaldiar, Doreta), která...

Nadměrné poceni dlani

| Dotaz od: Karel

Již v 7 letech jsem utrpel uraz ruky měl jsem preřezane slachy tepnu male jsem o ruku prisel ale zachranilimiji....od te doby mam neustale az moc spocene dladne v zimě v lete 24...

Operační postup se neprovádí. Kromě vyšetření na ortopedii, zhodnocení funkce ruky a také vyšetření na kožřní ambulanci lze uplatnit některé masti a krémy, které toto zvýšené...

Zlomenina hrudního obratle

| Dotaz od: Magda

Dnes jsem měla dopravní nehodu. V nemocnici mě poslali na rentgen, rentgenovou zprávu mi dali do ruky, abych jí odevzdala zpátky na chirurgii. Ve zprávě byla uvedena hlavní...

Na zprávě z rtg může být ošetřujícím lékařem v žádance napsáno jen podezžení na takoovou zlomeninu, ale zhodnocení snímku rentgenologem může být jiné. Podrobné znění zprávy z...

Vážená paní doktorko, předem bych chtěla poděkovat za Vaši rychlou odpověd. Hospitalizována jsem nebyla, protože průběh záchvatu probíhal takto. Již ráno jsem měla dušnost a...

Milá Terezko, určitě mě Vaše dotazy neokrádají o čas. Chápu, že jste ve stresu, byla bych také. Máte určitě pocit, že o Vás není dostatečně postaráno, a že Vám specialisté v UK...

Mela bzch dotaz...

| Dotaz od: adriana

Mela bzch dotaz ohledne tehotenstvi.cetla jsem oar clanku o tom jak a co muze zpusobit potrat .take se tam psalo o tom ze kdyz zena mela nekdy zanet tak ji muzou srust pruchody...

Ve Vašem případě došlo bohužel nejspíše k neshodě v látce v krvi zvané Rh faktor. Při prvním potratu jste si vytvořila protilátky proti Rh faktoru (je-li matka Rh negativní a...

Dlouholetá nespavost

| Dotaz od: Eva

Po cca.7letech totálního nespaní jsem stále na lécích. Brala jsem všechno možné, ale zůstal mi stav který je jen těžko popsatelný.Mám neustále pocit, že nesmím spát a tento...

Na nespavost se dává celá řada léků. záleží na příčině. Oxazepam i Frontin jsou návykové, vyvíjí se na ně tolerance a na dlouhodobou léčbu asi vhodné nejsou. I Vámi uváděnou...

Obrna lícního nervu

| Dotaz od: Jozef

Chci se zeptat, od narození mám obrnu levé strany tzv. moebiuv syndrom. V dětství jsem si prošel mnoha pokusy, podle mě to byly pokusy. Ti lékaři, co mne léčili, asi navěděli...

Moebiův syndrom je relativně vzácné, geneticky podmíněné postižení, které je mimo jiné provázené oboustrannou obrnou lícního nervu. Prognóza obrny je v tomto případě dána...

Sarkodioza

| Dotaz od: ester

Udělala se mi bulka na čele, po vyříznutí byla stanovena sarkodioza. Z plného zdraví, docela šok. Jelikož v místě jizvy mám opět bulku, lékař mi předepsal 60!mg Prednisonu, jiné...

Sarkoidosa je vemi ožehavé onemocnění, dobré by bylo dobré léčit, dokud je v klidu, protože vzplanutí jsou potom někdy dost "drastická" a omezující. Vydržte to pár měsíců,jistě...

Naše babička - 85 let si v sobotu zlomila nohu v krčku. Operace není možná kvůli slabému srdci, lékaři zvolili konzervativní léčbu. To jen pro úvod. Ze dne na den však se nám...

Mohl dojít k takzvané tukové embolii, kdy při zlomenině vnikne tuk do cév a vmete se do mozku, kde způsobí takovéto změny -poruchy chování, vnímání a podobně. Je ale také možné...

Leidenská mutace

| Dotaz od: Petra

Včera jsem se na genetice dozvěděla, že mám dědičnou leidenskou mutaci (po jednom z mých rodičů). Šokovalo mně to, protože se už léčím na roztroušenou sklerózu. K mému dotazu...

Leidenská mutace sama o sobě nevyvolává nutnost císařského řezu. Pokud to tedy císařský řez nebude nutný z jiných důvodů, jen kvůli Leidenské mutaci se provádět nemusí. Nicméně...

Rakovina jater

| Dotaz od: Renata

Paní doktorko, mám bratra kterému je 47 let. Ve 43 letech mu byl zjistěn Gist - vřetenobuněčný nádor na tlustém střevě. Ten mu byl vyoperován , ale bohužel se objevily meta na...

Milá Renato, myslím, že bohužel opravdu Váš bratr je již v konečném stadiu svého onemocnění. Vezmu-li popořadě Váš dotaz: samozřejmě teoreticky větší užívání alkoholu během...

Epilepsie a tiky

| Dotaz od: Leny

Můj 8-letý syn má zhruba 2 měsíce tiky. Nejdříve začal mrkat, poté špulil nos a pusu, teď dává oči v sloup a cuká mu oko s horní částí tváře. Má to po celý den a nejvíce se to...

Tik nemusí být jen izolované opakované dělání pohybů, může se jím projevovat totiž i speciální druh epilepsie, proto jste byli, zcela správně, se synem na EEG vyšetření. Proto...

Vysazení antidepresiv

| Dotaz od: Eva

Od 6. března tohoto roku beru antidepresiva s názvem Citalopram. Byly mi doporučeny kvůli úzkostné poruše s panickými ataky. Nyní už je můj stav o 95 % lepší a prášky chci...

Evo! Pokud jste nepodstoupila psychoterapii, je pravděpodobné, že po vysazení se obtíže navrátí. Psychoterapie je nezbytkou složkou léčby, léky jako citalopram jen odstraňují...

Vážená paní MUDr. Ulmanová, obracím se na vás o radu při řešení mého gynekologického problému: V roce 2005 jsem v 38 letech porodila svého druhého syna (starší je roč. 1987...

Paní Markétko, velmi si cením vaší snahy dopátrat se pomoci pro vaše tělo a duši, proto vám doporučiji, sežente si knihu Američanky Christiane Northrupové Žena, tělo a duše (na...

V noci brnění tela

| Dotaz od: Terka

Posledni dobou se mi občas stává že se u prostřed noci probudim a mám pocit že mi brní celé tělo a buší srdce v tomto stavu nemůžu ani promluvit po pár minutách vše odezní a...

Doporučuji Vám komplexní vyšetření - celkovou prohlídku, EKG, odběry krve (ionty: Na, K, Cl, Ca, Mg, krevní obraz, jaterní testy, ledvinné funkce, štítnou žlázu) a vzhledem k...

Menstruace a tehotenstvi

| Dotaz od: Michaela

Potřebovala bych radu ohledne menstruace tedy mivala sem ji v poradku pravydelny ciklus vsechno a co sem s pritelem snazime se o mimi take sem si delala teh.test ktery byl...

21 dní je nejkratší doba kdy je cyklus ještě normální doporučovat bych pečlivé vedení menstruačního kalendáře se záznamen bazálních teplot,měří se v pochvě nebo konečníku ráno...

Jedna moje příbuzná chtěla darovat vajíčka a tak prošla vstupním vyšetřením. Dnes jí volali z kliniky, že dárce být nemůže, neboť má nedostatek ovariálních hormonů a tak se má...

V prvé řadě by bylo dobré nechat si vše vysvětlit od lékařů,kteří prováděli vyšetření,aby věděla,na co se zaměřit.minimálně by bylo dobré vyžádat si zprávu pro obvodní...

Kondylom

| Dotaz od: Petra

Urolog u našeho 7letého syna diagnostikoval kondylom na penisu. Přečetla jsem si na netu, že se přenáší pouze pohlavním stykem a dost nás to s manželem šokovalo. Je možné mít...

Petro, přenos HPV viru, který způsobuje kondylomata, je možný mimo sexuální cestu i kontaminovanými předměty (ručník, v sauně), ale velmi vzácně. Očkování proti HPV při...

Možná je to hloupý dotaz, ale po zážitku kamarádky (po bodnutí vosou) mám panickou hrůzu z anafylaktického šoku. Vím, že to není zcela normální,léčím se na psych. kvůli úzkostem...

Anafylaktická reakce probíhá extrémně rychle a je velmi prudká. Tenm kdo má alergii na bodnutí včelou či vosou, tak může být vybaven pohotovostní injekcí, kterou nosí stále u...

Cysta na vaječníku

| Dotaz od: Pavla

Velmi ráda bych se Vás zeptala. V roce 2007 mi byla odstraněna děloha (pro velmi silné, opakující se, krvácení způsobené myomem) Bylo mi pouhých 27.let. Nyní mi v říjnu paní...

Pavlo. Cysta ve vaječníku nebývá zánětlivého původu, v tomto ohledu se nemusíte ničeho obávat. Pouze se sleduje, zda se zvětšuje a samozřřejmě se může zcela ztratit. Popisované...

Autovakcinace

| Dotaz od: Romana

Byla jsem požádána známou slečnou (23let) o aplikaci autovakcín. Má v obličeji již delší dobu akné ve větším rozsahu a zatím ji nepomohla žádná léčba (kožní přípravky...

1) S aplikací autovakcín u akné nemám žádnou zkušenost, doporučuji informovat se v lékárně či na imunologii. 2) S rozsáhlými projevy akne si velmi dobře porad íperorální...

Chronicka hepatitida

| Dotaz od: Zdenka

V 15letech jsem zjistila ze mam Cecko nestarala jsem se o to . Kdyz mi bylo 21 tak mi v prodnici vyslo ze mam cecko v klidu . Ted po peti letech jsem byla opet na testech a...

Potřebujete samozřejmě pravdivé informace -ale také informace,které jsou konkrétně o Vás.Je zapotřebí podstoupit vyšetření na infekčním oddělení,kde se specializují na...

MUDr. Hana Nejedlá


| Specializace: Praktický lékař pro děti a dorost

Děkuji. Ještě se chci zeptat. Je možné u mého úrazu (přetržené achillovy šlachy) dostat embolku? Jestli jo, tak jaké jsou příznaky (jak to poznám jako laik)??? Děkuji

Embolii při řadě možných sklonů k embolisaci je možno dostat po každé operaci. Zatím jsem, ale embolii po operaci A. šlachy neviděl. Nejdříve dojde ke vzniku zánětu žil v...

Krvácivé stavy se projevují spontánním krvácením, které je neúměrné stavům nebo podnětům, které je vyvolaly.  celý článek
Zda mít, či nemít dítě, případně kdy, je bezesporu jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které musí žena ve svém životě udělat.  celý článek

MUDr. Ladislav Lukáč, Ph.D.


| Specializace: Praktický lékař pro dospělé

Vysoká náměsíčnost

| Dotaz od: tereza

Chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Můj přítel je vysoce náměsíčný, respektive každý večer. Dle mého se to stupňuje. Na můj hlas reaguje a vždy mě poslechne, ale bojím se, že...

Náměsíčnost (somnambulismus) řeší neurolog. Vyhledejte s přítelem buď rovnou neurologické pracoviště, nebo se nejdříve poraďte s praktickým lékařem (obvodním lékařem), který Vám...

MUDr. Zdeněk Vlasák


| Specializace: Praktický lékař pro dospělé
Každý rok v západní Evropě zemře na hadí uštknutí přibližně 50 lidí. Jedovatí evropští hadi se řadí do čeledi zmijovití. Jed má had uskladněn v jedových žlázách, které se...  celý článek

Cysta na vaječníku

| Dotaz od: Irena

Mám již rok cystu na levém vaječníku,za poslední půlrok vyrostla ze 3 na 5cm. V Motole,kam mě poslala má dr., mě prý budou zatím sledovat, ko za 3 měsíce, ale problém je, že po...

Ruptura cysty není závislá na menstruaci. Ruptura může proběhnout zcela bezpříznakově, může být doprázena drobnými obtížemi, tedy krátkodobou bolestivostí břicha, která odezní...

Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému, kdy vyvolávajícím alergenem je některá složka potravy, případně přídavná potravinářská látka, konzervant nebo barvivo.  celý článek

MUDr. Mária Navrátilová


| Specializace: Praktický lékař pro děti a dorost

Jak mám zapomenout?

| Dotaz od: iveta

Mám velmi bolestný problém. Mám strašné víčitky svědomí. Nemůžu se vyrovnat s jednou událostí krerá se mi stala. Přestěhovala jsem se do většího města, kde jsem si našla práci...

Jste extrémně citlivý člověk, zkontaktute se s psychologem a můžete chodit na pravidelné konzultace, které vám mohou pomoci nejen zapomenout, ale trošku zmírnit vaši citlivost...

??epilepsie??

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat ohledně epelipesie. Muj partner (21let) dostal poprvé za svuj život jakýsi záchvat podobný epileptickému. Měl dva měsíce 12 hodinové směny (denní,noční...

Normální EEG diagnosu epilepsie nevylučuje. Dle Vašeho popisu Váš přítel epilepsii asi má. MR vyloučí ložiskové postižení mozku, ale normální MR nález diagnosu epilepsie rovněž...

Zánět slinivky břišní je závažným onemocněním, které Vás může ohrozit na životě.  celý článek

Chtěla bych se zeptat, doma se nám stala nehoda, omylem se mě spustil CD- přehrávač a zvuk byl zesílen na plny výkon (reproduktory mají vykon 160W), můj roční syn stál u bedny...

Blanko, pozitivní zpráva je, že syn slyší. Došlo k mechanickému poškození ucha, ale dnes nelze odhadnout, jak bude situace vypadat nadále. Lze ale říci, že pokud nebude mít...

MUDr. Luboš Řezníček


| Specializace: Praktický lékař pro dospělé
První vyšetření musí provést praktický lékař. Velmi důležitý je rozhovor s pacientem a správný rozbor obtíží. Lékař někdy pracuje jako detektiv, který odhaluje zločin. Klade...  celý článek
Přestože aktivita revmatoidní artritidy je nejspíše u mužů i žen stejná, trpí ženy mnohem výraznějšími příznaky nemoci. Důvodem je pravděpodobně jejich slabší tělesná konstituce...  celý článek

Synovi je 17 let. Při narození měl lehkou mozkovou dysfunkci. Syn je spíš samotář, i když v tomto věku už nemá problémy v kolektivu. Ale je i zvláštní, že ho vůbec nezajímají...

Vážená paní Lenko, takovéto chování se nedá paušálně vysvětlit, je potřeba, aby Váš syn s někým promluvil, nejlépe s psychologem, který nehledá hned za vším nemoc, ale má...

Problémy s hlavou

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se poradit...mám už více jak 5 měsíců problémy s hlavou..někomu to přijde směšné ale pociťuji lupkání v hlavě, tlaky v hlavě(v jakoukoliv hodinu a činnost), jako...

Pocity lupkání v hlavě nebudou způsobeny zvýšením nitroočním tlakem, bolest hlavy způsobovat může. Lupkání může být i od čelistního kloubu, pokud ho pociťujete při mluvení či...

MUDr. Alena Nikolová


| Specializace: Praktický lékař pro dospělé

Kožní transplantát

| Dotaz od: Miloslav

8.9.2009 jsem k vám měl dotaz ohledně transplantace kožního štěpu po popálenině 3.stupně. Včera jsem byl opět na převazu v naší nemocnici a již jsem byl smířen s tím, že dnes...

Odumřelá tkáň je vždy velmi náchylná ke kolonizaci různými bakteriemi, nejsem schopná posoudit, zda se tyto bakterie dostaly do rány ještě před nemocničním ošetřením nebo až v...

MUDr. Alexandr Blažek


| Specializace: Tělovýchovné lékařství, interna
Je to jenom kousek nadbytečné kůže, ale polovina chlapů, co ji ještě nosí, se tváří tak, že by bez ní nemohli žít. Život bez předkožky ovšem skýtá řadu výhod... „  celý článek

Po čtyřdenním rozkapání očí atropinem, byly synovi (3 roky) naměřeny 4 a 5 dioptrií a dostane proto brýle. Při prvním vyšetření jedním okem nepřečetl poslední tři řádky...

Šance na rozcvičení tu jistě je. Požádejte svou oftalmoložku a širší výklad.

Bušení srdce

| Dotaz od: Klára

Je mi 26 let a v poslední době (cca 2 měsíce) mě trápí zdravotní problémy. Začalo to návaly na omdlení hlavně při cestování v autobuse, vydala jsem se proto na preventivní...

- myslím, že jste mimořádně vnímavý a inteligentní pacient. Dle podstoupených vyšetření se skutečně zdá, že Vaše orgány nejsou strukturálně nemocné, ale mají sklon k nadměrné...

Zdravím Vás, ráda bych se dozvěděla, jak to opravdu je se škodlivostí hormonální antikoncepce. Z jednoho zdroje se dočítám, že je dobré na čas vysadit a "očistit tělo", jinde...

Domnívám se, že vhodnější je pokračovat v užívání. Při vysazení na krátkou dobu dochází k velkým hormonálním výkyvům, poruchám cyklu atd. Pokud byste chtěla vysadit, mělo by to...

Gynekologické obtíže

| Dotaz od: bohumila

Obracím se na Vás dotazem s obtížemi se zažíváním,častými bolestmi hlavy.zad v oblasti dolních bederních,občasné vyvolání zvracení,nechutenství,používám trgular už dva roky,mám...

Uvedené potíže mohou mít mnoho příčin, mohou souviset např. s hoprmonální nerovnováhou, doporučuji obrátit se na Vašeho gynekolga, případně zajít na endokrinologické vyšetření...

MUDr. Ladislav Krupka


| Specializace: Praktický lékař pro děti a dorost

MUDr. Jan Holec


| Specializace: Praktický lékař pro dospělé
 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené:
Medicínská poradna uLékaře.cz<br />Položte dotaz přímo z mobilu HLASUJTE PRO
APLIKACI

kategorie
Pro lepší svět