Žlázy s vnitřní sekrecí


Špatně fungující endokrinní systém je třeba napravit

Endokrinologie je velmi složitá oblast medicíny, která má velký význam nejen u dětí, ale i u dospělých. Málokdo si proto umí pod tímto pojmem představit něco konkrétního u...

 celý článek
 

Vyšetření na endokrinologii

| Dotaz od: Kateřina

Ráda bych se jen optala,co vše se na endokrinologii vyšetřuje,konkrétně jaké hormony+další vyš. z krve a co dalšího? Co se dá očekávat od první návštěvy na endokrinologii...

Na endokrinologii se vyšetřují všechny žlázy s vnitřní sekrecí (podvěsek mozkový, štítná žláza, příštitná tělíska, nadleviny, vaječníky, varlata...), tedy žlázy, které produkují...

Nejčtenější článek Přípravky řady Neovadiol zpevňují lipidovou strukturu kůže, pomáhají opět rýsovat přirozené kontury obličeje, zpevňují pokožku n

Trápí vás tenká, suchá a vrásčitá pokožka? Ráda nosíte hluboké výstřihy, ale nechcete ukazovat vrásky ve svém dekoltu? Hladká a svěží pleť už nemusí být jen zbožným přáním...

 celý článek
Kojenci s Prader-Willim paradoxně špatně sají

Syndrom Prader-Willi (PWS) je vrozená porucha, která se projevuje malým vzrůstem, nedostatečným vývinem pohlavních orgánů, poruchami chování, mentální retardací a obezitou.

 celý článek

U mužů snižuje prolaktin potenci

V každém organismu probíhá množství biochemických reakcí, které nelze ovlivnit vůlí. Neznamená to ale, že probíhají nahodile. Ve svém těle totiž nosíme velmi zodpovědné...

 celý článek
Nejčtenější článek rodina

Nastává období, kdy je třeba již naplno myslet na prevenci viróz i chřipky jako takové. Děti se nám ze školek a škol již začínají vracet s rýmou, kašlem, zvýšenou teplotou a...

 celý článek
Akutní úraz mozku může zobrazit CT vyšetření

Stále více studií uvádí, že špatná funkce endokrinních žláz (žláz s vnitřní sekrecí) se objevuje častěji u lidí po úrazu hlavy. Úraz mozku způsobí značnou nestabilitu v produkci...

 celý článek
Správná fuknce hormonů ovlivňuje štítnou žlázu

Endokrinní systém (systém žláz s vnitřní sekrecí) je vedle imunitního a nervového systému jedním ze základních prvků řízení lidského organismu. Jeho role je natolik zásadní, že...

 celý článek
Osteoporóza

Osteoporóza je metabolické postižení kostí, které bývá většinou pomalé a "tiché" – dlouho bez zjevných příznaků na těle. Projeví se většinou až zlomeninou. Někdy se...

 celý článek

Hormony

| Dotaz od: marika

Chtěla jsem se zeptat, zda u bulílie spojené s podváhou může byt snížená funkce žláz s vnitřní sekrecí. a zda se hormony při stabilizování stavu a nárůstu hmotnosti zase uprví...

Mariko, v organismu vše souvisí se vším a pokud máte takovéto stravovací problémy a podváhu, tak je velmi pravděpodobné, že porucha menstruace souvisí s tím. Je to ochrana...

Vyšetření krve

Endokrinologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných při diagnostice poruch hormonální regulace organismu. Skládá se z podrobného odběru anamnézy, fyzikálního a...

 celý článek

Stitna zlaza

| Dotaz od: Dasa

Obdrzela jsem nasledujici vysledky z laboratore na vysetreni stitne zlazy: s-TSH 4,69ulU/ml s-T4 86,9nmol/l s-T4 volny 14pmol/l s-Anti-TPO 90lU/ml s-Anti-TG 401,1lU/ml. Jine...

Vyšetření nadledvin nesouvisí nijak se štítnou žlázou, neprovádí se, je zbytečné. V hodnotách vyšetření máte silně zvýšené autoprotilátky /anti TPO a TG - protilátky proti...

Cukrovka?

| Dotaz od: Věra

V posledních dnech na sobě pozoruji nezvyklé příznaky. Musím pořád pít, zejména dopoledne (dnes jsem vstávala v 7 hodin, teď je 10 a mám v sobě více než litr vody a myslím, že...

Dobr den bohužel vás stav by vyžadoval podrobnější vyšetření, na dálku se nedá nic konkrétnějšího říci - jen to, že čtvrtrok je dlouhá doba v tělesném řádu, může se stát cokoli...

Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina prolaktinu v krvi. Prolaktin je tvořen buňkami předního laloku hypofýzy. Hypofýza je žláza s vnitřní sekrecí (vyměšováním). Vypadá jako...

 celý článek

V tabáku se vyskytuje rostlinný alkaloid nikotin. Pro kuřáka jsou důležité především účinky nikotinu na lidský mozek, nikotin ale působí na mnoho dalších orgánů. Do krevního...

 celý článek

Prybývaní na vaze-velke bricho

| Dotaz od: Marketa

Mam dotaz..behem pul roka jsem nabrala pres 10kg-ano mam antikoncepci a prestala jsem kourit,ale nekolikrat tydne cvicim(od 12.2.62x) pohyby stridam(rotana,rotoped,taebo...

V první řadě je nutno vyloučit onemocnění štítné žlázy či jinou poruchu žláz s vnitřní sekrecí - vhodné je tedy vyšetření endokrinologem. Pokud toto vyšetření neshledá nic...

Drmek

| Dotaz od: Jana

Mam snizenou hladinu progesteronu a prolaktinu od doby co jsem vysadila antikoncepci a menstruaci nemam vubec, vzhledem k tomu,ze se chystam momentalne do zahranici na pul roku...

Vážená paní, To co mi popisujete bude mít zdravotní problém v oblasti vaší hypofýzy, tedy centrální žlázy s vnitřní sekrecí ukrytou v oblasti centra pod mozku. Vhodná by byla v...

Podle příčin se vysoký krevní tlak dělí na hypertenzi primární a sekundární. Zatímco u dospělých pacientů tvoří 90 % hypertenze primární, u dětí převažuje spíše hypertenze...

 celý článek

Ledvina savců je párový orgán uložený po stranách páteře v břišní dutině. Slouží k filtraci krve, čímž se odstraňují škodlivé produkty metabolismu.

 celý článek

Každý živý organismus je možno připodobnit k obrovské chemické továrně. A stejně jako je v továrně třeba výrobu řídit na mnoha úrovních, tak i v živém organismu neprobíhají...

 celý článek

Bolest kloubů

| Dotaz od: Marcel

Prosím o radu. Už delší dobu mě trápí bolest různých kloubů v těle. Začlo to před lety bolestí kolen při jízdě na kole, pak bolestí kotníků po skákání z výšky. Za tu dobu jsem...

Dokumentaci jsem si přešetl, bylo zcela na místě, že jste prošel vyšetřením na revmatologii. Nelze jen z jednoho vyšetření učinit kvalifikovaný závěr zde. Je pravděpodobné, že...

Problém se střevem

| Dotaz od: linh

Paní doktorko.chtěla bych vás poprosit o radu.je mi 28 let.jsem skoro 2 roky po druhém porodu.první porod jsem měla císařem(doposud jsem chodívala na velkou jen 2krát týdně).až...

Vaše trápení je opravdu velké,obdivuji Vaši trpělivost..Bohužel,bez řádného vyšetření není možné stanovit přesnou diagnosu,a tedy Vám také poradit,co dělat.Je docela možné,že...

Slinivku břišní pravděpodobně popsal jako první řecký lékař a anatom Herophilus Chalcedonský, a to už ve 3. století před Kristem. Název „pankreas“ dostala slinivka o 400 let...

 celý článek

Padaní vlasu

| Dotaz od: Nada | z mobilní aplikace

Chtěla bych se jen poptat jaky přípravek bybyl vhodný na padaní vlasu.moje potiže jsou takove ze už začínám šílet stoho jak mi padají.čimdal timvice.děkuji mnohokrát

Vážená paní, padání vlasů je vnitřní záležitost, většinou to má na svědomí štítná žláza a vůbec žlázy s vnitřní sekrecí. Jestli chcete cíleně pomoci potom Vás musí vyšetřit...

Otrava

| Dotaz od: Lukáš

Chtěl bych se zeptat mám přítelkyni a delší dobu nám to neklape, vaří mi, ale mám pocit že su poslední dobou nějákej dementní že hodně zapomínám atd, je možne aby mi něco házela...

Nadměrnou zapomětlivost může působit celá řada různých stavů a nemocí. Různé syndromy demence ve Vašem věku považuji za spíše nepravděpodobné (Alzheimerova, Parkinsonova nemoc...

Štítná žláza

| Dotaz od: Libuše

Nedávno při kontrole mě moje závodní lékařka upozornila na možné zvětšení štítné žlázy.Je mi 35 let a prakticky po celý život mám větší krk,suchou kůži,křehké nehty,bývám často...

Paní Libuše! JE dosti pravděpodobné, že Vaše potíže jsou podmíněné nějakou poruchu soustavy žláz s vnitřní sekrecí. Mezi tyto žlázy patří i žláza štítná a porucha její činnosti...

Posledních pár měsíců mě trápí taková divná věc, pokaždé když si dám horkou sprchu, tak mě druhý den ráno šíleně bolí hlava, mám napuchlé oči, jsou celé zarudlé, pálí a navíc...

Moc Vám asi neporadím - Vaše potíže, tak jak je popisujete (bolení hlavy, problémy s viděním, celková nevolnost, problémy s močením...) nejsou příliš typické pro nějakou...

Autoimunitní choroby

| Dotaz od: Kača

Od 14 let mám RS - ruce i chodidla (prsty, paty), ve 19 letech RS ustupuje na rukách (jen jeden článek bílý na 3 a 4 prstu, chodila bez změn). Asi cca od května 2014 sem...

Pokud by zvětšování končetin a prakticky celého těla souviselo s onemocněním ledvin , bylo by to alespoň částečně dané hromaděním vody v těle. Toto by jste na sobě měla...

Kouření není zlozvyk, ale regulérní závislost. Víte ale, jak celý mechanismus závislosti vzniká? Podívejte se na video.

 přehrát video

Sjogrenov sy

| Dotaz od: Miroslava

Rada by som vedela, ci je mozne pouzit biologicku liecbu aj pri Sjogrenovom sy. Na Slovensku som zatial nepocula o centre biologickej liecby ale je mozne ze mate informaciu aj...

Základem léčby Sjogrenova syndromu je symptomatická terapie - zvlhčovací prostředky, dbát na hygienu dutiny ústní, vyvarovat se pobytu v teplém, suchém, klimatizovaném prostředí...

Prosím o radu. Jsem rok po celkovém odstr.štítné žlázy.Před operací Tsh 100.Vše po operaci v pořádku.4měsíce po operaci 9/2014 výsledky Tsh 0,91(0,34-5,6) a fT4 14,1 (7,9-16).V...

Milá Olgo, rozhodně nešlo o nějaké těžší předávkování hormony štítné žlázy, na které by se daly "svést" Vaše potíže, hodnota fT4 je zcela v normě - to je samotný hormon štítné...

Jsem rok a pul po uplnem odstraneni SZ a je mi porad zle, 3 mesice po operaci jsem otehotnela a predcasne sice se mi narodila dcera, v tehotenstvi mi ale bylo lip nez ted...

Iveto, jestli máte opakované záněty žaludku, můžete mít nedostatek železa nebo vitamínu skupiny B. Zkuste si koupit preparát s kombinací B vitamínu, ale takový, který obsahuje...

Milovníci alkoholu by si měli dávat dobrý pozor na míru jeho spotřeby. Třeba jen jediný večírek, kdy to přeženete s pitím, může znamenat nebezpečí pro vaše zdraví.

 celý článek

Sjögrenův syndrom patří mezi další členy rodiny autoimunitních chorob. Sice není jednou z těch nejčastějších, ale i přesto svým majitelům dokáže velmi znepříjemnit život. Jedná...

 celý článek

Je mi 27 let a před třemi měsíci mi zjistili zvýšenou funkci šťítné žlázy. Beru na to thyrozol 3 prášky denně za týden mi bude dávka snížena na 2 denně.Žádné velké problémy...

Ano, onemocnění štítné žlázy může souviset i se změnami psychiky, potkala jsem se i s výraznými změnami osobnosti (některé pacienty by člověk po zaléčení skoro ani nepoznal). U...

Porucha štítné žlázy

| Dotaz od: Jana

Jsem rok a půl po prvním porodu a pár měsíců po porodu jsem začala pociťovat nadměrné pocení, přijdu z procházky s malou a triko pod bundou mám durch mokré. Po porodu mám sice...

Pokud by nadmerne poceni melo souviset se stitnou zlazou, vetsinou je spojene i s dalsimi obtizemi - klidove buseni srdce, vnitrni neklid, nervozita, tres rukou, poruchy spanku...

Po zavedení jodace jedlé soli je u nás v současné době nejčastější příčinou hypotyreózy autoimunitní zánět štítné žlázy – chronická lymfocytární tyreoiditida. V České...

 celý článek

Nadbytek hormonů štítné žlázy v důsledku její zvýšené činnosti označujeme jako tyreotoxikózu nebo hypertyreózu. Výskyt všech forem tohoto onemocnění je odhadován okolo 2 % u žen...

 celý článek

Užívám hormonální antikoncepci Yaz a užívala jsem antibiotika Penbene na angínu. Po dobrání jsem nedostala menstruaci, proto jsem navštívila gynekoložku, která mi po vnitřním...

Problém s chůzí do kopce a schodů bude nejspíše souviset s nárůstem hmotnosti, stejně tak bušení srdíčka, zadýchávání. Co se týče otoků dolních končetin, na tom se může podílet...

Karcinom štítné žlázy je zhoubný nádor. Vzniká tak, že se některé buňky ve štítné žláze začnou nekontrolovaně množit a vytvoří uzel, který roste. Ve velké většině případů se...

 celý článek

Pred nejakou dobou jsem pri cisteni zubu zjistil,ze mam z vnitrni strany tvare na sliznici nejaky jakoby boulicky na obou stranach u hornich sedmicek(pod licnima kostma).Vypada...

Zašlete mi prosím fotografii. Děkuji. S přáním pěkného dne Václav Manhart

Prodělala jsem samovolný potrat v 5tt. Hodnoty TSH 0,59mU/l (0,3-4), T4-volny 13,13pmol/l(9-19),Par.zánětu Cirk.imunokompl. 59,7 l (0-62). Mohly mít mé hodnoty štítné žlázy...

Lenko, domnívám se, že vzhledem k tomu, že hormony jsou v pořádku, že samovolný potrat měl i jinou příčinu. Někdy je vlivů více - zevních i vnitřních, často na straně plodu, kdy...

Děkuji za velic rychloou odpověď na můj dotaz. Chci se ještě zeptat, kdyby pupínky nebyly zbytnělé mazové žlázy, ale nějaká nemoc, o co by se tak mohlo jednat? Děkuji.

V zásadě se kromě zbytnělých mazových žláz může jednat o širokou paletu pohlavních chorob od kapavky až např. syfilis. Doporučoval bych proto rozhodně neodkládat kontrolu u...

Hypofunkce štítné žlázy

| Dotaz od: Helena

Mám odtaz ohledně hypofunkce štítné žlázy. Moje maminka má hypothyreosu a vzhledem k tomu mě začali sledovat také. V listopadu 2010 mi pan doktor nasadil Euthyrox, jen polovinu...

Heleno, zkuste vydržet cca týden, dva a pokud se nic nezmění, pak bych doporučovala malou dávku levothyroxinu vrátit. Někdy štítná žláza nefunguje dobře, i když se...

V noci nemohu spát protože nelze nohou pohnout je úplně ztuhlá v místě kolenního kloubu. Sebemenší pohyb, nepatrné pokrčení, způsobuje ostrou bolest. Bolest je spíše ve vnitřní...

Patrně se bude jednat o dekompensovanou artrozu kolena. Změny v koleni, degenerativní změny , nerovnost kloubní plochy, existující kostní a chrupavčité výrůstky mohou působit...

Operace štítné žlázy

| Dotaz od: Daniela

Doplňuji výsledky k předchozímu dotazu - je-li nutné odstranit štítnou žlázu při následující léčbě a výsledcích: (uvádím postup onemocnění i léčby od minulého roku podle zpráv z...

Vedení Vaší léčby je poměrně netypické i z mého pohledu. Léčba by měla sice i při normalizaci hormonálních hodnot trvat alespoň rok, aby se snížilo riziko recidivy nemoci...

Ráda bych se Vás zeptala na posouzení tří názorů lékařů, kteří mi prováděli vyšetření štítné žlázy. Praktický lékař mi udělal rozbor krve, kde jsme zjistili moje TSH -5.215, T3...

Uvedené hodnoty TSH a T3 jsou pouze minimálně nad laboratorní normu a skutečně jasně nevypovídají o nějaké poruše štítné žlázy, zvlášt když podrobnější endokrinologické...

Vyšetření štítné žlázy je soubor lékařských úkonů sloužících k ověření velikosti, struktury a funkce štítné žlázy. Štítná žláza je nepárový orgán, který leží pod kůží na přední...

 celý článek

Jmenuji se Ondřej, jsem ze Zlína, je mi 32 let a již poslední 4 roky trpím těmito problémy: zvýšená teplota 37 stupňů, pocení, zvýšená únava, špatné usínání, závratě, nervozita...

Obtíže, které popisujete, mohou být přítomny u mnoha chorob, nelze takto bez bližšího vyšetření říct jednu konkrétní nemoc, která by se takto projevovala. Může jít o chronické...

Po roce léčby štítné žlázy Letroxem 50 1/2 tablety denně mám UZ nález štítné žlázy:pravý lalok: 50x16x15mm, levý lalok: 48x16x16mm, istus: 4mm, uzly:PL. cystoid 5x6x4mm v horní...

Http://digiweb.ihned.cz/c1-39297870-na-homolce-operuji-stitnou-zlazu-setrnou-metodou-kterou-se-naucili-od-italu

Rada bych poprosila o radu.Lecim se se stitnou zlazou,ultrazvuk me teprve ceka.Beru Letrox,krevni vysledky byly hranicni a vysoka hladina protilatek.Prave mam pred sebou dalsi...

Výsledky se týkají krevního obrazu, jsou v normě, se štítnou žlázou nemají nic společného, s anafylakt. šokem to nesouvisí ani s rakovinou.

Cysta bartholiniho žlázy

| Dotaz od: Hana

Chtela bych se zeptat..mám mezi vnitřními pysky jakoby u močové trubice boulicku..je opravdu hned vedle..kdZ si sáhnu na močovou trubici,tak ji skoro cítím je spíš tak 2mm vedle...

Hano, mohlo by se jednat o cystu Bartholiniho žlázy, každopádně vyšetření vaším gynekologem je v tomto případě nezastupitelné, doporučuji vám ho absolvovat co nejdříve. S...

Řídnutí kostí je většinou spojováno s menopauzou. Ta jakožto hormonálně podmíněné ukončení reprodukční aktivity vaječníků představuje čistě ženský problém. Existuje však ještě...

 celý článek

Výtok z bradavky

| Dotaz od: Péťa

Je mi 17 let a už delší dobu pozoruji jakýsi mazlavý výtok na jedné bradavce, která je zapadlá-druhé prso mám v naprostém pořádku. Výtok je světlé barvy, a zrovna vábně nevoní...

Lékaře - gynekologa - navštivte, nemusí se jednat o nic závažného, ale mohlo by jít i o hormonálně podmíněnou sekreci z mléčné žlázy ( což mimo období těhotenství a kojení není...

Bílý vřed v puse

| Dotaz od: Michala

Už asi před měsícem se mi udělal bílý bolák na vnitřní straně dolního rtu. Nejdříve jsem si myslela, že mi pouze z ničeho nic natekl dolní ret, že jsem se třeba omylem kousla a...

Mohla by to být např. retenční cysta slinné žlázy, ale pro jistotu to ještě konzultujte se stomatologem.

Je mi 44 let, lečím se 12 let se sníženou funkcí štítné žlázy, jsem mírně anemická a mám kolísavý tlak - vyšší. Poslední měsíce mám občasnou podivnou slabost přes den, v noci to...

Potíže s páteří souviset mohou, ale nezdá se mi to příliš pravděpodobné. Bez podrobného vyšetření se nemohu blíže vyjádřit. Spíše by to měl řešit internista ve spolupráci s...

Bolest v krku a štítná žláza

| Dotaz od: Markéta

Je mi 37 mám roztroušenou sklerozu a nyní jsem prodělala virozu s bolestí v krku a zánět močovéh měchýře. Po viroze mne začalo divně bolet v krku. Když jsem to říkala svojí paní...

Potíže při poruchách funkce štítné žlázy mohou být značně různorodé, tudíž ani u Vašich obtíží nelze vyloučit, že se štítnicí souvisí. Řešení bych viděla v tom, aby Vám Váš...

Stitna zlaza po operaci

| Dotaz od: Romana

Jiz jsme si psali , jsme po operaci stitne zlazy a nedopadla mi dobre histologie, ale ted marne patram po rade o stitne zlaze, jake je to vlastne v krku. Kdyz mi vyndali dreny...

Definitivní zhojení tkání očekáváme cca 6 měsíců po operaci. 2 týdny jsou opravdu velmi krátká doba, tudíž tam pořád může být přítomen otok, nadále probíhá intenzivní hojení...

Chtela bych vedet,zda je mozne,abych mela problemy,jako je vnitrni chveni,buseni srdce a unavu.Lecim se se stit.zlazou jiz mnoho let. V posledni dobe mam tyto problemy,ale...

V listopadu jste byla jednoznačně předávkovaná hormony štítné žlázy, po snížení dávky se ale pořád držíte s TSH na dolní hranici normy (tudíž stále v mírném nadbytku hormonů...

Vlasy

| Dotaz od: Romana

Chci se zeptat. Newím co už mám dělat. Lámou se mi hodně vlasy a newím jak to zastavit. Mám je slabé a na dotek drsné a hrubé. Poprosilabych o nějakou radu jak jim trochu pomoci...

Nejprve je třeba vyloučt některé vnitřní choroby, které by se špatným stavem vlasů mohly souviset ( onemocnění štítné žlázy, chudokrevnost..), takže požádejte vašeho praktického...

Štítná žláza

| Dotaz od: katka

Mám takové divné problémy a chtěla bych se zeptat co mohou znamenat.Mám vnitřní třes,občas TT37,2,otoky rukou a nohou,občas pocit většího jazyka,takové praskaní po celém těle...

Pro sníženou funkci štítné žlázy opravdu nejsou tyto obtíže typické. Zkusila bych popátrat stran nedostatku některých minerálů, vitamínů, vyloučit nějaký chronický zánět...

Vysychání kůže

| Dotaz od: Milan

Začala mi schnout kůže na obličeji úplně, postupně se přidaly záda (kůže velmi suchá), nyní mi schne kůže i na tříslech, intimních partiích a vůbec se nepotím. Můžete mi poradit...

Může jít o projev snížené funkce štítné žlázy nebo jiné vnitřní onemocnění, takže doporučuji nechat si u praktického lékaře provést všechna základní vyšetření.

Zprava z utz

| Dotaz od: Andrea2210

Pocitovala jsem delsi dobu pocit knedliku v krku, ORL me poslal na UTZ krku. Zprava z UTZ zni: Pravy lalok šž lehce větší- 20x14x41, v dolnim polu je anehochegenni lozisko 5x3...

Rakoviny se neobávejte. Cystická ložiska ve štítné žláze jsou poměrně častá. Samozřejmě by se měla pravidelně sonograficky sledovat, ale riziko malignity je minimální. V popisu...

Boulička v ústech

| Dotaz od: Pavlína

Objevila jsem si uvnitř úst bouličku o průměru asi 1 cm, není zarudlá, nebolí,není nijak vidět. Jen při dotyku ji cítím, jako bych tam měla voperovanou takovou měkčí kuličku...

Hlavně to nijak "nevypalujte". Pokud si okusujete tváře, pravděpodobně půjde o retenční cystu slinné žlázy, která vznikne traumatickým uzávěrem ústí žlázky. Pokud vás projev...

O nemoci štítné žlázy, o významu jódu pro lidský organismus a endokrinologii obecně mluvil ve svém pravidelném pořadu U lékaře ve Studiu Zet na rádiu BBC MUDr. Tomáš Šebek s paní doktorkou. Eliškou Potlukovou, PhD., odbornou asistentkou ze 3. Interní kliniky VFN a 1. LFUK.


Mnohdy se pod pojem sexuální zdraví zahrnuje ochrana proti sexuálně přenosným nemocem a v současné době jsou k těmto onemocněním přiřazovány také různé gynekologické obtíže.

 celý článek

Správně fungující zažívání má nesporný vliv na celkové rozpoložení člověka. Pokud to v tomto citlivém soukolí jen trošku skřípe, rázem se dostaví nepohoda. Napovíme, kdo může...

 celý článek

S nepěknými dolíčky na kůži, zejména v oblasti stehen a hýždí, s tzv. pomerančovou kůží, má většina žen bohaté zkušenosti. Kromě krémů, stravy a speciálních masáží může dobře...

 celý článek

Rodiče mívají často tendenci porovnávat vzrůst svého dítěte se spolužáky. Je-li jejich jinak zdravý potomek podstatně menší, začnou mít obavy. Neobvykle velká výška naopak...

 celý článek

Kryoterapie neboli léčba mrazem. Další z možností, jak zakročit proti nádorům žlázy předstojné. Pomocí velmi nízkých teplot se odstraňuje změněná tkáň bez většího poškození...

 celý článek

Tvorba mateřského mléka mimo období kojení znamená většinou nějakou formu hormonální poruchy. Velkou měrou se v tomto stavu uplatňuje i prolaktin, nelze na něj ale svádět vinu...

 celý článek

Akromegalie. Hormonální porucha, při které se v dospělosti vlivem nadměrné tvorby a uvolňování růstového hormonu zvětšují akrální neboli koncové části těla. Ještě před samotným...

 celý článek

Probouzíte se s palčivou bolestí, klouby máte oteklé a každý pohyb se stává utrpením? Váš organismus sužuje nemoc zvaná revmatoidní artritida, která vede k deformacím a...

 celý článek

Vysokou teplotu většinou vnímáme jako nepříjemnost, která provází nejčastěji nějaké infekční onemocnění. Pokud ale horečka nemizí, je třeba pátrat po jejích příčinách. Některé...

 celý článek

Zácpa dokáže pěkně otrávit život. Někdy může jít jen o stravovací chybu, jindy však tělo tímto způsobem upozorňuje na nějaký závažnější problém. Neřešte tuto potíž...

 celý článek

Možná si myslíte, že v moderní době mamografů a dalších technických vymožeností už obyčejné samovyšetření prsu není důležité. To je však špatná představa: samotní lékaři z...

 celý článek

Akromegalie, onemocnění způsobené nadměrnou produkcí růstového hormonu, se většinou vyskytuje pouze sporadicky. Přesto už bylo popsáno několik případů, kdy se tato hormonální...

 celý článek

Hypofýza neboli podvěsek mozkový – malá žláza, která ovšem díky produkci hormonů koriguje mnoho pochodů v těle a jakákoliv její porucha může téměř okamžitě vyvolat poměrně...

 celý článek

Vznik dočasné poruchy spánkového cyklu se označuje jako jet lag čili pásmová nemoc. Objevuje se u jedinců, kteří cestují letadlem přes více než tři časová pásma. Dochází u nich...

 celý článek

Vyřešit za pomoci hormonů rakovinu prostaty je možné. Jen je potřeba zvolit tu správnou cestu, kudy se celý proces bude ubírat.

 celý článek

I když mají tato dvě onemocnění na první pohled podobná označení a mnoho lidí je také kvůli tomu zaměňuje, nejedná se o totéž. Čím se tyto nemoci od sebe tedy liší?

 celý článek

Děti výrazně malého vzrůstu se nemusí v ostatních ohledech nijak lišit od svých vrstevníků. Vypadají na první pohled zdravě, jsou jenom malé. Nemalý počet dětí za svou nízkou...

 celý článek

Chrapot je problémem, se kterým se potýkáme hlavně v zimních měsících. Nejčastější příčinou bývá zánět hrtanu neboli laryngitida. Tato obtěžující a únavná potíž může mít ale i...

 celý článek

Přechod – už samotný název tohoto období napovídá, o jak významný mezník v životě ženy se jedná. Jaká přináší zdravotní rizika a co od něj čekat?

 celý článek

Bolest čelistního kloubu

| Dotaz od: Tereza

Jsem moc ráda, že existuje taková možnost zeptat se lékaře a nemuset někam chodit, nevím totiž na koho se mám se svým problémem obrátit.Před měsícem jsem navštívila svého...

Terezo, příčinou bolesti čelistního klobu může být zánět, traumatické poškození, artritida nebo znehybnění. Ve Vašem případě nejspíš půjde o bolest vlivem dlouhého setrvání v...

Růst je velmi citlivým ukazatelem dětského zdraví. Je to velmi složitý proces, který podléhá řadě vlivů jak vnějších, tak vnitřních. Je-li růst normální, bývá považován za...

 celý článek

Sucho v ústech, nedostatek slz, zažívací poruchy – to jsou jen některé projevy tzv. Sjögrenovy choroby.

 celý článek

Máte pocit, že začínáte špatně vidět? Bolí vás často hlava? Nedaří se vám otěhotnět a ani chuť na sex už není taková, co bývala? Zbystřete pozornost, na vině může být zvýšená...

 celý článek

Zdá se vám to nepředstavitelné? Možná. Nicméně jsou to fakta vyplývající z britského výzkumu.

 celý článek

Obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně mé babičky, které bych chtěla pomoci. Již několik let jí trápí nervy - údajně, nevíme však, zda problém nespočívá v něčem jiném. Trpí...

Míšo! Na dálku a bez rozhovoru s babničkou to nedokáži přesně posoudit, ale mám za to, že by věci silně prospěl rozhovor s psychologem/psychoterapeutem a povšechné vyšetření...

Neplodnost

| Dotaz od: Martina

Rada bych otehotnela, je mi 31 let ale u gynekologa, kde mi zjistili hladiny hormonu - mam: estradiol pouze 13,3 pg/ml a SHBG 175nmol/l jinak vse v poradku.Muzete mi prosim...

Paní Martino, doporučila bych Vám změnit lékaře a vyhledat odborníka s konzultací a případných hormonálních injekcích a stimulaci žlaz s vnitřní sekrecí ovlivňující hladiny...

Přinejmenším 85 % zhoubných nádorů má na svědomí špatný životní styl. Na 10 % všech nádorů se podílí dědičnost. V průběhu života na nás působí mnoho látek, které poškozují DNA...

 celý článek

15let se léčím se štítnou žlázou (tam je vše v pořádku) a nyní jsem byla na vyšetření žaludku, kde my brali biopsii a zjistili mi autoimunní gastritidu a autoimunní...

Navštivte imunologii, oddělení, kde se autoimunitou zabývají - zváží všechna vaše rizika a i diagnostikované nemoci a doporučí vám vyšetření na funkci ostatních orgánů a také...

Únik moči je tak nepříjemnou záležitostí, že „majitelé“ tohoto problému dělají možné i nemožné, aby se ho zbavili. Tzv. Kegelovy cviky jsou jedním z účinných prostředků.

 celý článek

Veškeré živé organismy se v průběhu svého života vyvíjejí. Růst je základní vývojovou fází lidského organismu, během níž se organismus dítěte přetváří v dospělého člověka.

 celý článek

Mangan zná většina chemiků z mnoha pestrobarevných sloučenin využívaných jako oblíbené syntetické nátěry (manganová hněď, zeleň, umbra). Přinejmenším stejně pestré se mohou...

 celý článek

Akromegalie je hormonální porucha způsobená nadměrnou tvorbou růstového hormonu v dospělosti. Nejčastěji je příčinou nádor – adenom hypofýzy, která růstový hormon produkuje v...

 celý článek

Již staří Číňané říkali, že největší chybou je při léčení oddělovat tělo a mysl. Obojí je součástí jednoho celku a obojí se navzájem ovlivňuje. Nikoho proto nepřekvapí, že...

 celý článek

Nežadoucí učinky

| Dotaz od: Monika

Prosím o odpověď na můj problem ohledně antikoncepce.Užívala jsem amtikoncepci Mirele pouhé tři měsíce a musela jsem ji vysadit pro krvácení a nadýmání.Nyní jsem jedem měsíc...

Popsané obtíže hormonální antikoncepce obecně nezpůsobuje.

Je mi 35 let, po plicní embolii užívám Warfarin a vysadila jsem hormonální antikoncepci. Prosím o radu, už 4 měsíce mi poměrně hodně vypadávají vlasy. Jaké doplňky stravy...

Doporučuji Vám navštívit endokrinologa a tento problém s ním probrat, vypadávající vlasy mohou být známkou problémů v činnosti žláz s vnitřní sekrecí. Není vyloučené, že tento...

Křeč rukou

| Dotaz od: Kateřina

Poslední 3 dny se mi stáva že u práce nebo i z ničeho nic mě chytne křeč do pravé ruky v oblasti malíčku a prsteníčku az k zapěstí a strnou mi prsty. Je to takove jakoby mě tam...

Je třeba vyšetřit nejen ruce, ale obě horní končetiny, zhodnotit nejen svalový systém, ale i stav cévního zásobení končetiny, posoudit hybnost kloubu. Nepochybně bude třeba...

Je mi 35 let, po plicní embolii užívám Warfarin a vysadila jsem hormonální antikoncepci. Prosím o radu, už 4 měsíce mi poměrně hodně vypadávají vlasy. Jaké doplňky stravy...

Doporučuji Vám navštívit endokrinologa a tento problém s ním probrat, vypadávající vlasy mohou být známkou problémů v činnosti žláz s vnitřní sekrecí. Není vyloučené, že tento...

Co je na kůži zajímavého?

 celý článek

Dechové obtíže

| Dotaz od: Michaela

Již delší dobu (cca 1 měsíc) jsem začala mít problémy s dechem. Pokusím se podrobně vypsat mé obtíže, zatím mi žádný doktor nedokázal pomoci. Začalo to po maturitě, kdy...

S největší pravděpodobností Vás trápí onemocnění,kterému se dost nehezky říká panická porucha-nepřijímejte to označení,prosím,nějak "osobně".Lidské tělo dokáže stresové...

Být štíhlý, fit a sexy, to je trend moderní doby. O možnostech použití homeopatie při boji s nadbytečnými kilogramy se dočtete v následujících řádcích.

 celý článek

Nadměrné pocení

| Dotaz od: Kristýna

Nevím přesně na koho se mám obratit s tímto dotazem...Celý život bojuji s jedním velkým problémem a už nevím jak dál a je to NADMĚRNÉ POCENÍ.Je mi 15...Ujdu ani ne 500m na...

Příčin může být více, pokud se toto velké pocení objevilo již před pubertou, může jít o příčiny genetické, vnitřní ( doporučuji celkové vyšetření všetně hormonů štítné žlázy...

Nízký tlak a obvod hlavy.

| Dotaz od: I.Z.

Můj syn má 3 roky a na prohlídce mu naměřili hodnoty tlaku: 70/50.v tabulkách u zdravotního průkazu ani tak nízké hodnoty nejsou.Syn je neustále unavený podrážděný a bledý.Jsou...

Co se týče vývoje, zatím bych na Vašem místě stav sledovala a byla v klidu - funkce mozku se vyvíjejí různě rychle jak mezi dětmi, tak u samotného jednotlivce. Velikost hlavy...

Závratě

| Dotaz od: Lenka

Měla bych dotaz ohledně své matky, r.n. 1966. Dlouhodobě trpí závratěmi, přílišnou a téměř neustálou únavou, omdlévá. Při přivolání lékaře zjištěn vyšší krevní tlak, což se...

Závratě a únava jsou obtíže, které provázejí řadu onemocnění a stavů - může se jednat o neurologické onemocnění/poruchu, poruchu v oblasti rovnovážného aparátu ve vnitřním uchu...

Smyslem řízení tělesné teploty (termoregulace) je udržovat teplotu jádra i při kolísání příjmu, tvorby a výdeje tepla na určité stálé „žádané“ hodnotě. Ta činí v průměru 37...

 celý článek

Únik moči je tak nepříjemnou záležitostí, že „majitelé“ tohoto problému dělají možné i nemožné, aby se ho zbavili. Tzv. Kegelovy cviky jsou jedním z účinných prostředků.

 celý článek

Neplodnost

| Dotaz od: Martina

Rada bych otehotnela, je mi 31 let ale u gynekologa, kde mi zjistili hladiny hormonu - mam: estradiol pouze 13,3 pg/ml a SHBG 175nmol/l jinak vse v poradku.Muzete mi prosim...

Paní Martino, doporučila bych Vám změnit lékaře a vyhledat odborníka s konzultací a případných hormonálních injekcích a stimulaci žlaz s vnitřní sekrecí ovlivňující hladiny...

Mám zvýšené ASLO, a několikrát jsem byla léčena pendeponem. ASLO vždy na nějakou dobu kleslo, ale opětovně se po nějaké době zvedlo. Před léčbou pendeponem jsem měla neustále...

Streptokoková infekce může postihovat i jiné orgány než mandle, ale penicilinová terapie by ji měla zlikvidovat, ať už jde o kterýkoli orgán. Doporučuji ještě imunologické...

Erytematodes?

| Dotaz od: Pája

Delší dobu řeším drobné zdravotní obtíže. Problémy s polykáním, po porodu vnitřní křečové žíly, nyní křečové žíly na nohách, otoky lýtek, občasné průjmy (cca 2x měsíčně). Před...

Nebudte vystrašená, všechno se postupně zjistí a vyšetří. Štítnou žlázu byste měla mít vyšetřenu určitě (cholesterol je zvýšen bud samostaně, ale doprovází též poruchu štítnice...

Zoufale prosím s určením diagnozy,moje neoroložka si už neví rady.Abych teda začala popořádku,momentálně marodím se zády,kdy mám nález z MR:disky L2-S1jsou snížené,hypointenzní...

Pokusím se vám poradit, avšak vzhledem k pestrosti vašich potíží a tomu, že vás neznám to bude obtížnější. Vaše potíže jsou velmi různorodé a zařaditelné do několika onemocnění...

Únava

| Dotaz od: Petra

Endokrinologie tsh zvýšené

| Dotaz od: Simona

V prosinci jsem byla hospitalizována na inf.odd. se zápalem plic(troje antibiotika),od propuštění z nemocnice se cítím velice špatně,mám pocity bolesti na hrudi,bušení srdce...

1)U těchto stavů se samozřejmě nejprve musí vyloučit závažné choroby vnitřní, nicméně jsem přesvědčena, že příčina je psychická, může jít o tzv. panické ataky. 2) Neodkládejte...

Sudeckův syndrom phk

| Dotaz od: Naděžda

Již jsem s vámi psala a ptal jste se čím se začali projevovat potíže nejdřív mě bolel loket při návštěvě ortopeda mi byla do lokte píchnutá injekce při další návštěvě mi bylo...

Informace je úplnější. Taková skutečnost se opravdu může stát. Skutečná pathofyziologie a úplná příčina Sudeckova syndromu není zcela do důsledků objasněna, což rovněž léčbu...

Nocni krece

| Dotaz od: Petr | z mobilní aplikace

Při delším lezení či sezení mně berou křeče jak na nohou tak už i do břicha Většinou do obou nohou soucasne na různých místech beru hořčík s vápníkem a kallium Bez zlepšení...

Myslím si, že Vaše potíže nesouvisí s léčbou Warfarinem (nicméně máme dnes na trhu bezpečnější preparáty, poraďte se o změně s lékařem, co Vám Warfarin předepisuje a kontroluje...

Sucho v ústech, nedostatek slz, zažívací poruchy – to jsou jen některé projevy tzv. Sjögrenovy choroby.

 celý článek

Mangan zná většina chemiků z mnoha pestrobarevných sloučenin využívaných jako oblíbené syntetické nátěry (manganová hněď, zeleň, umbra). Přinejmenším stejně pestré se mohou...

 celý článek

Jsem třetí den po operaci úplné píštěle konečníku s vnějším i vnitřním ústím (vznikla po incizi abscesu), vnější část píštěle mi byla zřejmě vyříznuta a zároveň mi byla...

Při výkonu došlo vždy k distensi svěračů takže stav se bude zvolna v tomto směru upravovat. Celá metoda je užívána právě proto, aby k inkontinenci nedošlo. Domnívám se, že...

15let se léčím se štítnou žlázou (tam je vše v pořádku) a nyní jsem byla na vyšetření žaludku, kde my brali biopsii a zjistili mi autoimunní gastritidu a autoimunní...

Navštivte imunologii, oddělení, kde se autoimunitou zabývají - zváží všechna vaše rizika a i diagnostikované nemoci a doporučí vám vyšetření na funkci ostatních orgánů a také...

Nádorové procesy hypofýzy jsou jednou z příčin hyperprolaktinemie. Nejčastěji jde o nezhoubné nádory hypofýzy – adenomy. U většiny hypofyzárních adenomů (asi u 90 %) lze...

 celý článek

Svědění genitálií

| Dotaz od: Petra

Na preventivní prohlídce mi byla zjištěna,podle výsledků, snížena funkce štítné žlázy o 20%. Na endokrinologii byly všechny hodnoty v pořádku, dál to nikdo neřešil. Dlouhodobě...

Doporučovala bych ještě interní vyšetření. Svědění v oblasti genitálií mohou způsobovat vnitřní nemoci, také i některé léky, hygienické prostředky apod.. Vhodné by bylo i...

Hemoroidy ???

| Dotaz od: Jan

Pani doktorko. Mám už tři a pul roku bolesti břicha - hlavně po jídle a po stolici. Střídají se období, kdy je to klidnější a kdy horší. Byl jsem na opakovaných vyšetřeních jako...

Honzo. Krev ve stolici jasně červené barvy po defekaci a v malém množství pochází zcela jistě z hemeroidů. Krvácející tumor konečníku by byl zcela jistě nalezen jak...

Šlachy

| Dotaz od: Nikol

Už přes rok mě trápí záněty šlach, 2x jsem byla u lékaře, vždy jsem dostala sádru, po asi měsíci, možná dvou se to uklidnilo, ale asi po čtvrt roce byl zánět zpět. Protože je to...

Je otázkou zda s nejdná o přetížení, třeba sportovní přetrenovanost. Pokud ne, bylo by dobré provést zevrubnější vyšetření a to jak širší laboratorní vyšetření tak i...

Otoky

| Dotaz od: Michala

Moc Vás prosím o radu už opravdu začínám být zoufalá, tak snad mi tady poradíte co dělat dál. Je to už pomalu půl roku co jsem nateklá. Je mi 28 let a nikdy jsem neměla problém...

A to prosím nikoho nenapadlo vám vzít kompletní laboratorní odběry na ledvinné funkce, endokrinní odběry, hodnotu bílkovin a albuminu v těle a především vás odeslat do...

Možná to nepatří právě pod tuto kolnoku oteklých kotníků, ale vzhledem k tomu, že jsem tuto rubriku nikde nenalezla a je to blízkého charatkeru, dovolila jsem se osmělit... asi...

Jistě by bylo dobré vyšetření hormonů štítné žlázy (nízká hladina může působit podobné otoky) a dále vyšteření krve včetně celkové bílkoviny, albuminu a elektroforézy - tyto...

Únava, slabost, nevolnost

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych Vás požádat o Váš názor týkající se mého zdravotního stavu. V minulosti jsem byla po silné nevolnosti převezena sanitkou do nemocnice, kde mi bylo sděleno, že se...

Popsané obtíže mohou skutečně provázet tzv. normokalcemickou tetanii, i když nepíšete, že byste měla křeče. Na druhou stranu mohou OBECNĚ provázet celou řadu jiných stavů, od...

Extrasystoly

| Dotaz od: Petr

Vážený pane doktore, dovoluji si Vás požádat o Váš názor na následující problém. Je mi 31 let, mívám občas pocit cizího tělesa v krku (knedlík v krku). Častá nachlazení. Před 3...

Velmi přesně až učebnicově popisujete extrasystoly, které mohou být i příčinou zmiňovaného "knedlíku v krku"; souvislost s častým nachlazením je nepravděpodobná. Příčinou "vlny...

Hyperprolaktinémie a dopamin

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, zda může vysoká hladina prolaktinu nějakým způsobem ovlivňovat hladinu dopaminu, když mi byla zjištěna hyperprolaktinémie neznámého původu, případně zda...

Dopamin je hormon, který mimo jiné potlačuje produkci a sekreci prolaktinu z hypofýzy (podmozkové žlázy). Léky na potlačení nadměrné hladiny prolaktinu jsou založeny právě na...

Zdravotní problémy

| Dotaz od: Maya

Již jsem sem jednou psala, ale málo vypsala své problémy i vyšetření. Trpím plno zdravotními problémy, ale podle vyšetření bych měla být zdravá. Trpím závratí, vyšším tlakem...

Paní Mayo. Velice se omlouvám, ale, jak již vyplývalo z předchozí odpovědi kolegyně, takto přes internetovou poradnu podobné potíže skutečně nelze blíže řešit - bez detailní...

Mokro

| Dotaz od: Adelle

Občas když ležím tak když si sáhnu na konečník tak je mokrý, prostě čistá voda bez zápachu.. nemám žádné svědění ani nic podobného jenom to mokro myslím že by to mohl být nějaký...

Může jít o sekreci přímo z konečníku nebo nadměrné pocení v této oblasti. Pokud by tyto obtíže samy neustupovaly, asi by bylo vhodné proktologické vyšetření k vyloučení vnitřní...

Psychosomatické obtíže?

| Dotaz od: Lucie

Moc by mne zajímal Váš názor na můj problém, jsem už docela zoufalá. Již třetí měsíc mě trápí velmi nepříjemné potíže, které mi nedovolují normálně fungovat. Začalo to na...

Krásný den..Lidské stonání nikdy nelze rozdělit na tělesné a psychické- člověk na skutečnost tělesna přirozeně zároveň reaguje svou duševní dimensí, vytváří si asociace...

Lysá místa

| Dotaz od: Petr

Asi před rokem se mi v okolí penisu začlo ztrácet ochlupení, začalo být světlé a znovu už nenaroslo, začalo to na jednom místě, ale nyní je to na více místech, nevěnoval jsem...

Pane Petře. Jak již Vám psal kolega, je samozřejmě na místě vyšetření dermatologem - na tom se domluvte se svým praktickým lékařem. Příčinou stavu může být autoimunitní nemoc...

Smrt na im ve 26 letech

| Dotaz od: Radka

Mám dotaz ohledně smrti mé sestry. Pořád se nemohu smířit s její smrtí a ptám se proč. Před necelými 5-ti měsíci náhle zemřela. Udělalo se jí slabo, tak jsem zavolala rychlou...

Paní Radko, je mi velmi líto Vaší ztráty, ale z obsahu Vašeho dotazu vyplývá, že není důvod si její časné úmrtí nějak klást za vinu a vyčítat. Onemocnění a nálezy, které uvádíte...

Mohlo by se zdát, že prolaktin, tedy hormon zodpovědný za sekreci mateřského mléka, je pouze ženskou "záležitostí". Ve zvýšené míře se ale může vyskytovat i u mužů.

 celý článek

Eb virus

| Dotaz od: Alena

Dovolím si upřesnit dotaz. Jaká je prosím pravděpodobnost vzniku vrozených vývojových vad pro miminko za předpokladu, že matka má aktivní infekci EB viru, přičemž se jedná o...

Záleží na stáří těhotenství, největší riziko je v 1.trimestru. Čísla s pravděpodobností nelze říci.

Jsem neustále nemocná s krkem, vždy trvá velmi dlouho než se z toho dostanu. Ale imunitu mám v pořádku, krev také. Semtam jen nějaká bakterie v krku, načež mi orl řekla, že...

Michaelo, možné to je, že Vaše tělo reaguje na změny psychického stavu tělesnými změnami. Doporučila bych Vám navštívit psychiatra nebo psychologa v místě bydliště a konzultvat...

Štítná žláza

| Dotaz od: Martina

Pane doktore, mám dotaz - 3 roky se léčím se štítnou žlázou(beru carbimazol) - poslední laboratorní hodnoty z října 08 mám TSH 0,038, fT4 25,9 a fT3 8,8 - cítím se dost unavená...

Činnost šttíné žlázy má vliv i na početí a díky tomu, že vaše štítná žláza plní svou funkci poněkud přehnaně ("pracuje moc"), pravděpodobnost početí to snižuje. Jak píšete, i...

Můj problém je následující. Povšiml jsem si, že na vnitřní straně předkožky se mi utvořily bílé pupínky spolu s červenými flíčky. Četl jsem podobné příspěvky a nejsem si vůbec...

Močové cesty by měly být tím antibiotikem nasazeným podle výsledků přeléčeny. Tyto obtíže jsou kožní a je vhodné nechat se vyšetřit kožním lékařem, pokud přetrvávají. Bolesti...

Zánět v těle

| Dotaz od: Katka

Již asi dva roky se potýkám s problémy. Bolesti kloubů, tlaky v podkolenní, únava. Přidávaly se postupně další problémy, celková slabost jako vnitřní třes celého těla, podezření...

Domluvte si vyšetření na imunologii a dostane se vám komplexního posouzení vašeho stavu. Také hodně dbejte na psychiku -relaxační a odpočinkové metody, psychohygiena, uvažujte i...

Omdlení při sexu

| Dotaz od: Dominika

Chtěla bych se poradit s mým problémem. Před nějakou dobou jsem měla pár vyšetření kvůli omdlévání. Jediné co mi zjistili bylo, že mám skříplý nerv v krčním obratli, nemám ani...

Bohužel,vím toho o Vás dost málo..Porucha funkce krční páteře provázená zvýšením napětí šíjních svalů a poruchou prokrvení mozkových ústředí není vzácný stav,většinou se lze na...

Je mi téměř 20 let a zhruba 3 roky mi padají vlasy, zejména při a po umytí, ale i během dne - kdykoli sáhnu do vlasů, vytáhnu hrst, občas i menší pramínky. Nejedná se o lámání...

Příčin vašeho výpadu vlasů může být celá řada - rozhodně je nutné znovu odebrat krev a vyloučit onemocnění štítné žlázy, chudokrevnost ( u vegetariánů velmi častá), chronické...

Problém s dýcháním dušnost

| Dotaz od: Martini

Přeji,děkuji moc za odpověd,máte naprostou pravdu ve všem ano docela chrápu chodím pozdě spát pozdě pak ráno stávám ano mám i ten mikro makro spánek někdy se probudím v noci a...

Při interním vyšetření poproste pana doktora o vyšetření štítné žlázy /TSH z krve/- do té doby NIC neužívejte, žádný jod,nic, potřebujeme vědět,zda je činnost štítnice v pořádku...

Strach z als

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych Vás požádat o radu, protože mám problémy již delší dobu a jsem zoufalá. Minulý rok na podzim jsem začala mít brnění v levé části těla, svalové záškuby, cítila jsem...

Michaelo. Z uvedených potíží a popsaných nálezů bych osobně u pacienta neuvažoval o výskytu ALS. Také věk výskytu by byl raritní. Choroba na začátku opravdu ale nemusí být...

Svědění kůže

| Dotaz od: Silvie

Vážená pí doktorko, již přes 14 dnů mě trápí úmorná svědivost kůže, která se nejdříve začala projevovat vně na pažích, následně na stehnech, postupně na celé tělo, kromě zad...

1) Samotná suchost kůže může vést k úpornému svědění, navíc nedostatek estrogenů suchost zhoršuje, takže promazávejte (Atoderm, Lipikar, Iso-urea krém). 2) Očistnou kúrou jistě...

Pane doktore. uz mesice me boli lytka-porad. neprovozuji nejakou nadmernou aktivitu kvuli ktere by me mohli bolet,proto jsem navstivila po mesici bolesti svou odvodni lekarku...

Pokud vyšetření cévním chirurgem nebo internistou bylo negativní, bylo by vhodné neurologické vyšetření a určitě zastavit kouření. Mohou se objevit drobné známky polyneuropatie...

Bolest bradavky

| Dotaz od: Martin

Je to již víc jak měsíc co mě bolí levá bradavka. Ne vnější, ale vnitřní část. Neznám přesnou stavbu uvnitř bradavky, tak to popíšu jako dítěti :) Pohmatem jsem zjistil že...

Milý Martine, pokud máte obtíže na obou prsou ,resp. bradavkách , pak je nepravděpodobné, žže by byly nádorového původu. Pokud by se jednalo o zánět, pak měsíc je již celkem...

Folikulární karciom

| Dotaz od: Romana

Dneska jsme se dozvedela, ze jsem mela v uzlu karciom folekularni , mel 3cm a mela bunky i vpouzdre. Vim, ze pri oúeraci si nechal Mudr delat i rychlou hstologii jedne uzliny...

Nádor je poměrně velký, ale prognóza bude záviset na dalších vyšetřeních, která budou provedena na nukleární medicíně. Podá se Vám radioaktivní jod, který by se měl vychytat ve...

Asi před dvěma dny jsem se omylem kousla do vnitřní strany rtu. Dnes ráno jsem na stejném místě měla asi 4 milimetry velký, průhledný, tvrdý a nebolavý vřídek. Je mi jasné, že...

Jde o tzv. retenční pseudocystu slinné žlázy - následek traumatu, je to běžná záležitost, nic nebezpečného.

Úporné svědění nohou a rukou

| Dotaz od: Kristýna

Posledních pár dní mě sužuje nesnesitelné svědění na nohou, častokrát i na rukou. Nemám žádnou vyrážku ani mykózu, jen nesnesitelný pocit svědění. U nohy na ploskách, po vnitřní...

Myslím, že by bylo vhodné, kdybyste navštívila lékaře homeopata. Pokud se jedná o svědění bez jakéhokoli v doprovodného onemocnění jako je například alergie či ekzém, je...

Benigní hyperplazie prostaty (BHP) je nezhoubné (benigní) onemocnění předstojné žlázy. Je jedním z nejčastějších benigních bujení u mužů. Jeho výskyt výrazně závisí na hladině...

 celý článek

Docela často(ob den) mívám pocity na zvracení když se nasnídám, někdy i přes den. Také když si stoupnu tak se mi zatmí před očima, myslela jsem, že by to mohlo být nízkým tlakem...

Krásný den.Řada stavů v lidském těle má různé spojitosti,jen je správně uchopit..Určitě byste měla podstoupit lékařské vyšetření.Praktický lékař Vám dokáže provést základní...

Tinnitus

| Dotaz od: Jaroslava

Trpím tnitusem kdy po prodělámém stresu mě nikdo z lékařů nevěřil atak mě hučelo v uších měla jsem v uších nesnesitelný hluk až po tře ch měsících kdy jsem byla na pokraji...

Hezký den Jaroslavo, mrzí mě Vaše obtíže, bohužel Tinnitus je svízelný problém, kterého se, jak jste již jistě sama pochopila, pacient jen obtížně zbavuje. Napíšu Vám nejprve...

Nekvalitní spánek

| Dotaz od: Zuzana

Trápí mě nekvalitní spánek.Před nějakou dobou mě trápila nespavost,obtížně jsem usínala.To se nyní spravilo,už usínám téměř bez problémů,ale pocit odpočinku i po noci plné...

Milá Zuzko, ráda bych Vám poskytla nějakou pomoc, ale internetová poradna je pro Váš problém nedostačujícím prostorem. Zdá se, že se nějaký čas potýkáte nejen se změnou spánku...

Psychiatrie

| Dotaz od: Maria

Vcera jsem poslala nasldujici dotaz do poradny - "Chtela bych se zeptat ohledne meho stavu, omlouvam se za pripadne chyby, jsem cizinka. Na konci brezna jsem prodelala...

Virové onemocnění může být někdy spouštěč deprese, někdy se jedná o tzv pseudoneurastenické příznakyU jako je únava, derealizace, zdravého člověka bych antidepresiva...

Jemi 23 let a mám potíže související se skoliózou zad. Tu mám v bederní části zad, kdy má pánev sklon vlevo. V důsledku toho mám bolesti při chůzi a dalších pohybových...

Neuvedla jste typ skoliozy a úhly skoliozy podle Cobba. Jste relativně na artrozu mladá, ta se nedědí, objevuje se sklon k jejímu vzniku, jistě na její vznik nepříznivě...

Opožděná menstruace

| Dotaz od: Petra

Chtěla jsem se zeptat brala jsem teď 3 měsíce novou HA a předtím jsem užívala od 18 let jeden druh HA. Vysadila jsem antikoncepci minulý měsíc a po dobu měsíce jsem měla...

Kromě těhotenství může menstruace přijít později vlivem hormonální nerovnováhy, například při infekci, stresu, únavě, ale i při poruše hormonální regulace z vnitřních příčin...

Konečník hemeroidy?

| Dotaz od: Milan

Léta trpím vnitřními hemeriody. nyní asi rok, mám u konečníku směrem k pohl.údu velice citlivý útvar viz foto. Prosím o posouzení, jde li o píštěl,hemeroidy, či něco jiného...

Fotografie není moc kvalitní, jsou vidět nevelké zevní hemoroidy, které se často kombinují s vnitřním hemoroidy a mohou trombotizovat a být přicinou bolestí. U píštěle by...

Problém

| Dotaz od: Bara

Mám problém, který se vám může zdát velice banální ale mě dost trápí. Jedná se o to, že mi bez zjevných důvodů skoro úplně vymizely prsa. Začalo to asi před 9 měsíci lehkou...

Váš problém je opravdu málo častý - ale měla byste se mu určitě věnovat. Požádejte svého gynekologa o poslání na endokrinologii, mohl by být ukrytý problém v některém orgánu s...

Zarudnutí obličeje

| Dotaz od: Lulu

Mám problém s častým zrudnutím obličeje. Děje se to samozřejmě i při různých změnách teplot a někdy i při nějakém emočním impulsu, ale víc mě trápí, že se to někdy děje jen tak...

Při červenání obličeje je třeba vyloučit vnitřní příčiny (hypertenze, choroby žláz s vnitřní sekrecí apod.), dále může jít o vlivy psychické. Žádná místní léčba v tomto případě...

Závratě po masáži zad

| Dotaz od: jana

Před 2 měsíci jsem po masáži zad měla silné závratě, zvracela jsem a nemohla jsem 4 dny nic dělat. Každý pohyb hlavou byl podmínkou k zvracení. Lékař mi napsal léky na prokrvení...

Rentgen byste asi měla mít, v případě nejasností i magnet. rezonanci. Pokud se zjistí pouze ortopedická příčina, měla byste pravidelně chodit na masáže a rehabilitaci k...

Otoky

| Dotaz od: Michala

Píši už po druhé. Přepošlu vám co jsem psala a jakou jsem dostala odpověď a co mi bylo řečeno dál. Moc Vás prosím o radu už opravdu začínám být zoufalá, tak snad mi tady...

Michaelo, souhlasím s odpovědí kolegyně z poradny, potřebujete komplexní vyšetření, nepíšete z jakého regionu pocházíte, proto Vám doporučuji si najít tyto odborné ambulance v...

Třes rukou i nohou

| Dotaz od: Marian

Zhruba od 17ti let jsem začal sledovat třes rukou,později i nohou a hlavy a to ve vynucených polochách a horší to je,když jsem ve společnosti např. v restauraci při jídle když...

Mariane, třes má celou řadu příčin, buď neurologických (esenciální tremor, Wilsonova choroba, Parkinsonova choroba), vyskytuje i u vnitřních chorob (např. onemocnění štítné...

Váček v ústech

| Dotaz od: Leona Hrdinová

Už asi dva měsíce každé ráno na stejném místě se mi na rtu z vnitřní strany úst tvoří jakoby váček který roste, tím pádem bolí. Musím si jej vždy propíchnout. Ve váčku je čirá...

Pravděpodobně se jedná o cystu drobné slinné žlázy, není to nic nebezpečného, ale léčit se to také moc nedá - jen operativně stomatochirurgickým zákrokem - ale to pouze v...

Co bychom měli vědět o zbytnění prostaty? Dokud nám prostata nepůsobí obtíže, nevěnujeme jí většinou mnoho pozornosti. Jedním z důvodů, proč se o ni začínáme s přibývajícím...

 celý článek

Hučení v uších

| Dotaz od: Michaela

Je mi 39 let a z ničeho nic mi začalo hučet v uších a pak to přestalo.mívám zablokovanou krčí páteř a jezdím na masáže.nevíte čím by to mohlo být? Předem děkuji za odpoved

Hučení v uších odborně označujeme jako tinnitus. Jde o častý problém, v průběhu svého života se sním setká 15-20% populace. Leckdy, ale ne vždy, bývá hučení v uších doprovázeno...

Mam dlouhodoby problem, trvajici jiz pres rok se svedenim v intimni oblasti. Jedna se o misto na vnitrni strane velkeho stydkeho pysku. Jelikoz mam tendenci se obcas i...

Bez vyšetření není možno odpovědět jaká je příčina vašich obtíží tím pádem ani jaká by měla být léčba rozhodně zajděte na vyšetření. Příjemný den

Bulky na bicepsu

| Dotaz od: Mira

Před týdnem jsem si všiml bulky pod kůží na bicepsu. Na pohled tedy byla zjevně viditelná a po máčknutí na ní to trochu zabolelo. Chvilku jsem jí masíroval a po té následně za...

Mohlo by jít o mízní uzliny, ev. vícečetné fibromy či lipomy, doporučuji ultrazvukové vyšetření.

Hezký den přeji a obracím se na Vás s dotazem. Přibližně před půl rokem jsem prodělal mononukleozu a byl mi diagnostikován lichen ruben na těle. Tmavé skrvny na genitálu byli...

Žádný obrázek nedorazil. Klidně to může být přesně , jak píšete, pouze nějaká žlázka. Ale bez bližšího posouzení je to jen jedna z možností

Otok stydkého pysku

| Dotaz od: Sabina

Obracim se na Vas s dotazem. Mela jsem zanet mocoveho mechyre, lecen antibiotiky, uz je mam dobrane. Problemy se ale nelepsily, spise naopak. Pochva me pali cela, i pri moceni...

Nejspíše se jedná o mykozu vulvy a pochvy po užívání ATB. Bohužel se nejedná o nic neobvyklého. Daná bulka je s velkou pravděpodobností reaktivně zvětšená lymfatická uzlina. Je...

Velikost penisu u dítěte

| Dotaz od: ivka

Mám pětiletého syna a jeho penis je s porovnáním s vrstevníky výrazně menší. Zajímalo by mne, jestli je důvod navštívit nějakého odborníka a jaká je vlastně průměrná velikost...

V tomto věku se velikost může výrazně lišit, záleží mimo jiné na dědičnosti ( jak je na tom váš manžel), dále na ev. obezitě - tlustší děti mají genitálie zanořené do okolího...

Jsem třetí den po operaci úplné píštěle konečníku s vnějším i vnitřním ústím (vznikla po incizi abscesu), vnější část píštěle mi byla zřejmě vyříznuta a zároveň mi byla...

Principem elastické ligatury je, že pomalu se prořezává přes svěrač, který se nad místem, kde prochází, hojí. K inkontinenci by nemělo docházet. Uvedené nepříjemné projevy...

Pane doktore,jsem,tři roky po odstranění štítné žlázy pro karcinom.Byl mě podán radio jod,ve fn Motol Nyní mám problém,časté pálení jazyka a nosu, průjmy, řídnutí vlasů...

Milý Josef, to Vám gratuluji k úspěšné terapii! Často jsou však následky opravdu protivné, ale věřím, že by měly jít ještě nějak upravit. Především bych problémy svěřila...

Nevolnost

| Dotaz od: Veronika

V poslední době mívám docela často závratě.Z nenadání se mi začne točit hlava,začnu se šíleně potit.I v případě,že nic momentálně nedělám a je mi na zvracení.Vůbec nevím co to...

Bez řádného vyšetření jsou veškeré úvahy jen spekulace. Výčet onemocnění, která mohou potíže působit či je ovlivňovat je široký - např.: kolísavý či nízký tlak, dysfunkce...

Už pravidelně několik let užívám Citalopram, zpočátku 20 mg, teď asi třičtvrtě roku 10 mg denně.V poslední době se mi objevilo brnění končetin a jazyka, záškuby po celém tělě...

Vážená a milá paní Jitko, teoreticky máte naprostou pravdu a mně nezbývá, než s Vámi souhlasit – ale to Vám situaci neulehčí. Jako doktor bych se tedy ptal: nedostala jste...

Bolestivé koleno

| Dotaz od: Jana

Pane doktore, je mi 19 a mám problémy s pravým kolenem. Před 3 lety jsem po úrazu podstoupila svou první operaci (část odštěpeného menisku, pliky a chondropatie patelly...

Nenapsla jste jaké byly operační diagnozy a jaké zákroky na koleni byly provedeny. Na základě tak krátkého příspěvku, který jste zaslala, neznalostí provedených výkonů a...

Štítná žláza

| Dotaz od: Jitka M.

Před dvěma roky mi vyoperovali prudce hyperfunkční štít.žlázu načež jsem začala užívat hormony. Teď jsem se ustálila na euthyroxu 150, 1x denně - toto dávkování je mi...

Lékař může předepsat balení i na půl roku, ale je lepší, pokud Vás každé tři měsíce alespoň vidí. Pokud byste měla odjet na půl roku, doporučuji domluvit se před odjezdem se...

Problémy s penisem

| Dotaz od: Věnceslav

Zoufale potřebuji Vaši pomoc. Již několik měsíců mě trápí problémy s penisem, což má mimo jiné dopad i na mou psychiku. Problémy jsem našel tři. 1. na šourku i penisu mám...

Kožní lékař na základě vyšetření určitě zavedl správnou léčbu. Z mého pohledu těžko soudit, zda jde o infekční záležitost nebo o ekzém. Jinak bílé tečky jsou běžné neškodné...

Výrůstek v dutině ústní

| Dotaz od: Marcela

Cca před 4 měsíci jsem v puse, na vnitřní straně pravé tváře objevila výrůstek. Jakoby tam visí, je růžový, nezvětšuje se nebolí. Na levé straně mám na stejném místě náznak...

Může jít o podrážděný vývod slinné žlázy, ale pro jistotu byste mohla navštívit svého stomatologa, aby vás ujistil, že je vše v pořádku. Hezký den.

Zvetsena uzlina

| Dotaz od: Tereza

Je mi 22let a pred 3mi lety se mi objevila spatna stitna zlaza. Beru prasky letrox 50. Ale od te doby se mi zvetsila prava uzlina. Chtela bych se zeptat jestli to nahodou...

Všechny obtíže, včetně zvětšené uzliny na krku budou souviset s hypophunkcí štítné žlázy se kterou se léčíte. Štítná žláza zasahuje do metabolismu celého organismu a problémy se...

Bojím se rakoviny

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat jestli tyto příznaky mohou být vážné či nikoliv. Je mi 17let a všechny ženy z mé rodiny měli rakovinu, ale až po třicítce. Proto se snažím hlídat jestli...

Milá terezo,pokud u Vás ženy po třicítce mají rakovinu, pak je jistě na místě jejich genetické vyšetření a dle výsledku pak event.testování i zdravých příbuzných! Co se týče Vás...

Vypadávání vlasů

| Dotaz od: Romana

Začaly mně padat vlasy-nejprve malá místa a teď mně padají všude.Léčím se na sníženou funkci štítné žlázy,od lékaře mám Triamcinolon Ivax,vitamíny,byla jsem na sněžení.Chci se...

Bohužel, ve většině případů se pravá příčina takového vypadávání vlasů ( tzv. areátní alopecie) nezjistí a proto neexistuje kauzální léčba. Vypadávání je způsobeno autoimunním...

Křeče v lýtku

| Dotaz od: Michael

Mám takový dotaz, který mě trápí od začátku tohoto roku. Asi 2x do měsíce mám hlavně v noci když spím a ležím několikavteřinové křeče a natahování svalů v lýtku na pravé noze a...

Svalové křeče v končetinách mohou mít mnohočetný původ. Všeobecně se pomýšlí na nedostatek hořčíku, který je možno jako doplněk stravy zkusit, ale mělo by se jistě provést...

Podvíživa

| Dotaz od: Petra

Mám jen dotaz, měřím 159 cm a vážím 41 kg. Mám celiakii, Hypofunkci štítné žlázy( tohoto času v normě), nemám žádné vnitřní pohlavní orgány, stp. po fundoplikaci pro reflux...

Petro! Na dálku nejsem schopen Vám poradit. Úvaha nad Vaší výživou se musí započít zamyšlením nad tím co, jak a kdy jíte a značně přesahuje rámec mé odpovědi tady v poradně...

Léky na krevní tlak a bylinky

| Dotaz od: Monika

Mám vyšší krevní tlak, dostala jsem rammomark 5 mg a betablokátor na snížení srdeční frekvence. Veškeré problémy mám od nervů a paniky, jsem velmi citlivý člověk.Chci se...

Obávám se, že pokud Vám lékařka na zvládnutí vysokého krevního tlaku předepsala trojkombinaci léků (Ramomark je dvojkombinace, + betablokátor do trojice), bylinná léčba ji jen...

Osteoporóza je onemocnění vyznačující se úbytkem normálně mineralizované kostní hmoty s poškozením stavby kostní tkáně. Toto poškození vede ke zvýšení křehkosti kosti a...

 celý článek

Bartholiniho cysta

| Dotaz od: Jana

Pane, už po třeti se mi objevila cysta bartholiniho žlázy. Tentokrát však nemam problém se samotnou žlázou ale s kůží na vnitřní straně cystu. Kvůli její velikost se mi kůže na...

Rozhodně nestačí jen léčit kožní změny je potřeba odstranil příčinu tedy obsah cysty i s jejím pouzdrem ,aby se zabránilo recidivě. Příjemný den

Prosím Vás tímto o další názor k mému problému. V patnácti letech se mi poprvé objevil atopický ekzém oční víčka a zátylek, malá ložiska 2-3 cm léčba - Opthalmo...

Dotaz byl ke mě dnes přesunut. Velmi mě to mrzí, ale takto přes poradnu, ačkoliv jste se pečlivě snažila uvést řadu podrobností, není možné Vám bez znalosti dalších souvislostí...

Motání hlavy

| Dotaz od: Aneta

Již více jak měsíc trpím pocitem motání hlavy. Cítím tlak v čele a u kořene nosu nebo v týlu, všechno se mi to žene do očí (jakoby pocit šilhání). Tyto stavy se v průběhu dne...

Nejčastější příčina podobných potíží je opravdu špatná funkce krční páteře, VŽDY spojená s výraznou svalovou reakcí. Proto je na místě fyzioterapeutická léčba, ideálně " aktivně...

Zbytnění, benigní hyperplázie prostaty, BHP je zvětšení předstojné žlázy. Patří k nejčastějším strastem mužů vyššího věku. Typicky se projevuje obtížemi při močení. Přesné...

 celý článek

Kožní výrůstek

| Dotaz od: Kamila

Již před nějakou dobou (bohužel nejsem schopná přesně časově určit, možná půl roku, možná rok) jsem si všimla pupínku na zadnici (je umístěn na vnitřní straně půlky (asi 4 cm od...

Pravděpodobně jde o zarostlý chloupek, či histiocytom, nic vážného. O syfilis nejde.

Už přes půl roku mě trápí padání vlasů a celková únava. V poslední době se mi dělají na vnitřním víčku očí drobné bouličky (nažloutlé pupínky) a vypadávají mi řasy, také mě...

Vaše obtíže mohou být způsobeny celou řadou celkových onemocnění - kromě bakteriální infekcí je třeba udělat odběry i na viry (CMV, EBV, HIV...), chlamydie, borelie.., dále...

Točení hlavy, slabost svalů

| Dotaz od: Šárka

Již 4. měsíc jsem v pracovní neschopnosti a doteď mi nikdo neřekl, co mi vlastně je nebo bylo.Vím, že po internetu to stanovit nelze, ale třeba alespoň odhad. Mé problémy začly...

Jak sama píšete, stanovit diagnosu touto cestou nelze, nicméně - AIDP by bylo poznat na EMG vyšetření. Byla vyšetřena borreliosa ? Lumbální punkce je možná na zvážení. Nemohlo...

Oslabená imunita

| Dotaz od: Jana

Jsem často nachlazená a nemocná. Můj praktický lékař mi řekl, že mám jen lehce oslabenou imunitu a že mám víc jíst vitamíny a že to nic není. Ale mě se to nezdá, sem pořád...

Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě nyní přesunut. Pozorujete-li popsanou změnu zdravotního stavu, jistě si to podle mého názoru žádá (kromě podrobného tělesného...

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním u žen a druhou nejčastější příčinou úmrtí na onkologické onemocnění. Jen v České republice v roce 2012 onemocnělo rakovinou...

 celý článek

Hyperventilační tetanie

| Dotaz od: Miriam

Synovi byla po x letech obtíží diagnostikována hyperventilační tetanie a to vyšetřením EMG(?). Nedostatkem hořčíku trpěl už jeho pradědeček, dědečkovi, strýci, tetě i několika...

Naprosto rozumím Vašim obavám.Obtíže Vašeho syna se týkají okruhu,kde se stýká oblast neurologie a psychiatrie,ale jistě by Vám velmi pomohl i pohovor s praktickým lékařem...

Vypadávání vlasů

| Dotaz od: Alena

Je mi 16 let a už delší dobu mi vypadávají vlasy. Chvílemi hodně po koupání,česání,ale aji jen tak..když si přejedu po vlasech. A pak zase méně. Dřív jsem mívala hodně vlasů...

Jako první je nutné vyloučit vnitřní příčiny padání vlasů ( hlavně onemocnění štítné žlázy), což může zajistit i váš praktický lékař. Pokud se žádná vnitřní příčina nezjistí...

Výtok..

| Dotaz od: Míša

Chtěla bych se zeptat, je mi 16 let a nedávno jsem měla první pohlavní styk.. pár dní po něm se mi objevil výtok takový bílý, skoro hnědý, ale když jdu na wc nebolí nic, co by...

Rozhodně,moc prosím,neváhejte a gynekologa navštivte.Vhodné by bylo zároveň vyšetření u praktického lékaře-vyloučení příp.močové infekce,posouzení Vašeho celkového stavu,funkce...

Sekrece z prsou

| Dotaz od: Tereza

7 let jsem po celkové TTE užíván Letrox 125 a antidepresiva Olwexya.Poslední 3 měsíce mám problém s prsy.Jsou nalitá,bolí a mám výtok z obou zelený a někdy mléčný výtok.Byla...

V tomto případě jde o to, že pokud dopadne dobře všechno na mammologii (vyšetření sekretu), pak je potřeba vyšetřit hormon prolaktin (z krve). Jde o hormon, který je normálně...

Moc prosím o radu, neb pediatr si se mnou již neví rady. Začnu zeširoka, nevím totiž, co s čím může souviset..začalo to cca v době ovulace, po ovulaci. Dala bych krk na to, že...

Milá Eliško, i když jste problém podrobně popsala, ke každé Vaší větě mě napadá několik dalších otázek... Tohle na dálku asi nevyřešíme. Nemůžu Vám říct s jistotou, co máte za...

Ultrazvuk jater

| Dotaz od: Iveta

Byla jsem na utz břicha a ve zprávě mám:Játra mají difuzně zvýšenou echogenitu,v levém jaterním laloku nalézám poměrně ostře ohraničené hypoechogenní ložisko o průměru 20 km...

Vážená paní Iveto, FNH znamená fokální nodulární hyperplazie, neboli nález zmnožení jaterní tkáně ve formě nepravidelně rozmístěných uzlíků. Jde o třetí nejčastější ložiskový...

Tělesná výška

| Dotaz od: Radim

Jde mi o mého syna, je mu 17 let a cca dva roky chodí do posilovny a od té doby moc neroste ( 171 cm), jak dalece ovlivňuje posilování tělěsnou výšku, někdo říká, že to nemá...

Růst je složitá záležitost. Je ovlivněn samozřejmě genetikou, systémem žláz s vnitřní sekrecí, kvalitou kostí, růstových plotének a dalšími faktory. Samotné posilování by...

Už nevím na koho se mám obrátit, tak to zkouším tady. Je mi 23 let, poslední rok mám pocity na omdlení, točení hlavy, tlak v oblasti čela, pocit, jakoby knedlíku v krku a cítím...

Milý Alexi, soudě dle vlastnění Trittica, učinil jste již kontakt s lékařem,, který zná alespoň něco z Vašich obtíží. Vaše trápení má skutečně charakter úzkostně-depresivní...

Svědění kůže

| Dotaz od: Hana

Problémy se svěděním kůže mě trápily již dříve, ale byla to vždy jen chvilková záležitost. Poslední týden mě ovšem trápí velmi nepříjemné svědění hlavně v oblasti obličeje...

Doporučuji provést celkové vyšetření krve - krevní obraz, jaterní testy, hormony štítné žlázy, IgE... k vyloučení vnitřní příčiny těchto obtíží. Z celkově podávaných léků by...

Nedostatek draslíku

| Dotaz od: foxykleopatra

Mám nedostatek draslíku v krvi, prošla jsm vyšetřením ledvin, šťítné žlázy, srdce, ale nikdo neví, kde je příčina, takže pouze užívám tablety draslíku, ale příčina léčena není...

Někdy se opravdu i v medicíně příčina nenajde. Nepíšete, zda neužíváte trvale nějaké léky, jsou některé, které způsobují nedostatek draslíku v těle /kortikoidy, verapamil...

Vypadavani vlasu

| Dotaz od: Monika

Chci se zeptat ma dcera 9 let zacali ji ridnout vlasy a hodne zeslabli jsou dost casto mastne navstivili jsme kozniho lekare ktery napsal alpikort f ale bojim se vedlejsich...

Doporučuji doplnit celkové vyšetření krve, hormony štítné žlázy atd. k vyloučení ev. vnitřní příčiny. Alpicort bych aplikovala cca měsíc, pokud neuvidíte efekt, vysaďte ho.

Biochem. vyš.

| Dotaz od: Roman

Rád bych se Vás zeptal, zda by jste mi poradil co je podstatou a jaký mám význam biochemické vyšetření obecně. V celé řadě učebnic, které se zabývají laboratorní diagnostikou a...

Biochemické vyšetření zjišťuje stav vnitřního prostředí obecně i konkrétně - jak je na tom daný pacient s činností jater, ledvin, štítné žlázy,srdce...... a dalších tělních...

Odvapneni kosti

| Dotaz od: Zdenka

Prosim o radu. Jiz nekolik tydnu mam bolesti celistnich kosti. Po tom co jsem svemu stomatologovi sdelila, ze uzivam pravidelne vapnik a i lekarka u ktere jsem si byla mnozstvi...

Vápník náleží mezi tzv.makroelementy,má v organismu řadu různých míst účinku,v různé míře je přítomen v různých rezervoárech-v krvi,v kostech,ve svalstvu..K tomu,aby se dala...

Paní doktorko, mám dotaz ohledně štítné žlázy v těhotenství. Ve 23 tt jsem mi byly naměřeny tyto hodnoty: TSH 1,41 mlU/l (ref.meze 0, 27 - 4,2) , FT4 volný 11,7 pmol/l (ref.meze...

V takto pokročilém stadiu těhotenství bývá snížení hladiny fT4 někdy již jen projevem naředění vnitřního prostředí. Určitě pokračujte v užívání jódu, někdy se ještě pokoušíme...

Pacienti s akromegalií mají často psychické problémy způsobené změnami fyzického vzhledu a kondice spojenými s touto nemocí. Negativní změny v sexuální oblasti jim určitě kuráže...

 celý článek

Nedostatek hořčíku?

| Dotaz od: Marta

Asi před měsícem mě i několikrát denně brněly prsty na rukou. U lékaře mi byl zjištěn nedostatek vápníku a horčíku. Od té doby užívám třikrát denně tablety. Pár týdnu to bylo v...

Bylo by třeba vyloučit ještě sníženou funkci štítné žlázy, cévní, neurolgické a vertebrogenní důvody vašich potíží.

Prolaktin je hormon, který se tvoří v předním laloku podvěsku mozkového (hypofýzy). Odtud je uvolňován v určitých časových intervalech a za určitých situací. Co je ale...

 celý článek

Obraciam sa na Vás dá sa povedať už v zúfalstve. Ide o moju mamku. Moja mamka má 43 rokov. Je po operácií štítnej žľazy. Výsledky má už v poriadku. Preto by som sa chcela...

Popsané obtíže provázejí různé poruchy činnosti srdce/plic/jiných vnitřních orgánů včetně krvetvorby například (hlavně únava a dušnost). Také mohou být projevem různých poruch...

Štítná žláza

| Dotaz od: Markéta

Chtěla bych se zeptat.Již několik let beru na zvětšenou štítnou žlázu euthyrox 50 mg denně.Poslední rok se necítím dobře ,jsem jako na houpačce,podstoupila jsem spoustu...

Hladina TSH by mohla svědčit pro zvýšenou funkci štítné žlázy nebo případně předávkování hormony štítné žlázy. Doporučuji navštívit vašeho endokrinologa (případně cestou...

Nežádoucí potíže

| Dotaz od: Jana

Paní doktorko, před čtyřmi lety mi odoperována polovina štítné žlázy pro toxický adenom. Hormonální výsledky z laborky jsou vždy v normě. Brala jsem Eltroxin 75 denně...

Kdyby bylo po mém, tak bych vám při výše uvedených výsledcích (a při zmíněných obtížích) ponechala stejnou dávku Eltroxinu - tedy 75ug denně. U některých pacientů občas střevní...

Žádost o posouzení

| Dotaz od: dan

Chci se zeptat pred rokem a pul se mi zvětsila uzlina pod celistí,na orl me doktorka poslala na sono,a zjistili že mam perimandidul rezistenci z vnitrni strany vlevo,dle UZ...

Vzhledem k otokům dásní bych se zaměřil na možnost přítomnosti poddásňového zubního kamene, který může být příčinou zánětlivého stavu. Navštivte tedy dentální hygienistku pro...

Neúplná kolonoskopie

| Dotaz od: Kiki

Dnes jsem byla na vyšetření - kolonoskopii - na doporučení své OL a také pana dr.z proktolog.poradny. 2x jsem krvácela z konečníku, nález pohmatem u OL a poté v proktol...

Ulcerosní kolitida by se poznala, Crohn může být umístěn jen v některém úseku. Při kolonoskopii omezení dalšího postupu je většinou způsobeno anatomickým kolenem , ohybem...

Cysty-hyperprolaktinemie

| Dotaz od: Vesna006

Chci se zeptat na příznaky skryté hyperprolaktinemie. Popíšu Vám raději mou situaci (a také prosím odpověď na to, co ovlivňuje v těhotenství ranní nevolnost). Již více jak...

Hyperprolaktinémie se může projevovat poruchou plodnosti a ev. sekrecí s mléčné žlázy. Podrobné informace byste mohla nalézt na stránkách naší poradny, které jsou věnované...

Jsem 3. týdny po operaci levého laloku štítné žlázy a po probuzení a v leže cítím škrcení a tlačení v oblasti jizvy. Dýchání je zhoršené. Co mi to může způsobovat? Na operaci...

Proces hojení jízvy po operaci je zdlouhavý proces - ke kompletnímu zhojení tkání dochází až po půl roce. Do té doby tkáně neustále pracují. Podle Vašeho popisu děláte pro...

Zdá se vám to nepředstavitelné? Možná. Nicméně jsou to fakta vyplývající z britského výzkumu.

 celý článek

Polymorfní obtíže

| Dotaz od: Lucie

..obracím se na Vás s prosbou,protože už si opravdu nevím rady.Mám 2 děti,10let a 3,5let-rodila jsem přirozeně.Mívám bušení srdce-někdy i takové,že mi buší strašně rychle až mám...

Domnívám se, že Vaše potíže nemohou být od štítné žlázy. Její celkový objem je dle ultrazvuku snížen - tzn. že nikde do krku neroste, netlačí. Hormony jsou jistě také v normě...

Operace hlavy

| Dotaz od: Marie

Dorbý den, chtěla bych se zeptat. Od lékaře je mi doporučena operace hlavy- pomocí sondy přes nos. Mám zvětšenou hypofýzu. Je prosím vás předoperační a pooperační příprava a...

Každá nemocnice má mírně odlišný postup. Většinou je pacient několik dní před výkonem přijat na oddělení, dostává širokospektrá antibiotika jako prevenci infekčních komplikací...

Vyšetření prsu je základní a nejjednodušší metoda k prevenci nádorů prsu. Mezi ostatními diagnostickými metodami má své nezastupitelné místo. Prognóza nádorů prsu a úspěšnost...

 celý článek

Psychické problémy

| Dotaz od: Lucie

Vlastně nevím,na koho svůj dotaz obrátit.Původně jsem měla pocit,že se jedná o problém neurologický,ale moje dr.mě na konec poslala na psychiatrii. Problémy s krč.páteří a s...

Antidepresiva začněte brát, jejich neužívání je velká chyba. Dnešní antidepresiva jsou zcela neškodná, pouze u pacientů stále vyvolávají jakési tabu a nedůvěru. Zhruba od roku...

Křečová žíla

| Dotaz od: Esmik

Moc prosím o radu. V dubnu mi byl při stěru zjištěn streptokok agalactiae a e. coli. Po poměrně dlouhé léčbě mastmi už se obtíže naštěstí zmírnily. Teď ještě čekám na výsledek...

Je možné, že problémy způsobuje varix (křečová žíly), další nejběžnější možnost je cysta bartholiniho žlázy. Ženy mívají běžně varixy v pánvi, obvykle jsou to ženy po porodu...

Bolesti břicha a zvracení

| Dotaz od: Peťula

Stalo se mi, že mě bolelo břicho, téměř celé, žaludek, žlučník i střeva. Bolest odezněla a nastalo zvracení. Zvracela jsem neustále celých 8 dní. Cokoliv jsme snědla třeba jen...

- chápu Vaši nespokojenost se situací, přiznávám ale, že mi internetová cesta konsultace připadá nedostatečná. Žádný zodpovědný lékař, který Vás nezná, neměl možnost Vás...

Pigment okolo jednoho oka

| Dotaz od: Tiesro

Asi před 2 roky se mi udělal nějaký pigment okolo pravého oka. Nějak jsem tomu nevěnoval pozornost, ale poslední dobou si toho všímám čím dál tím víc. Navíc se mi zda ze to...

Může jít o ukládání pigmentu nebo prosvítání podkožních cév, doporučuji doplnit endokrinologické vyšetření k vyloučení chorob žláz s vnitřní sekrecí (nadledviny).

Kostní vosk

| Dotaz od: martina

Pane doktore, obracím se na Váš touto cestou, protože již jsem zoufalá. Před 7 lety jsem prodělala operaci dolní čelisti (pro zisk vzorku kosti, aby mi byla potvrzena fibrózní...

Kostní vosk se používá velmi dlouho , jeho množství ke stavění krvácení není nikdy velké a nikdy jsem neviděl z použití vosku žádnou škodu. Váš případ znám jen z toho, co jste...

Přinejmenším 85 % zhoubných nádorů má na svědomí špatný životní styl. Na 10 % všech nádorů se podílí dědičnost. V průběhu života na nás působí mnoho látek, které poškozují DNA...

 celý článek

Bolest čelistního kloubu

| Dotaz od: Tereza

Jsem moc ráda, že existuje taková možnost zeptat se lékaře a nemuset někam chodit, nevím totiž na koho se mám se svým problémem obrátit.Před měsícem jsem navštívila svého...

Terezo, příčinou bolesti čelistního klobu může být zánět, traumatické poškození, artritida nebo znehybnění. Ve Vašem případě nejspíš půjde o bolest vlivem dlouhého setrvání v...

Stomatologie, je obor zabývajíí se lidským chrupem, pojďme se na něj podívat blíže.

 celý článek

Průjmy

| Dotaz od: Petra

Již od října 2010 jsem v léčení s průjmy. Absolvovala jsem mikrobiologické odběry, rozbory krve, koloskopii ale stále bez výsledku. Všechny výsledky nasvědčují že jsem zcela...

Problematika potravinových alergií je poměrně složitá,vhodné je řešit ji s klinickým imunologem-alergologem.Měla by se rozhodně vyloučit tzv.celiakie/neadekvátní imunit.odpověď...

Současná léčba diabetu 1. typu je založena na tzv. intenzifikovaných inzulinových programech.

 celý článek

Deprese nepochybně provází lidstvo převážnou část jeho historie. Již starověk znal depresi (příznaky nemoci popisované starými autory se velmi podobají dnešním) a z historek lze...

 celý článek

Růst je velmi citlivým ukazatelem dětského zdraví. Je to velmi složitý proces, který podléhá řadě vlivů jak vnějších, tak vnitřních. Je-li růst normální, bývá považován za...

 celý článek

Kůže je největší lidský orgán, který má řadu důležitých úkolů.

 celý článek

Máte pocit, že začínáte špatně vidět? Bolí vás často hlava? Nedaří se vám otěhotnět a ani chuť na sex už není taková, co bývala? Zbystřete pozornost, na vině může být zvýšená...

 celý článek

Hučení v hlavě

| Dotaz od: danna

Paní doktorko, asi 2 měsíce mě trápí hučení v hlavě. Je to podobné,jako třeba při vysoké horečce. Nejsem nachlazená a nemám ani zvýšenou teplotu. Jen v lednu mi 2x po sobě z...

Hučení v hlavě může mít původ ve středním nebo vnitřním uchu, případně může provázet změny krevního tlaku nebo změny tlaku v hlavových dutinách. ORL vyšetření je jistě vhodné a...

Vypadávání vlasů

| Dotaz od: Eliška

Mám problém s vypadáváním vlasů. Je mi 15 a hrozně moc mi padají vlasy, když si vlasy rozčešu po koupeli vždy mám ve hřebenu chomáče vlasů. Za poslední půl rok jsou mé vlasy...

Určitě je nutné nejprve navštívit lékaře, aby vyloučit jiné příčiny padání vlasů - hlavně onemocnění štítné žlázy, chudokrevnost a další. Příčinou může být i větší psychická...

Před několika dny se mi na vnější straně penisu udělal pupínek. Nezvětšuje se, nesvědí ani nijak jinak nepřekáží ale dnes se mi udělal další a začíná mě to celkem znepokojovat...

Může se jedna o zánět mazové žlázy, který většinou sám ustoupí. Pokud je pupínků více, svědí nebo pálí, tak by se jednalo o kvasinkovou infekci, ale dle obrázku to je méně...

Zvýšená hodnota a-tpo

| Dotaz od: Jana

Je mi 47 let a byla jsem vyšetřena na kardiologii pro nepříjemné bušení srdce, zvýšený tep a vnitřní neklid. Vyšetření dopadlo v mezích normy a bylo mi doporučeno nechat si...

AntiTPO jsou protilátky proti štítné žláze a a pokud jsou pozitivní, je zde vždy podezření na autoimunitní zánět ve štítné žláze. Sonografické vyšetření je určitě na místě, ale...

Většina lidí má během spánku víčka semknutá k sobě. Tak je to správně, oční rohovka potřebuje ochranu, aby nevysychala a neohrožovala ji tak například infekce. Někteří jedinci...

 celý článek

Veškeré živé organismy se v průběhu svého života vyvíjejí. Růst je základní vývojovou fází lidského organismu, během níž se organismus dítěte přetváří v dospělého člověka.

 celý článek

Štítná žláza

| Dotaz od: Andrea

Mám problém se štítnou žlázou, zpráva z UTZ, mám cysty na pravém laloku štítné žlázy a pravý lalok lehce větší - 20x14x41 levý lakok je v pořádku - 15,5x14x33mm v pravém laloku...

Bližší odpovědi na Vaše otázky podají až výsledky další kontroly. Pokud však cítíte tlak v krku, rozhodně bych doporučoval kontrolu u lékaře. Hezký den.

Zvýšený thyeroglobilin

| Dotaz od: Katka

Mám dlouhodobé problémy, bolesti svalů kloubů, vnitřní třes těla. Veškeré výsledky a vyšetření z neurologie v pořádku. Zvýšený thyeroglobulin 50 x . Beru euthyrox nejdříve 1/2 a...

Viz předchozí dotaz - doporučuji komplexní vyšetření na imunologii a doplnkové metody holistické medicíny, které berou clověka holisticky (celistvě a pohlížejí na nemoci poněkud...

Výrůstek

| Dotaz od: Kamila

Již před nějakou dobou (bohužel nejsem schopná přesně časově určit, možná půl roku, možná rok) jsem si všimla pupínku na zadnici (je umístěn na vnitřní straně půlky (asi 4 cm od...

Ano, může se jednat o zcela nezávažnou afekci, která má být lékařsky vyšetřena a podle požadavků léčení odstraněna. Navštivte svého lékaře nebo chirurgickou ambulanci...

Přechod – už samotný název tohoto období napovídá, o jak významný mezník v životě ženy se jedná. Jaká přináší zdravotní rizika a co od něj čekat?

 celý článek

Bolest břicha a zad

| Dotaz od: Dana

Moc prosím o pomoc. Už zhruba půl roku mám problémy jako nechuť k jídlu, bublání břicha, bíle povleklý jazyk, tlak v břiše a vnitřní bolest zad (jako při menstruaci, ale...

Pro popisované potíže jste byla již poměrně podrobně vyšetřená, vhodné je jistě doplnit odběr krve na hladiny hormonů štítné žlázy a odběry k vyloučení celiakie. Pokud budou...

Občasná slabost

| Dotaz od: Alexandr

Mám dotaz k nezávažnému problému, na který jsem ale nenašel jasnou odpověď. Občas, tak 1-2x do měsíce, mě přepadne pocit, kdy si připadám malátně, slabě, mám "těžké" končetiny...

Ani já Vám, takto přes internet, nemohu bohužel poskytnout jasnou odpověď. Nevím, kdy Vám naposledy byla kontrolováa funkce štítné žlázy. Každopádně bych doporučovala provést...

Problém s pocením

| Dotaz od: Martina

Můj přítel má od malička problém s nadměrným pocením. Potí se po celém těle a proto se musí v létě chodit sprchovat i několikrát denně a v noci nemůže kvůli toho spát. Dá se s...

Pro jistotu doporučuji vyšetření žláz s vnitřní sekrecí, krevního tlaku apod, k vyloučení vnitřní příčiny. Pokud se nic nezjistí, bohužel specifická terapie neexistuje. Je možné...

Léky

| Dotaz od: Luboš | z mobilní aplikace

Reaguji na muj posledni prispevek ohledne toho, jestli vysazeni prasku ma nejaky vliv na chrapani. Diky za doporuceni, urcite na ORL zajdu. Ale jak byste reagovala vy, jako...

Tyto příznaky bývají tehdy, když je dávka léku příliš vysoká. Pokud se po vysazení cítíte lépe, pak lék neužívejte, ale je potřeby udělat kontrolní odběr cca 3 měsíce po jeho...

Vypadávání vlasů

| Dotaz od: zombie

Poslední dobou mi hodně začaly vypadávat vlasy, i ostatní říkali že bych to měla začít řešit.Jím normálně,docela dost zeleniny i ovoce,žádnou extra změnou jsem neprošla.Lupy...

Padání vlasů může mít řadu příčin: nejčastější je psychická či větší fyzická (nemoci) zátěž organismu v posledních několika měsících. Pokud tato zátěž pomine, vlasy opět...

Přeskakování srdce

| Dotaz od: Sarka

Mám problémy s přeskakováním srdce. Absolvovala jsem vyšetření na kardiologii, echo srdce, EKG, odběry krve a 24 hodinový Holter. Vše v pořádku, jen mi byla zjištěna rychlá...

Dle obsahu Vaší otázky jste byla dostatečně kardiologicky vyšetřená, aby bylo možno říci, že jde o potíže, které funkci srdce neohrožují a nejsou rizikem pro nějaké další...

Problémy s erekcí

| Dotaz od: Daniel

Chtěl bych se zeptat na impotenci, nebo erektilní dysfunkci.. Je mi teprve 18 let a a už tímhle problémem trpím přechodně 3 měsíce. Píšete že v mém věku je to spíše z důvodů...

Vaše otázka není jednoduchá a nedostanete na ni na internetu uspokojivou odpověď. Skutečně na počátku lidského praktického sexuálního života jsou obtížně, kterým se říká podle...

Třesavka

| Dotaz od: Sarka

Už 2 dny mám vnitřní zimnici. Mám po rychlého bušení srdce, ale když si změřím tlak, tak je v pořádku. Beru Rivocor 5 jednu tabletu. Na Echo srdce jsem byla a vše je v pořádku...

Pokud obtíže typu zimnice a třes přetrvávají, doporučuji vyhledat Vašeho lékaře k bližšímu vyšetření. Vnitřní třes a bušení srdce může provázet jak infekce, tak poruchy funkce...

Nežadoucí učinky

| Dotaz od: Monika

Prosím o odpověď na můj problem ohledně antikoncepce.Užívala jsem amtikoncepci Mirele pouhé tři měsíce a musela jsem ji vysadit pro krvácení a nadýmání.Nyní jsem jedem měsíc...

Popsané obtíže hormonální antikoncepce obecně nezpůsobuje.

Akromegalie je hormonální porucha způsobená nadměrnou tvorbou růstového hormonu v dospělosti. Nejčastěji je příčinou nádor – adenom hypofýzy, která růstový hormon produkuje v...

 celý článek

Nedostatečná tuhost mužského pohlavního údu patří k nejčastějším funkčním sexuálním poruchám. Nejméně jednou v životě se s tímto selháním setká naprostá většina mužů. Není to...

 celý článek

Puls

| Dotaz od: Petr

Vážený pane Doktore,chtěl bych Vás poprosit o radu. Mám puls většinou kolem 52 až 60. Když mám takový puls je to ještě pořád v pohodě anebo to mám nějak řešit? Je mi 33 let a v...

Sice bych Váš pomalý tep úplně nepřisuzoval trénovanosti (bohužel, fotbal jednou za 14 dnů je sice dobrý, ale pro trvalejší vliv na srdce a cévy by byl potřeba pohyb mnohem...

Mam takovy dotaz ktery me celkem trapi. Jsem delsi dobu bez pritelkyne a od ty doby to zacalo. Nedokazu se vzrusit, proste to nejde, driv sem jen pomyslel na sex a okamzite...

Nejjednodušší odpověď na Váš dotaz by zněla: v životě přicházejí prostě období, kdy člověk nemá na sex chuť, sexuální touha klesne skoro na mizivé minimum, nejsou sexuální...

Poslední dobou mě velmi často trápí noční nadměrné pocení se zimnicí. Musím se několikrát za noc převlékat, potím se zejména v oblasti hrudníhu, pot páchne po octu. Druhý den mi...

Lenko. Noční pocení může mít řadu příčin. Může být příznakem některých onemocnění - hormonálních, endokrinologických (změny funkce štítné žlázy), hematologických či jiných...

Chtěla bych se zeptat co může způsobit jakoby ztloustnuti stehen, hýždí a spodní části břicha v kratkém čase.? Jedná se o docela dost hubenou zenu ve veku 40 let. Spodní část...

Dotaz je vyjímečný, pokud se nejedná o růst, což dle věku ne, potom se může jednat o jednoduchou obezitu nebo změny ve funkci žláz s vnitřní sekrecí a odpověď vůbec není...

Stitna zlaza

| Dotaz od: jana

Pani doktorka,prosim vas poradili by ste mi ohladne mojich vysledkov na SZ. Mam 33 rokov. THS mam 7,150 (norma je do 5,1), FT4- 13,040, ATG -1,060 (norma je do 1) ATPO...

TSH 7 při normálním fT4 je jen mírná odchylka od normy - při normálním nálezu na ultrazvuku a jen hraničně pozitivních protilátkách léčba může a nemusí být zahájena. Záleží to...

Už to jsou dva měsíce, co se mi stalo, že jsem se po chvíli spánku (1-3 hodiny) probudil a byl jsem až tak spocen že jsem se třásl zimou, prostěradlo bylo pode mnou úplně mokré...

Pane Carlo, příčin zvýšeného pocení během spánku je vícero a považuji za vhodné, abyste problém konsultoval v Vaším praktickým lékařem, který, protože Vás zná lépe, jistě může...

Panická úzkost

| Dotaz od: Monika

Potřebovala bych poradit ohledně mého zdravotního stavu, doktoři si už semnou neví rady. Na začátku září jsem mě při ulehnutí začalo bušit srdce, pocit nedodýchnutí, třes a...

Moniko, rozumím Vašemu problému, bylo by dobré v této fázi zvýšit lék Asentra na 50mg za den, tedy celou tabletu ráno a je velmi pravděpodobné, že v průběhu týdne budete muset...

Již druhý měsíc mě trápí noční (nebo spíše ranní) bolesti zad. Budí mě kolem páté hodiny ranní a trvají zhruba půl hodiny. Bolest je tupá, jakoby vnitřní (těžko se to vysvětluje...

Děkuji za dotaz, i když se necítím plně kompetentní Vám na něj bez klinického vyšetření odpovědět. Potíže, které popisujete, signalizují nemoc, proto je nutno pátrat, co je...

Bolest oka

| Dotaz od: Milada

Asi to nic nebude, ale přece jen se zeptám. Včera mě velmi bolelo oko, bodavá bolest ve vnitřním koutku pravého oka. Dnes ráno jsem vstávala s bolestí hlavy, levý spánek. Po...

Ve vašem dotazu chybí otázka na co se ptáte. Popisujete potíže, ale není zřejmý váš dotaz. Pokud se ptáte na příčinu bolesti oka, tak může být dána několika příčinami. Ve...

Obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně mé babičky, které bych chtěla pomoci. Již několik let jí trápí nervy - údajně, nevíme však, zda problém nespočívá v něčem jiném. Trpí...

Míšo! Na dálku a bez rozhovoru s babničkou to nedokáži přesně posoudit, ale mám za to, že by věci silně prospěl rozhovor s psychologem/psychoterapeutem a povšechné vyšetření...

Srdce

| Dotaz od: juraj

Chtel sem se vás zeptat, mám dlhší dobu aritmie na srdíčku beru lék egilok 25mg, už sem ho chtel prestát brát ale vždy sa mi ty extrasystoly vrátili , lekárka mi řekla že to...

Pálení žáhy je velmi obecný příznak. Skutečně existuje možnost vzájemného funkčního ovlivnění vnitřních orgánů- tedy "provokace" arytmie funkční poruchou z oblasti zažívacího...

Finští vědci přišli s ne moc potěšujícím zjištěním: nemocní, kteří podstoupili chirurgickou léčbu onemocnění štítné žlázy, mají i dlouho poté zvýšené riziko některých...

 celý článek

Výzkumníci z Michiganské univerzity nedávno odhalili schopnost potních žláz ovlivňovat hojení ran. To by mohla být cesta nové a účinné léčby diabetických vředů a jiných zranění.

 celý článek

Asi pred 3 mesiacmi moja mama mala bolesti v krížoch, krčnej chrbtice, na krčnej chrbtici sa jej objavila hrčka pod temenom , lekári povedali, že je to ľahší spazmus. A chodila...

Popsaní obtíže mohou mít kromě neurologického původu především původ ortopedický - v poruše postavení páteře a okolních svalověšlachových a kostních struktur. Nepíšete, jestli...

Zdravím, z důvodu toho, že mi bylo pořád horko a měl jsem takové základní příznaky zvýšeného krevního tlaku,tak jsem se ho rozhodl řešit. Měl jsem holtra a průměr 165, večer mi...

Myslím si, že když trochu zvolníte, možná Vám krevní tlak poklesne. Pokud hodně sportujete, jste v zápřahu, tak máte vyšší krevní tlak. Nemyslím si, že onemocnění štítné žlázy...

V červnu jsem byla na odběrech krve a vše bylo v pořádku. Od září pozoruji, že jsem více unavená, ve škole usínám, hůře se mi učí, a co se týče nohou tak to taky není žádná...

Genetické riziko rozvoje onemocnění štítné žlázy je u Vás jednoznačně přítomné, jestli a kdy se manifestuje s jistotou určit nelze. Únava je velice nespecifický potíž, může...

V lednu pujdu na odstraneni stitne zlazy. a rada bych navazala materskou druhym ditetem. za jak dlouho cca se hormony srovnaji a mohla bych se snazit o miminko?? Nebo bych...

Jarko, po operaci bude ihned nasazena substituční dávka hormonů, takže hormony se srovnají velmi rychle. Jen vyjimečně se stává, že se optimální dávka chvilku "ladí...

Mohl bych se zeptat co přesně znamená tento nález? a co může uzlíkv tomto stádiu způsobovat?děkuji hubálek Klinický nález: FNAB Č.31/13,uzel v PL,posláno 6 skel > MAKRO...

Uzly ve štítné žláze jsou obecně pomnožené buňky štítné žlázy. Někdy se pomnoží buňky jinak normálního chrakteru, někdy ale dojde ke zmnožení buněk chorobně změněných. Ve Vašem...

Jsem 4 mesice po porodu a tyden beru Thyrozol 1-0-1. Bxla mi zjistena zvysena fce ŠŽ. hodoty TSH 0,01, T3 volny 10,84, T4 volny 38. Mam tachykardii, motani hlavy, tres rukou...

Průběh zvýšené funkce štítné žlázy je hodně individuální, tudíž Vám nejsem schopna říct, kdy dojde ke zlepšení. U někoho je to během několika týdnů, měsíců, u někoho s tím...

Zanedlouho jdu na ultrazvuk štítné žlázy. Ještě přetím(asi před 3 týdny) mi brali krev a poslali na konrolu. Mohou z těchto testů zjistit že mám anorexii? Ještě nejsem na...

Vše závisí od toho, jak moc je organizmus touto nemocí již postižen. Mohou se objevit některé změny v laboratoři, vše závisí i od toho, jaké parametry se budou vyšetřovat. Z...

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. 1) Po 6 měsících po mém prvním porodu se mi viditelně zvětšila štítná žláza a...

Milá Romano, 1/ nedokážu Vám bohužel na dálku říct, co Vám vadí na krku, když jsem Vás nevyšetřila. Uzel štítné žlázy nemáte, ten by bylo vidět na ultrazvuku, ale není lalok...

Operace štítné žlázy

| Dotaz od: Irena

Ráda bych Vás poprosila o radu. Mám problém s cystou na pravé straně štítné žlázy. Dvakrát jsem byla na punkci a nyní mě paní doktorka doporučila lobektomii. Levá strana je v...

Milá Ireno, souhlasím s Vaší lékařkou, že by bylo vhodné postižený lalok odstranit. Stav po operaci štítné žlázy nemá v podstatě vliv na plodnost. Pravděpodobně i po operaci...

V roce 2009 mi zjistili susp.tyreoaptii-diagnostikována hraniční struma s uzlem v P.laloku-real.obvyklý vyě.program,vč.provedení FNAB se zdá benigní koloidní uzel a dop.supresní...

Samotný nález na štítnici není nijak alarmující, nicméně z tohoto nálezu nemohu posoudit, jestli se daný uzel například nezvětšuje. Operace byla indikována nejspíš z toho...

4 mesice po porodu mi obvodni lekar zjistil mirne zvysenou funkci stitne zlazy (TSH 0,082, fT4 13,8) a doporucil navstevu u endokrinologa. Ten provedl sonograficke vysetreni (PL...

Moc prosím,důvěřujte lékařům,kteří Vás mají v péči.Nikdo jiný nemůže Váš stav zhodnotit lépe.Hormony štítnice se podávají i u tzv.subklinické hypothyreosy-tam,kde je sice...

Přečetla jsem si příčiny poruchy štítné žlázy. Zpozorovala jsem jich na sobě několik - únava, suchá kůže, stěžuji si na chlad, hodně se potím hlavně v oblasti hlavy, nekvalitní...

Ano, tyto příznaky by mohly souviset nejspíš se sníženou funkcí štítné žlázy. Jelikož jsou to ale příznaky nespecifické (ono nijaké vysloveně specifické pro štítnici ani snad...

Uz štítné žlázy

| Dotaz od: Kateřina

Již cca 20 let se léčím se štítnou žlázou. Cca před rokem se začala léčit i moje maminka a sestra. Lékařky jim při každém vyšetření provádí ultrazvuk (cca 1x 1/2 roku). Moje...

Ultrazvuk štítné žlázy byste určitě měla mít udělaný - mnohé strukturální změny uvnitř žlázy se z krvi poznat nedají a mohou být vážným zdravotním rizikem. UZ Vám nemusí dělat...

Paní doktorko, děkuji Vám za odpověď. Mohla by jste mi prosím Vás ještě napsat, jaká jsou pozitiva a negativa operace štítné žlázy? Jejího odstranění? Už jsem se taky dočetla...

V případě, že by se jednalo o GB toxikozu, tak se operace doporučuje zvláště ženám, které ještě plánují graviditu. Důvod je ten, že často dochází po porodu k recidivě...

Paní doktorko již od května mě trápí nevolnost žaludku spojená s bolestmi zad,v noci trpím vnitřní horkostí takže cestuji po posteli a vyhledávám chladné místo,před měsícem jsem...

Nemůžeme řící, že po podání Itopridu je refluxní choroba zcela vyloučena. Spíše bych mluvila o zmírnění obtíží, recidiva je častá a nijak výjmečná. Nemuseji Vámi popsané potíže...

Mam 29r. a som v 17tt. Na endokrinologii som sledovana od zac. tehu, avsak bez liekov. Na testoch v 10tt mi vyslo TSH 4,6, ale dr sla na dovolenku a objednala ma az o 4 tyzdne...

Pročtěte si mé starší odpovědi...na podobné dotazy jsem již v minulosti odpovídala několikrát. Vzhledem k tomu, že se nejedná o závažnou poruchu funkce štítné žlázy, nemusíte...

Paní doktorko, je mi 42 let a minulý týden jsem byla na vyšetření štítné žlázy. Paní doktorka mi sdělila, že hormony jsou v normě, ale byly mi naměřeny protilátky (hodnota 253...

Iveto, malé dávky hormonů štítné žlázy se podávají s cílem zpomalit progresi autoimunitního zánětu. Jsou na to různé názory, já je někdy dávám, někdy ne...Vždy beru v úvahu...

Chtěla bych se zeptat jaká je pravděpodobnost, že můj syn 1,5 roku zdědí onemocnění štítné žlázy. Žádné konkrétní zdravotní potíže neschledávám ani na 1,5 leté prohlídce u...

Jsou známy rodinné výskyty onemocnění štítné žlázy, častěji bývá onemocnění v ženském pokolení, může se ale dědit i na muže. Porucha produkce hormonů štítné žlázy je z jednoho...

Od malička jezdím na kontroly štitné žlázy a teď jsem 9 měsíců po porodu a dneska jsem byla na kontrole a štitná žláza se zvětšila a našly se tam i uzly, příští týden si mám...

To, jestli Vás čeká operace zavisí od toho, jak se budou dále uzlíky chovat, resp. jak dopadne cytologie, která by se při této velikosti uzlíků měla odebrat. Dělá se vpichem...

Mazové žlázy

| Dotaz od: Dominik

Mám jeden dotaz. Mám mnoho mazových žlázek na penisu a chtěl bych se zeptat jestli by na ně pomohl tento přípravek a jestli by náhodou nějak neublížil pokožce penisu, děkuji...

Krémy na mazové žlázky spíše nepomohou a je nutné je odstranit např. laserem nebo elektrokauterem, pokud tedy vadí, jinak se neodstraňují, krémy by pokožce vadit neměly. LRJ

Vnitřní hemoroidy a sex

| Dotaz od: Natt

Byly u mne zjištěny vnitřní hemoroidy, čeká mě vyšetření rektoskopie a chtěla bych se zeptat, zda lze při této diagnóze mít sex... Předem děkuji za odpověď.

Záleží na tom, jaký sex máte na mysli. Klasický vaginální styk mít jistě můžete. Ale rektální je naprosto nevhodný a může stav výrazně zhoršit.

Hypofunkce štítné žlázy

| Dotaz od: Vladimíra

Mám po dvou zamlklých potratech a mimoděložním těhotenství.Byla mi zjištěna snižená funkce štítné žlázy.16.3.jsem obědnaná na endokrinologii.Přála bych si co možná nejdřív to...

Milá Vladimíro, neznám Vaše laboratorní hodnoty, takže těžko můžu konkrétně poradit. Pokud by byl na vině nedostatek jódu, tak by bylo vhodné užívat jód v tabletách, ale jestli...

Vnitřní ucho

| Dotaz od: arnost

V poslední době mě (asi v levém) uchu stále šumí - spíš je to jemný hvízdavý tón. Dá se s tím něco?

Je třeba určit příčinu těchto obtíží (choroby vnitřního ucha, cévní porucha). navštivte ORL ambulanci, podle výsledku vyšetření bude nasazena léčba.

Jsem 10 dni po operaci Bartolinske žlázy, respektive jejim odstranění a odstranění jeji cysty. Prvni dotaz je ke "kráteru", ktery mi vznikl v pochve. Všimla jsem si, ze poševní...

Po operaci cysty Bartholinské žlázy dochází k hojení místa, kde cysta původně byla. To s sebou nese nejen možné lehké krvácení či narůžovělý výtok,,ale také postupné hojení a...

Paní doktorko, moc Vás prosím o konzultaci ohledně postupu léčby mého endokrinologa. Před necelými dvěma měsíci mi byl zjištěn zánět štítné žlázy (po prodělané spále), FT4 28...

Kateřino, je obtížné takto "on-line" napsat, že bych postupovala jinak. Nemám k tomu dostatek informací. Lehké zvýšení funkce štítné žlázy může být známkou GB toxikozy, ale...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Vyhřívané sedačky v autě maří snahy počít dítě
Články: Vyhřívané sedačky v autě maří snahy počít dítě
Muži, kteří ve svém autě...
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Léčba žloutenky je stále úspěšnější
Články: Léčba žloutenky je stále úspěšnější
I když je virová hepatitida...
Káva v těhotenství
Články: Káva v těhotenství
Káva je nápoj velice...
Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Články: Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Jenom v Evropě se každý rok...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x