Jsem matkou dvou dětí (13 a 10...

Dobrý den, jsem matkou dvou dětí (13 a 10 let) a oba porody i otěhotnění proběhlo bez problémů. Před více než rokem jsme se s manželem rozhodli, že bycom chtěli ještě miminko, ale nedařilo se. Cyklus jsem mívala pravidelný a podle ovulačních testů jsem i pravidelně ovulovala 19. nebo 20. den cyklu. Cyklus jsem měla 31 nebo 32 dnů. Má paní doktorka mě předepsala před 3. měsíci na úpravu cyklu Utrogestan (1 tab. denně). Cyklus se mi zkrátil na 28 dní, ale podle ovu. testů jsem přestala ovulovat (kupuji si ovulační proužky). Teď jsem byla na ultrazvuku 24. den cyklu a paní doktorka nebyla spokojená a tak mi přidala Utrogestan na 2 denně. To, že zřejmě neovuluji, neřešila. Mohl byste mi na tuto situaci napsat svůj názor a případnou radu, jak dál? Hormonální vyšetření mám dobré a manžel spermiogram také. Děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobry den, omlouvame se za zpozdenou odpoved na vas dotaz v poradne. Utrogestan se podava skutecne na upravu cyklu a k podpore druhe poloviny cyklu - v nekterych pripadech se stava, ze k ovulaci dochazi, ale druha cast cyklu neni tzv. "dostatecna", coz prave Utrogestan resi. zda je tomu tak u vas, lze zjistit pomoci vysetreni pohlavich hormonu (zejmena pregesteronu v druhe polovine cyklu) a pomoci ultrazvuku, na kterem lze ovulaci prokazat. To, ze vam nyni podle ovulacnich testu vychazi, ze neovulujete, jeste nemusi znamenat, ze tomu tak skutecne je, testy nejsou zcela spolehlive a ovulace se krome toho mohla posunout do drivejsiho obdobi cyklu. Pokud se skutecne snazite rok, pak bych vam doporucila se obratit na nektere centrum asistovane reprodukce, kde vam poskytnou komplexni peci. Utrogestanu se kazpadne nebojte, zcela jiste nemohl mit na ovulaci negativni vliv. Pokud by se skutecne dalsimi vysetrenimi prokazalo, ze neovulujete, lze to resit hormonalni lecbou. S vekem take klesa plodnost, takze lze ocekavat, ze otehotneni bude trvat delsi dobu, rozhodne neni duvod k zoufani, pravdepodobnost, ze otehotnite znovu, je ve vasem pripade vzhledem k dobremu spermiogramu a dvema uspesnym tehotenstvim v anamneze vysoka. T. Glosova.

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Snížit rizika spojená s cílenou léčbou může i sám pacient
Články: Snížit rizika spojená s cílenou léčbou může i sám pacient
Ačkoliv je biologická léčba...
Chronická rýma: můžete skončit i na operačním sále!
Články: Chronická rýma: můžete skončit i na operačním sále!
Myslíte si, že rýmu stačí...
Tuberkulinový test
Články: Tuberkulinový test
Tuberkulinový test je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Mléčný a trvalý chrup
Články: Mléčný a trvalý chrup
Lidé mají zuby dětské...
Lidé s depresemi více kouří
Články: Lidé s depresemi více kouří
Někteří odborníci se...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: