Mám pcos aboslutně bez cyklu...

Mám PCOS aboslutně bez cyklu, loni jsem podstoupila OPU, odebráno 26 vajíček, 24 se oplodnilo partnerovými spermiemi, všechny se známkou 1. proběhla 5ti denní kultivace, 8 jich bylo vitrifikováno, 9. bylo vloženo freshtransferem, neuhnízdilo se, měsíc na to proběhl KET, z toho bylo mimoděložní těhotenství, letos byla provedena hysteroskopie s odtsranením srůstů a v září proběhl další KET. Embryo se uchytilo, prosperovalo do 12. týdne, kdy proběhl zamlklý potrat. Tak mě zajímá, zda může být celá ta "sada" embryí geneticky špatná. Nebo se jedná jen o náhodu S manželem jsme oba podstoupili na začátku genetické vyšetření, které bylo u obou naprosto v pořádku, na snížení imunity jsem brala Medrol, imunita byla během těhotenství sledována a byla pod kontorlou (původně protilátky). Jedná se mi o to, že již nechci zažít další potrat a napadlo mě, zda nemůžou být všechna embrya špatná. Co se dá pro to udělat? Jak dále postupovat? kde se ještě nechat vyšetřit? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Paní Gabrielo,
U genetický vyšetření hraje důležitou roli věk ženy. Po 42 věku ženy je množství aneuploidií u embryí výrazně vyšší, což by odráželo vyšší potratovost. Nicméně vzhledem k tomu, že máte 26 vajíček předpokládám, že Váš věk bude nižší a tedy je málo pravděpodobné, že by byla všechna embrya geneticky špatná. Navíc mimoděložní těhotenství určitě nesouvisí s genetickou výbavou embrya. Tím pádem jen to jedno zamlklé těhotenství ve Vás vzbuzuje obavy o genetickou integritu embrya, nicméně z informací, které uvádíte zatím nic nenasvědčuje genetickému poškození embryí.

Důležité také je, že v této chvíli je už pozdě na genetické vyšetření embryí. Toto vyšetření se dělá před jejich zamražením, kdy se odebere kousek embrya, ze kterého vznikají jen zárodečné obaly. V této chvíli by bylo třeba embrya rozmrazit, provést odběr a znovu zamrazit. To by ale narušilo jejich kvalitu a v této chvíli bych tento postup nedoporučoval.

Rozumím Vašemu utrpení ze dvou potratů. Je to opravdu tragické. Nicméně to vypadá, že těhotenství u Vás není problém a ze statistického hlediska Vám to teď na počtvrté musí vyjít.

Budu Vám držet palce, Vítek Hubinka

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: