Paní doktorko, měla bych dotaz...

Paní doktorko, měla bych dotaz ohledně mé dcery (nyní 8 let a 7měs.), která výrazně zaostává svým růstem za svými vrstevníky (měří 120,8 cm). Narodila se v termínu (2500g, 48 cm) se silnou hypotonií, která v mírnější formě přetrvává dodnes. Popřečtení vašich stránek mě překvapilo, že ve více bodech odpovídá problémům dětí s PWS. Proto bych se ráda zeptala, zda je možné aplikovat růstový hormon a zda je pravda,že tento hormon má vliv také na zplepšení svalového napětí. Dcera je sledována na endokrinologii, kde probíhá pouze měření a určení kostního věku, dle kterého dcera prý vše dožene...vzhledem k jejímu věku mám obavy o její růst a prosím Vás o radu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Petro, Vaše dcerka je svou výškou na dolní hranici normy. PWS lze přesně diagnostikovat na genetice pomocí speciální analýzy. Pokud by byl u ní prokázán, je indikována k léčbě růstovým hormonem. Poraďte se se s jejím endokrinologem, zda na její malý vzrůst nemůže mít vliv i to, že se narodila drobná - byla donošená a vážila pouze 2500g. I tyto děti, pokud splní určitá přísná kriteria rstové retardace mohou být léčeny růpstovým hormonem, přestože PWS nemají. Je ale třeba zvážit všechny okolnosti - měl by to učinit dětský endokrinolog. Zdravím Vás a dete mi vědět, jak její vyšetření dopadlo (zapletaj@fnol.cz).

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: