10 let od vyjmutí dělohy

Moje maminka má již 10 let od operace, kdy jí vyjmuli dělohu, nyní je jí 57 let. Dříve užívala hormony ve formě "zrnka" zavedeného pod kůží, s těmi neměla žádné problémy. Nyní jí bylo gynekologem řečeno, že se již tato forma nevyrábí a dostala hormony ve formě gelu, který si vmasíruje každý den do stehna. Nevyhovuje jí ani forma léku ani jeho účinky - nedokáže spát od doby, co je užívá. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli existuje i jiná forma, případně jestli je nezbytně nutné tyto hormony vůbec užívat? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

V 57 letech je otázka, zda vůbec podávat estrogeny, pokud nemá maminka sklony k osteoporoze. Risele se již nevyrábí a je to škoda, jsou i tablety. Maminka vše musí konzultovat s gynekologem a najít společnou léčbu.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x