10 měsíční syn přestal prospívat, růst, alergie na lepek?

Dobrý den pani doktorko, syn přibližně od 6M věku přestal přibírat na váze a skoro neroste. Do té doby nebyl problém. Porodní váha 3300g, 52 cm. Kojen do 9 měsíce. v 6 týdnech 5030 g, 60 cm ve 3 měsících 5980 g, 65 cm v 6 měsících 7280 g, 70 cm nyní 10 měsíců 7580 g, 72 cm dětská lékařka si myslí, že má alergii na lepek, čekáme na výsledky krve, přesto prý často jsou neprůkazné...Chce nás potom poslat na biopsii střeva, což mi přijde na tak malé dítě zbytečný zákrok. Existují prý i testy genetické? Z rodiny nikdo alergií na lepek netrpí, já mám pylovou al. a alergii na kořenovou zeleninu (mrkev, petžel, celer...) Příkrmy dávám od 6M, lepek asi od 6,5M a to těstoviny. Syn jí dobře chutná mu, často musím přidávat. Průjmy netrpí, občas řidší stolice cca jednou za týden, jinak formovaná, nezvrací. Spí dobře, 9-10h v noci a asi 2h přes den. Přesto je často unavený, všichni říkají, že je nezvykle hodný (není nijak moc aktivní, často si pokládá hlavu, žmoulá oči atd). Psychomotorický vývoj odpovídá věku (sedí sám, leze po čtyřech, stojí u nábytku, opakuje slova). Nejsem si jistá, že lepek je ten problém... Jaké by mohly být další možnosti? Klasický krevní testy máme za sebou, vše v normě, železo, prvky, orgány i štítná žláza. Růstové hormony myslím dělany nebyly. děkuji za odpověd. Tereza L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše paní doktorka zřejmě než alergii na lepek myslela celiakii - což je patologická reakce imunitního systému po požití lepku, ale není to klasická alergie. Příznaky mohou být opravdu pouze neprospívání, chybět můžou zažívací problémy. Diagnostika z krve je spolehlivá, v rámci preventivního vyšetření by se měly vyšetřit protilátky proti tkáňové transglutamináze, proti endomyziu pokud vyjdou pozitivní spolehlivost je ca 99 %, ale i tk diagnosa musí být potvrzena biopsií tenkého střeva. Vyšetření genetická se běžně neprovádějí , ale samozřejmě se vyšetřit dají, ale i tak je nutná biopsie. Alergie na pšeničnou mouku, se pak dá vyšetřit pomocí specifických IgE protilátek, testu aktivace bazofilů, oddálená přecitlivělost pomocí testu blastické transformace, ale jedná se o zcela jiné onemocnění než asi máte na mysli.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: