14 let bolesti zad

Dobrý den,prosím o vysvětlení lékařské zprávy. ZPR.ze dne:28.5.2014 RTG.LSp+pánev.:Na skeletuLspvybočení doleva,lordoza obv.klenutá,tvar obratlů beze změn,prostor L4/L5 a L5/S1nižší,struktura pravidelná,spondylot.změny naznačené,na skeletu kyčlí a pánve struktura beze změn,SIS pravidelná konfigurace,oba kyčel.klouby bez pat.změn. NMR z 8.4.2014--osteochondroza plotének L3-S1,plošná hernie disku L4/L5 paraventálně vpravo,asymetrický bulging ploténky L5/S1 vlevo,spondylartrotické změny. Mám veliké bolesti celé páteře v noci nejde spát (budí mě každé pohnutí).Ráno jsem celá ztuhlá a trvá tak 2 hodiny než se trošku rozhýbám a překonám tu největší bolest.Při chůzi se mi podlomují záda a již několikrát jsem spadla .Někdy stačí jen malý pohyb rukou(2-3cm)ne pootočit se a třeba 2-4 dny se nepostavím. Paní doktorka mi doporučila navštívit neurochirurgii a tam se prý rozhodne co dále. Za ty léta bolestí jsem byla 4 krát hospitalizována-Dolsin,analgetika,1krát v rehabilitačním středisku Čeladné.Co půl roku rehabilitace,ale bez většího efektu někdy i zhoršení. Děkuji za odpověd´ a za Váš vzácný čas. Krásný den.Alena

Odpověď odborníka:

Popisované změny s posunem ploténky( bulging)ukazují to, co vlastně popisujete i slovně. Dosavadní léčba byla nedostatečně aktivní, nebo jste nedostatečně cvičila jako doplněk aktivní fyzioterapeutické léčby, byla li vůbec prováděna. U podobných situací je nezbytné vyloučit spolupodíl i jiných faktorů- vápník v kostech, přidružené jiné metabolické onemconění nebo např.revmatické onemocnění. To sice by nebyla hlavní příčina, ta je z vašeho popisu janá, může však zanmenat důvod, proč dosavandní léčba není s dostatečným efektem, proč prociťujete pro jiné sice nepříjemné potíže, ale snesitelné, jako nesnesitelné. pokud i tato vyšetření již byla a není tento zhoršující důvod, pak je nezbytné vyhledat lékaře, který v léčbě používá sám aktivní fyzioterapii, případně lékaře, pod jehož přímým vedením fyzioterapeut pracuje. Pro běžného fyzioterapeuta jste totiž " riziková" a nebude dostatečně aktivní...a začarovaný kruh bude pokračovat....Neurochirurgická konsultace na místě možná je, to nelze soudit, musel bych znát přesnou symptomatologiee a klincké vyšetření.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: