2 antibiotika

Od pátku jsem brala paralen - trápila mne bolest v krku, horečka, trochu ucpané dutiny. V pondělí jsem dostala od lékařky antibiotika na 5 dní (Doxybene) a Reparil. Dnes (v pátek) jsem byla na kontrole s tím, že zmiňované příznaky zmizely, ale trápí mne kašel (přes den málo, spíše záchvat kašle před spaním) a byl mi předepsán na 5 dní Ofloxin a Xados na noc. Vše bez rozboru krve, výtěru v krku... Je normální takto předepsat další antibiotika, když jsem ještě ani nedobrala ty první (doberu je až zítra ráno)? Že se jedná o antibiotikum (Ofloxin) jsem se dozvěděla až v lékárně...

Odpověď odborníka:

Lucie, pokud lékař uzná, že infekce pokračuje, není nezbytně nutné provádět testy ani výtěr. V mnoha případech tomu tak je a lékař volí nějakou empirickou léčbu. Pokud jsou nějaké rozpaky, je lepší test provést (CRP - dá se i z prstu, výtěr, krevní obraz apod.). Ofloxin je ATB, Xados potom protialergický lék. Nicméně kašel může i po dobře odléčné infekci přetrvávat, než se obnoví epitel v dýchacích cestách. Brzké uzdravení.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x