20 let prošlý lék

Dobrý den, vzala jsem si diazepam, abych se vyspala, protože mě trápí silný kašel a zjistila, že datum expirace bylo v roce 1996. Měla bych se něčeho obávat? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Michaelo, děkuji za dotaz, omlouvám se za opožděnou odpověd, není tedy již aktuální a vy sama nejlíp víte, jaký efekt na Vás měl tento Diazepam. Užívat takto dlouho prošlý lék, ještě k tomu ze skupiny benzodiazepinů, které ovlivnují pozornost, psychiku, vědomí atd. jistě není vhodné, bohužel nejsou popsány studie, ve kterých by někdo užíval 20 let prošlý Diazepam a pak zkoumal co se s ním stane, čili Vám nemohu ani přesně odpovědět, obecně při užití prošlého léku na Vás tento lék nemusí mít vůbec žádný efekt, nebo naopak může dojít k vystupnování jeho účinku a tedy nežádoucímu efektu na Váš organismus. Pokud by se Vám něco podobného stalo příště, při užití jedné tabletky léku s prošlou expirací, vyčkala bych, pokud by vám bylo špatně, navštívila bych ihned pohotovost, ale pokud byste takových Diazepamů užila více jela bych na pohotovost rovnou. Pokud budete mít dráždivý kašel, který Vám nedovolí v klidu se vyspat i příště, navštivte Vašeho praktika, předepíše Vám vhodnější lék, např. Codein ( nejste-li na něj alergická). A také myslím, že dnes máme v nabídce lepší a přímo určené léky na spaní, než je Diazepam, možná bude tedy dobré, když by Vám ho Váš praktik předepsal pro případ potřeby. S pozdravem, Kristýna Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: