3 centimetrová uzlina u 4 leté dcery

Dobrý den paní doktorko, naše skoro čtyřletá dcera má něco málo přes měsíc zvětšenou nebolestivou uzlinu na pravé straně krku o velikosti 3x1,5 cm. Sono už podstoupila, tam se zjistilo že to není cysta. Krevní testy nám vyšly také v pořádku a pan doktor na ORL je toho názoru že by uzlinu tak do dvou týdnů vyndal a poslal na histologický rozbor. Dcera měla ošklivý kašel, který trval asi pět týdnů, nemůže být ta uzlinka zvětšená ještě po tom kašli? Je už dva týdny zdravá má pouze lehkou rýmu. Narodila se nám s tumorem perikardu, ten byl hned po narození odstraněn a od té doby bez komplikací, chodíme na pravidelné kontroly do kardiocentra. Za Vaši odpověď předem děkuji. Markéta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozměry uzliny jsou opravdu velké, proto by měla být zjištěna příčina (po infekčním onemocnění sice mohou být uzliny i delší dobu zvětšeny, ale 3 cm je opravdu už hodně). Pokud byla rozborem krve vyloučena infekční onemocnění, která k tomu mohou vést (cytomegalovirus, EBV virus...), bylo by dobré uzlinu vyjmout a zjistit, jaká je příčina zvětšení. Předtím by ale mělo proběhnout i sono břicha a sono krku, zda nejsou přítomny i jiné uzliny.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: