4 měsíce po ask

Dobrý den, pane doktore. Ani po téměř 4 měsících od ASK koleno není v pořádku, je stále trochu nateklé a bolest pately mne zlobí čím dál více i když posiluji stehenní svaly a rehabilituji. Patela nebolí už jen při zvedání z pohovky, při chůzi ze schodů a dělání lehkého podřepu, nýbrž už také při normální chůzi. Měla bych si s tím dojít na nové vyšetření? Věřím, že mi s tím lékaři začnou konečně něco dělat, jelikož na tuto skutečnost jsem je upozorňovala při každém pooperačním vyšetření, byly celkem už tři, ale oni to nechávají být. Můžete mi zodpovědět, kdyby se jednalo o pooperační degeneraci chrupavky, jak se to léčí a zda to přestane bolet a já mohu pak už konečně opět sportovat? Chrupavka byla při ASK v pořádku. Děkuji za informace. Lenka.

Odpověď odborníka:

Nevíme jaký výkon v koleně byl při artroskopii proveden. Je možné že se jedná třeba i o nevelkou počínající artrozu v oblasti skloubení mezi čéškou a hrboly kosti stehenní, ale také chondropatii, která v tomto věku ještě může existovat.. Odlehčení kolena, posilování svalstva kolena, vitaminy a chondroprotektiva. Souvislost i s polohou čéšky a osy mezi stehenní a holenní kostí.. To by ale atroskopie zhruba odhalila. Pokud koleno ještě otéká, je možná s výpotkem dokud přetrvávající zánětlivá reakce na trauma s následným zákrokem synovitis, což vyžaduje dosti značnou trpělivost, chlad na koleno, rehabilitaci, vhodné i rehabilitační postupy ve smyslu pohybové léčby a fyzikální terapie. Bylo by užitečné zkontrolovat stav u revmatologa, odběr revm. testů a zhodnocení stavu. Jinak nejlépe poradí operatér.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Máte lupénku? Poradíme s léčením ran
Články: Máte lupénku? Poradíme s léčením ran
Přestože psoriáza přímo...
Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?
Články: Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?
Bolest zad je velmi častým...
Po menopauze hrozí infarkt. Pomůže hormonální léčba?
Články: Po menopauze hrozí infarkt. Pomůže hormonální léčba?
Na srdeční onemocnění umírá...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sedm mýtů o bolestech zad
Články: Sedm mýtů o bolestech zad
Většina z nás zná potíže se...
Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Články: Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Pocit studených rukou a...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: