Abces

Dobrý den paní doktorko. Mám na vás více dotazů a byl bych rád za jejich zodpovězení. Minulé úterý - 14 dní zpět jsem, byl operován kvůli zánětu slepého střeva. Operace byla provedena klasicky. Po pár dnech jsem dostal vysoké horečky, rána hodně bolela. Po vyšetřeních mi byl zjištěn podkožní abces, tudíž jsem putoval opět na sál, kde byla rána otevřena, vyčištěna a zavedeny dreny. Dostal jsem atb, která byla za dva dny změněna kvůli stále vysokým hodnotám krevníhó obrazu (CRP). Tyto Atb začala zabírat a horečka klesla. Před víkendem jsem byl propuštěn. Teď mám ale opět zvýšenou teplotu +,- 37,3. Po jídle mi bývá špatně od žaludku a rána stále dost bolí. Zítra mám jít na odběry krve, aby zjistily zda cRP klesl. Proto se chci zeptat. Mohou tyto problémy souviset právě s. prodělaným abcesem nebo je to normální pooperační stav nebo čemu to přisuzovat? A hlavně se chci zeptat. Pokud budou potvrzeny stále zvýšené leukocyty a CRP mohu dostat další atb, nebo jaký bude pravděpodobně postup? Zajímalo by mě, jaká atb se berou, jsou to stejné jako např. při zánětu průdušek - v nemocnici jsem je dostával injekčně. Doufám, že další hospitalizace nehrozí.? Mnohokrát dekuji!

Odpověď odborníka:

Milý Tomáši, chápu, že byste byl už rád v pořádku. Už podle toho, že operace byla provedena klasicky soudím že šlo o pokročilý nález a hrozila peritonitida - tedy zánět pobřišnice. Bohužel komplikace typu abscesu v jizvě při gangrenozní appendicitidě jsou i přes všechny snahy chirurga časté. Při jeho sanaci na operačním sále byla jistě udělána i kultivace hnisu - zjištění o jakou mikrobiální flóru se jedná a tedy i jaká ATB jsou účinná. Injekční forma ATB je velice účinná, proto i rychlé zlepšení Vašeho stavu v nemocnici. Bohužel bez toho, abych ránu viděla, nemohu přesně říci, zda-li se zde zase netvoří absces či jen hematom - kolekce krve. Po vyšetření v nemocnici budete vědět více. Co se týká ATB, již jsem podstatě odpověděla, nasazují se ta, na která jsou bakterie citlivé. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: