Absces konečníku

Dobrý den, včera mi byl na ambulanci FN Královské Vinohrady v Praze diagnostikován absces konečníku, který mi byl pod LA operován a posléze zaveden drén. Problémy začaly minulý týden při dlouhé cestě autobusem od moře (cca 30 hod), kdy jsem začala pociťovat bolest v oblasti konečníku. Po návratu domů problémy ustoupily, včera ráno však začaly znovu a problém začal být poměrně bolestivý. Bouli (tvrdá a bolestivá) jsem si však nahmatala cca 5 cm pod poševním vchodem. Pan doktor říkal něco o tom, že abscesy mohou být způsobeny problémem okolních žláz, a že se v tomto případě může jednat o Bartholiniho žlázy v pochvě. Dopoledne mám jít na převaz, konečník je dá se říci nebolestivý, ale boule u poševního vchodu je pořád stejně velká a na pohmat bolestivá. Bojím se, zda se nejedná o nějaký přidružený gynekologický problém. Chirurgický zákrok byl velmi nepříjemný, a proto bych jej nerada podstoupila znovu. Po zákroku jsem cca 18 hodin, je možné, že je ještě brzy a boule po několika dnech sama zmizí? Velice Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Vytvořený absces v oblasti konečníku je ve velmi choulostivé zoně měkkých tkání , kde se vytváří i zánětlivý infiltrát v oblasti ošetřeného abscesu v jeho okolí. Je málo pravděpodobné, že by současně probíhala i chorobná gynekologická změna. Je třeba vyčkat uklidnění procesu v oblasti konečníku. Pro onu blízkost dalších orgánů je ale třeba stav bedlivě sledovat a již při převazu zaměřit pozornost i směrem , kam se ubírají vyše obavy. V případě nutnosti je gynekologické vyšetření vždy ihned na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: