Absces konečníku

Dobrý den, jsem necelé 2 dny po vyříznutí abscesu konečníku. Problém se objevil náhle, zhruba veprostřed minulého týdne, kdy jsem při defekaci objevila na toaletním papíře hnědobéžový hustší hlen, bolest však žádná. Při dlouhé cestě autobusem z Řecka jsem krátce pociťovala u konečníku tupou bolest a v neděli jsem si skrze poševní vchod a hráz nahmatala bouli o velikosti kaštanu, tuhou a bolestivou. Pan doktor ve Vinohradské nemocnici mi pod LA absces vyřízl, doposud jsem bez teplot a zimnice, pooperační rána prý vypadá výborně. Po včerejším vyjmutí drénu chvíli silně krvácela, nyní z ní odchází narůžovělý výtok bez zápachu. Ránu ošetřuji cca 4x denně vlažnou sprchou, roztokem Betadine a přikládáním gázových čtverečků. Nicméně mám v okolí abscesu tvrdý, poměrně velký,nicméně nebolestivý otok, který je hmatatelný hlavně přes pochvu (prakticky ,,uzavírá" celý poševní vchod). Vcelku mě to děsí, je to po zákroku tohoto typu normální? Obávám se, abych nemusela na další nepříjemný chirurgický zákrok nebo, aby mi boule nezůstala a neohrožovala můj další sexuální život. Proto jsem se chtěla zeptat, jak dlouho průměrně trvá, než absces úplně zmizí a než se zacelí rána? Pan doktor říkal, že se absces zachytil v prvopočátku, kdy v něm bylo minimum hnisu. Existují nějaké volně dostupné medikamenty, které by urychlily uzdravení (koupele, masti, čípky)? Ještě by mě zajímalo, čím může být absces způsoben. Nikdy jsem žádné problémy neměla, jen v minulosti občasné drobné trhlinky při tužší stolici, je mi 23 let, od 11 let se léčím s hypofunkcí štítné žlázy. Zácpou netrpím, stolici mám většinou pravidelně 1-2x denně, občas tužší, jednou za čas se u mě objeví nadýmání. Proto by mě zajímalo, zda to může souviset s náhlým výskytem abscesu, abych se tomuto problému mohla do budoucna vyhýbat (např. zdravější stravou, větším příjmem tekutin,...). Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

2 dny po ošetření může být v oblasti po evakuaci abscesu ještě zánět, navíc v této ob lasti se všechn y tyto afekce hojí poměrně déle. Vámi popisované ošetření se mi jeví jako dostačující. Určitě by byla vhodná kontrola gynekologem. V případě teplot by pak byla nezbytná antibiotika. Pokud nemáte problémy se stolicí, což jak je vidět nemáte, pak lze těmto problémům předcházet pouze pečlivou hygienou. Dlouhodobé sezení v autobusu samozřejmě mohlo tomuto problému "napomoci" V případě, že by do týdne se nejevilo zlepšení konzultujte opět svého chirurga i gynekologa.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x