Absence emocí

Dobrý den , začínám si uvědomovat že necítím emoce , občas vztek , a jestli je emoce nadrženost tak i to , jinak nic . Ani lítost , když umřelněkdo z rodiny bylo mi to jedno když mi někdo řekl že kamarádka skočila pod vlak .. bylo mi to jedno . Někdy mi příjde něčí smrt jako dobrá zpráva . Už od malička se mi vždy líbili věci co se ostatním vrstevníkům hnusili , třeba v 10ti letech série filmů saw , nebo cokoliv jiného kde byla spousta krve vnitřností a tak dále . Mám lehkou sociální fobii , vždy když je u mě víc než 3 lidi začnu se třást je mi vedro a potím se . Spousta lidí mě má za psychopata a proto jsem sám úplně sám , někdy mě občas někdo navštíví na 5 minut ale to je tak párkrát do měsíce Ale problém je v tom že já sám sebe nevidím jako to za co mě považují nevnímám sám sebe jako nebezpečného vlastně mi příjde že jsem celkem dobrý člověk jen tak lehce se nenaštvu a abych se zabavil vždy někomu rád pomůžu , takže vždy když se někdo za mnou na těch 5minut staví tak se mi svěřuje . Jsem takto dobrý posluchač a vlastně díky tomu že mi emoce nezabraňují v myšlení tak vždy vím jak tomu člověku rozumě pomoct .. ale tady je to co mi nedá spát ... neslyšel jsem o ničem že by člověk necítil emoce žádná nemoc ani nic jedině psychopatie , ale jak bych mohl být psychopat nebo sociopat ? Vždyť takový lidé někde fetujou pijou kradou a zabijí lidi , ale já lidem spíše pomáhám ... byl jsem u psychiatra ( už od malička vlastně co jsem nastoupil na základní školu tak navštěvuji psychologa a teď druhým rokem psychiatra ) a psychiatrička řekla matce ( která to potom řekla i mě i když by se to asi nemělo ) že mám nějakou poruchu osobnosti a mě v ten moment zase nedala spát otázka ... jsem nebo nejsem magor co jednou někoho vykuchá , doktorka říkala že jsem nebezpečný a mohl bych někoho zabít a proto se to ve mě všechno tak moc hádá .a zatím mě napadli jen tyto možnosti : Je možné že bych byl opravdu blázen ale s dobrými úmysli ? Nebo jsem blázen akorát se to ve mě jště tolik neprobudilo ? Nebo se všichni prostě pletou já jsem úplně normální kluk akorát necítím emoce ? Ještě jedna emoce tu je . Nenávist . Ale jen vůči jedné věci a to jsou jakékoliv sociální akce , např. Oslava narozenin ( ať už mích nebo něčích jiných sle moje jsou horší dostávám dárky ale mám pořád kamený výraz a nevím co přesně v ten moment mám dělat co se ode mě ocěkává a tak se jen úchylně směju a děkuju ) Nebo rozchod , třeba bych i chtěl ten vztah zachránit protože hledat si partnerku je pro mě strašně obtížné a otravné . Ale jelikož nevím co se odemě čeká co mám říct protože jsem co se týče tohodle uplně blbej ( ale ji al jsem v celku chytrý to mi říkají všichni už od malička ) a tak jen koupím růži s doufám že se to zařídí samo Omlouvám se jestli vás tímto nějak obtěžuju jen chci vědět kdo nebo co vlastně jsem i kdyby to mělo znamenat že jsem zvrhlá zrůda je mi to nějak jedno ale mám nutkání to vědět co jsem zač A tak se ptám , jsem psychopat ? A jestli ne , tak co způsobuje to že necítím emoce ? Předem moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý večer Richarde. Děkuji za váš dotaz a upřímnost. Uvedl jste rok narození 2000, tak ještě nejste plnolety, tudíž bych byla opatrná vám dát nálepku psychopatie, i když samozřejmě se mohou vyskytnout poruchy chování. Psal jste, že navstevujete specialistu od dětství. Nejsem si jistá jak se přesně chová mladý vrah, ale tuším, že poruchy chování jsou daleko závažnější a pro společnost velmi nebezpečné. Ne každý člověk musí mít silné vyvinuté pocity emocí, někdo se rozplace u televize a s někým to ani nehne, kaz člověk má prožívání jinak silné. Každý člověk má jiné potřeby sociálních kontaktů, ne každý má rád společenské akce a ne každý má hodně kamarádu. Tím, že umíte naslouchat druhým je dar a já věřím, že lidé, kteří vám chtějí vyprávět svůj příběh a své problémy si vás najdou a budou vám vděčni. Napadá mě, že se sám bojíte sebe sama, bojíte se, aby se z vás nestal třeba masový vrah, ale domnívám se, že jste natolik inteligentní, že byste tuto situaci začal řešit dříve než by tato situace nastala. Domnívám se, že byste měl své obavy z budoucnosti probírat se svým psychoterapeutem. Děkuji za váš dotaz a přeji hezký den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: