Achalázie jícnu

Dobrý den, s diagnózou jícnové achalázie v obl. kardie žiju až delší dobu - v počáteční fázi provedeno opakované roztažení zúženého úseku endoskopicky (cca 3x v intervalu 1-2 let), od posledního zákroku se mi daří fungovat relativně be z problémů - výrazné polykací obtíže mám výjimečně, váha neklesá, případné lehčí dysfagie řeším zapíjením jídla, mnohdy se najím zcela bez potííží. Právě v návaznosti na vypozorovaný výskyt výraznějších problémů po konkrétních potravinách (např. sýr Niva) se chci zeptat, nakolik je reálná možnost alergické provázanosti u daného onemocnění a také zda je možné, že prvotní potíže vznikly kombinací alergických podnětů a stresu. Mám za sebou také 3 letou alergologickou injekční terapii (úvodní testy prokázaly pouze pyl břízy s křížovou reakcí na jablka). Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážený pane Radime, příčina achalázie jícnu není dosud spolehlivě určena, a tudíž neexistuje ani specifická prevence, ani kauzální léčba. Pokud jste si vytipoval některé podněty, které mohou projevy onemocnění zhoršit, doporučuji Vám dbát na jejich omezení či vyloučení z Vaší životosprávy. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: