Acl poranenie

Dobry den. mam 18rokov. Na MRI mi bolo zistene poskodenie predneho krizneho vazu ale nie pretrhnutie. Krv v kolene som nemala no pocitujem bolest a miernu nestabilitu kolena.Aj ortoped povedal ze koleno nieje tak stabilne ako druhe a ze MRI nemusi ukazat ze je vaz uplne pretrhnuty aj keby bol. Mam naordinovanu ortrezu na 6 tyzdnov a potom rehabilitaciu. Kedze sportujem-volejbal a beh aktivne, velmi ma to obmedzuje ked nemozem dlhu dobu nic robit. Chcela by som sa spytat ze keby bola prevedena artroskopia s tym ze by pri nej nebola zistena uplna ruptura vazu ale len ciastocne poskodenie ci natiahnutie alebo pretrhnutie, tak ci by mi tu plastiku urobili, alebo by vaz ponechali. Ci sa artroskopiou da zistit aj funkcnost ci stabilita vazu a kolena alebo vychadzaju z pocitu pacienta. Dakujem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Magnetická rezonace opravdu nemusí zcela přesně zobrazit skutečnost poškození měkkých tkání včetně přerušení vazu.
Pokud ale MR udává jen částečné porušení předního zkříženého vazu konservativní postup se znehybněním je na místě s následnou pohybovu a fyzikální léčbou na rehabilitaci.
Pokud by byla provedena artroskopie ta samozřejmě se 100% jistotou zjistí stav v nitru kolenního kloubu.
Pokud by vaz existoval a nebyl zcela porušen tak by se oplastika jistě neprovedla.
Mírná zjistěná nestabilita mohla existovat již před současným úrazem.
Dnes se postupuje skutečně s odstupem podle zjištěné nestability kolena. Samotné zjištění přerušeného zkříženého vazu kolena není jednoznačným určením k provedení plastiky vazu

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: