Ad bulka na krku - minuly dotaz

Doplnění k předchozímu dotazu ohledne bulky na krku, hned u konci spodní celisti, ktera je tvrdá, jakoby chrupavcita, preskakuje v ni, cca 1 cm velka, mozna trochu vice. Normalne ji necítím, boli pri prohmatu a kdyz si na ni delší dobu sahám, cítím v ni tlak i v cele čelistní kosti Napadlo me jeste dodat, ze jsem byla asi pred tremi lety trhat spodni osmicku presne na te strane, kde mam jak zvetsenou bulku v "pantu", tak u celisti dole na krku. Po zákroku me ani tak nebolel ten trhany zub, ale prave ta celist - tim, ze jsem s ni mela problemy jiz predtim, tato bolest byla naprosto otresna a jelikoz se mi lekar pri extrakci o obě celisti v podstatě opíral, myslela jsem, ze mi ty kosti prasknou. Napadlo mne tedy, jestli to muze souviset. Nejak jsem se tehdy poté nekontrolovala, abych mohla s jistotou rict, ze mam tyto bulky po one extrakci, ale je to mozne, vim o nich kratší dobu... Tu bulku na krku mam nejvice hmatnou prave uplne u celisti. Je mozne, ze se jedna o nejaky vazivovy problem, neco jako gangliony zapesti, ktery take mam? Nikdy me to nenapadlo resit, neni to bolest nebo neco mne omezuje, zhoršuje se mi to v zimě, pomáhá na to teplo, většinu roku o tom nevim... Ptám se hlavne proto, jestli to muze byt problem s uzlinami - nezjistila jsem zatim presne, kde jdou vsechny lokalizovány, a nyni jsem si vstipila, ze se muze treba i jednat o lymfom, ale snad se bojim zbytečně. Lymfom by nemel bolet predpokladam a uzliny se asi nachází jinde, bolest uzlin znám, je to jina bolest. Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Veroniko. Navazuji na odpověď kolegy - podle Vašeho popisu se skutečně jedná o problém kostně-vazivový, v daném místě se nachází tzv. bodcovitý výběžek, který sám o sobě za určitých okolností může působit bolesti, zduření pak může vycházet z vazů a šlach, které se v daném místě upínají. Je nepravděpodobné, že by šlo o lymfatickou uzlinu (i když ty se v dané oblasti také četně nacházejí) a prakticky vyloučené, že by šlo o lymfom či příbuzný problém. Blíže stav zhodnotí Váš praktický lékař, který se s Vámi může domluvit na doplnění některých vyšetření (ORL, ultrazvuk...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poruchy emocí
Články: Poruchy emocí
Co se vám vybaví, když se...
Nepodceňujte pokousání, může vám jít o život!
Články: Nepodceňujte pokousání, může vám jít o život!
Ne všichni si dostatečně...
Osteoporóza - tichý zloděj kostí
Články: Osteoporóza - tichý zloděj kostí
Osteoporóza je metabolické...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kouslo vás klíště?  Nechte ho vyšetřit!
Články: Kouslo vás klíště? Nechte ho vyšetřit!
Jednou z možností, jak se...
Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Články: Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Anxiolytika a antidepresiva...
Rakovina prsu u mladých žen? Sice vzácná, zato komplikovaná
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: