Ad pneumokok v nose,očkování

MOc děkuji. Ještě jeden dotaz k Vaší odpovědi. Bylo by tedy dobré udělat dceři výtěr, i když nemá žádný problém(virozu),aby se ukázalo,zda toto opravdu pneumokok spouští? A pokud vyjde CRP na prohlídce ok,avšak nález na plicích se Dr. nelíbí i přesto, jsou atb tedy nutná?Nebo je lépe vyčkat?Je však možné,že CRP vyjde ráno dobře a přes den se stav zhorší,takže stejně se k atb druhý den dostaneme...Jde mi jen o ten postup, jak moc je crp směrodatné a zda ho mám vyžadovat já sama,nebo musí pouze lékař podle svého uvážení..Osobně si myslím,že na to mám právo,ale někteří Dr. jakoby si crp podrývali autoritu,či jak to říci,sdělí verdikt a o crp se nezmíní,byť příčina není přeci vždy jasná,je to šikovný nástroj,tak proč ho nevyužít.Proto můj dotaz ohledně vyžádání.Děkuji ještě za odpověď na tento všetečný dotaz:-)Martina

Odpověď odborníka:

Ještě jednou dobrý den, Váš dotaz není vůbec všetečný, dotýká se problému, se kterým se asi setkávají v ordinaci všichni rodiče. K výtěrům - obecně není příliš smysluplné provádět jakákoliv mikrobiologická vyšetření v době, kdy nejsou přítomny žádné potíže, právě proto, že v horních dýchacích cestách jsou běžně i u zdravého člověka přítomny stejné typy bakterií, jaká se vyskytují u různých typů akutních onemocnění (včetně například "spálových" streptokoků), aniž by to znamenalo nutnost léčby (nebo opětovné léčby). Zvláště výtěr z nosu přináší často různé podobné "nálezy", přičemž jeho diagnostický význam je mizivý (je-li podezření na bakteriální zánět nosních dutin, je nutné odebrat vzorek cíleně z dutin, což výtěr z nosu nezajistí). Takže výtěr z nosu nepovažuji ve Vašem případě pro rozhodování o dalším postupu za přínosný. Ohledně CRP a poslechového nálezu - v minulé odpovědi jsem měl v rozhodování o nasazení ATB na mysli spíše poslechový nález ukazující na možný zápal plic - tam je včasnost ATB léčby důležitá (tato diagnóza ale rozhodně není běžná). Ve Vašem případě jde šlo zřejmě o poslechový nález typu "zánět průdušek" (předpokládám vzhledem k Vaší informaci o zvažování diagnosy asthmatu...) - to je u malých dětí častý problém a nelze jen podle poslechu rozlišit, zda se jedná o projev pouze asthmatu, nebo pouze infekce (zde je situace složitější - některé infekce mohou asthma "spustit", některé ho velmi dobře napodobují, někde je problém kombinovaný, asthma nemusí být nutně spojeno s alergií, výsledek vyšetření dýchacích funkcí mimo období potíží může být a často je zcela normální aj...). Ovšem lze říci, že akutní zánět průdušek je u dětí v naprosté většině případě případů stejně jako rýma rovněž vyvolán viry (alespoň prvotně, k bakteriální infekci může dojít v takovém případě druhotně se zpožděním...). To neznamená, že jde o stav nezávažný, ale tato skutečnost by měla vést k velmi pečlivému zvažování indikace antibiotik, často pro léčbu nutná nejsou - nízké CRP po více než den trvajících příznacích by mělo tedy vést k jejich nenasazení. Ohledně CRP - stejně jako jakýkoliv jiný laboratorní test není 100% zárukou správného rozhodnutí, ale je to velmi užitečná pomůcka. Jedním z problémů, na který ukazujete i ve Vašem dotazu, je to, že se hodnota CRP při bakteriální infekci zvyšuje s určitým zpožděním - cca 12 hodin. Pokud tedy potíže začnou večer nebo v noci a ráno jdete k pediatrovi, je výpovědní hodnota testu omezená (je-li CRP nízké). Ovšem i když chápu obtížnost cestování k lékaři a čekání v čekárně, považuji variantu "druhý den je stejně dostaneme" za rozumnější než nasazování antibiotik "pro jistotu hned". Lépe jít k lékaři až ten druhý den a do té doby zkusit vyčkat se symptomatickou léčbou - v případě běžných infekcí dýchacích cest se nemusíte bát, že byste takto krátkým vyčkáváním dítě nějak poškodili, i kdyby ATB byla nakonec nutná. Nestyďte se na CRP lékařů ptát a kdyžtak ho požadovat sama - je na lékaři, aby Vám vysvětlil, proč v daném případě považuje test za nepřínosný a podle čeho se v diagnóze rozhodoval. Nakonec bych zdůraznil, že tato problematika rozhodně není jednoduchá a každopádně nic nemůže v jednotlivém rozhodnutí o diagnóze a léčbě nahradit pečlivé vyšetření lékařem po řádném zjištění všech podstatných informací. Ze strany pacientů a rodičů je pak nutné s lékařem komunikovat (chápu, že je to z různých příčin někdy obtížné) - máte právo na to, aby Vám byly případné dotazy v ordinaci zodpovězeny a také na vysvětlení, proč lékař postupoval daným způsobem - u nasazení antibiotik je takový dotaz na místě vždy. S pozdravem a přáním, ať se zdravotní stav dcery brzy zlepší, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x