Ad v těhotenství

Dobrý den,chtěla bych otěhotnět,ale bhužel beru Ad tianeptin.MOhl by jste mi prosím říci,která ad se dají brát v těhotenství?Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Obecně je risiko z užívání antidepresiv v graviditě velmi malé, zejména je malé u moderních antidepresiv třetí a vyšších generací, mezi ně patří i tianeptin. Risiko vlivu neléčené deprese nebo neléčených úzkostí na plod a posléze na interakci, tedy vytváření vztahu mezi matkou a novorozeným dítětem je jistě větší. Samozřejmě se obecně podávání jakýchkoli léků těhotenství nedoporučuje, to ale neznamená, že není potřeba potíže během gravidity léčit - jistě by bylo nesmyslné matce se zánětem plic nebo anginou nepodat antibiotika, pacientce se zablokovanými zády nepodat léky proti bolesti, a pacientce s úzkostmi a depresí nedávat antibiotika - naopak, odborná literatura zdůrazňuje význam léčení úzkostných poruch a depresí pro zdárný vývoj plodu v děloze a pro navázání a prohlubování vztahu mezi matkou a dítětem. Antidepresiva jsou vždy vyšetřována během jejich vývoje - před uvedením na trh na teratogenitu, t.j.na jejich risiko ve vztahu k vrozeným vývojovým vadám - na jejich teratogenní potenciál. Zkoumají se přímé i nepřímé teratogenní vlivy na zvířecí plod. U tianeptinu nebyly dokumentovány ani přímé, ani nepřímé známky teratogenity. Dále jsou vedeny registry matek, jež byly během gravidity léčeny antidepresivy, ani z nich nevyplývá, že by tianeptin nesl s sebou větší než běžné risiko. Užívejte ho, možná dokonce bude nutno mírně zvýšit dávku (přibýváte na váze, jak roste především plod, ale i svalovina dělohy a přibývá plodové vody). Gynekolog obecně psychofarmakům nerozumí, spíše Vás vyděsí, je lepší věc podrobně předepsat s psychiatrem, jenž Vám tianeptin předepsal. Téměř jistě budete gynekologem zvána na častější sonografické kontroly a velmi pravděpodobně Vá spošle na konsultaci do centra klinické genetiky, kde můžete očekávat jednak tzv. "velký ultrazvuk" - ted ydokonalejší sonografický přístroj s vysokou rozlišovací schopností, jednak podrobní informace o genetických risicích pro Váš plod a o teratogenitě preparátů, jež užíváte.Ale, jak jsme již kostatovali, tianeptin posledostupných dat teratogenní není. Pamatujte, že je-li risiko - ohrožení 0,5%, pak pravděpodobnost, že vše dopadne dobře a hrozba se nenaplní činí 99,5% - tedy se jedná o praktickou jistotu.

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Články: Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Exotická jídla na dovolené...
Slezina
Články: Slezina
Slezina je orgánem s mnoha...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: