Addisonova choroba a porod

Dobrý den, již dva roky se léčím s autoimunitním onemocněním Addsionovou chorobou, primární hypotyreózou a autoimunitním hepatitis. Beru Euthyrox, Hydrokortison 10 mg 2-1-0 a Fludrokortison 01, 1-0-0. Můj dotaz se týká porodu, jakým způsobem je pro mě lepší rodit, zda přirozeně nebo císařem, aby to bylo pro mě i dítě co nejbezpečnější. Mnohokrát děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nikde není dáno, zda musíte rodit tak nebo tak, vše záleží na vašem ošetřujícím lékaři - endokrinologovi a jeho domluvě s porodníkem /spíše tedy ošetřujícím gynekologem v těhotenství / a hlavně také na průběhu těhotenství (bez komplikací - lze uvažovat i o spontánním porodu). Rodit císařem byste nemusela, ale po dobu porodu by se měly mírně navýšit dávky kortikoidů - i když u vás by asi nemusely být tak rasantní, protože máte kortikoid s dlouhodobým působením, porod je totiž pro tělo určitý druh stresu a vaše tělo dostává kortikoidy zevním podáváním. Autoimunitiní nemoci nejsou "poukazem" na císařský řez, ale pokud porodník nebo spíše gynekolog, který vás v těhu sleduje po poradě s endokrinologem, rozhodne, že císař bude lepší, je dobré jej poslechnout. Při spontánním porodu se kdykoli při přítomnosti jakýchkoli komplikací stejně k císařskému řezu přistupuje. Pokud jste již těhotná, zkuste si získat názor endokrinologa i gynekologa a nechat si je ev. písemně, potom se vám snáze bude komunikovat s porodníkem. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: