Adenom

dobrý den, poprvé jsem byla na MR 3/2012 kde mi zjistili adenom hypofýzy. nyný na kontrolní MR 11/2012 mi bylo zjištěno tohle : můžete mi prosím přesně objasnit, o co přesně jde, zdali je to vážné a zdali by jste doporučovala operaci nebo jaký jiný postup? dostinex jsem již dobrala k lékaři jdu až za měsíc. velmi Vám děkuji Sekvence nativně a po aplikaci k.l. i.v. Turecké sedlo je nezvětšené. Hypofýza je celkově hraniční velikosti. V levé polovině hypofýzy je patrný cystický/pseudocystický útvar velikosti 11x8x7x mm, ve které je patrná hladinka tekutina/tekutina. Jde nejspíše o starší krvácení. Pravá část hypofýzy je přiměřené homogenní intenzity signálu, homogenně se nasytila podanou k.l. Infundibulum je lehce odtlačeno doprava. Při srovnání s předchozím MR z Prostějova z 3/2012 je hypofýza celkově zmenšená, útvar na levé straně má lehce změněnou strukturu. Supraselární cisterny jsou volné, chiasma beze změn. Mozek bez patologických změn. Mírné zesílení slizniční výstelky v obou maxilárních sinech. Ostatní PND jsou normálně vzdušné. Závěr: Útvar v levé polovině hypofýzy odpovídá nejspíše staršímu krvácení - zda do tumoru (adenomu) nebo do normální tkáně nelze rozhodnout. Při srovnání s minulým MR vyš. je patrná mírná regrese. Sinusitis maxillaris bilat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle novější MR mohlo zřejmě dojít ke krvácení do adenomu. Rozhodne asi kontrolní MR, která se bude dělat s odstupem, a to i o případné operaci. Ale mikroadenomy, tedy adenomy menší velikosti, které se nezvětšují, se většinou neoperují. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: