Adenom

Dobrý den, mohl by jste mi prosím objasnit výsledky z mr? V přední části přetrvává nepravidelná pseudocysta velikosti 9x4x4mm, která má na T1 vyšši intenzitu signálu než okolní tkáň a po i.v. aplikaci kontrastní látky se nemění. Hypofýza není celkově zvětšená, infundibulum probíhá ve střední čáře, chiasma opticum je bez komprese, supraselární cisterna je volná. Od roku 2012 se léčím s tímto adenomem hypofýzy..došlo k mírnému zmenšení prolaktin mám ale velmi vysoký, byla jsem na očním perimetru a prokázalo oboustranné omezení zor. pole temporálně. Zajímá mě, jestli už mě vemou na operaci, skrze vysoký prolaktin nemohu otěhotnět a nyní mám i problémy se zrakem. děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Mirko. Nález na magnetické rezonanci není dle popisu nikterak dramatický, není zde popsán ani kontakt na křížení zrakového nervu, který by mohl způsobovat výpadky zorného pole. Jedná se patrně již o několikátou kontrolu a nedochází k růstu adenomu, což je důležité a neukazuje na nutnost operace. Prolaktin může produkovat jen mikroadenom. Nejúčinější léčbou jsou léky blokující jeho produkci, ze skupiny tzv Dopa agonistů. Předpokládám, že tato léčba je podávána. Pokud trvá vysoká hodnota prolaktinu, je potřeba endokrionologické přešetření, zda je léčba opravdu dostatečně účinná, nebo zda není ještě jiná příčina vysoké hladiny prolaktinu. Stran rozvahy o plánovaném těhotenství je také potřeba postup koordinovat s gynekologem. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: