Adenom hypofýzy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak většinou postupuje, když se na magnetické rezonanci zjistí adenom hypofýzy (mikroadenom), který je hormonálně aktivní. (TSH norma, nebo vyšší a Ft4 35,4-34,8 pmol/l ) ostatní výsledky krve v pořádku. Chtěla bych se zeptat jestli se snaží léčit například nějakými léky a nejde poté za čas znovu na mag.rezonanci, nebo se vždy hned přistupuje k operaci. Četla jsem, že léky se snaží zprvu léčit spíše prolaktinom, ale s tím já problém nemám. Hlavně by mě zajímala ta operace, jestli se tento problém vždy řeší takto radikálně. Mockrát Vám děkuji za odpověď. Přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Mikroadenomy hypofýzy jsou k operačnímu řešení pokud se zvětšují, působí jinak neřešitelné hormonální poruchy. Prolaktinom je zvláštní nejčastější hormonálně aktivní typ adenomu, který i při větší velikosti je zvládnutelný léky, po kterých se opravdu i změnšuje. Je důležité jistě sledování na MR, a endokrinologické dořešení. Uvedené hodnoty si myslím, že s adenomem nesouvisí. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x