Adenom hypofýzy

Dobrý deň. Moju maminu (43rokov) dnes operovali- vyberali jej makroadenóm hypofýzy o veľkosti 3,5 cm ...jeden pán tu predo mnou písal že on po vybratí adenómu stratil čuch a chuť, je možné, že sa to stane aj mojej mamine kedže je ten adenóm taký veľký? alebo je to len zriedkavý prípad ked zmizne čuch a chuť ? a ešte druhá moja otázka - ten adenóm jej tlačil na zrakový nerv, teraz ked už je adenóm vybratý, sa jej zrak môže zlepšiť, alebo sa už zlešpovať nebude? dakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ztráta čichu a chuti je individuální a nezáleží ani tak na velikosti adenomu, ale na operačním přístupu (na cestě, kudy se k adenomu chirurgové dostali). Může se to ale stát. Porucha může být jen dočasná, ale nekdy je bohužel trvalá. Porucha zraku a její úprava je zase závislá na tom, jak dlouho nádor tlačil na zrakový nerv. Pokud dlouho, je návrat k úplnému normálu méně pravděpodobný, než pokud by nádor tlačil jen krátký čas (v řádu dní). Pak se může zrakový nerv ještě "zahojit". Pokud je již tlakem nevratně poškozen, bohužel se již nikdy nezhojí ani nedoroste. Přeji mamince brzké uzdravení.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: