Adenom hypofýzy

dobrý den paní doktorko, dostala jsem elify od mé neuroložky jenom proto, že jsem řekla, že se mi špatně spí a usíná ( podotýkám že jsem u doktorky byla poprvé) žádnými depresemi netrpím, mám tedy tyto prášky brát? ještě jsem si nevzala ani jeden. Co se týče adenomu, byla mi diagnostikováno toto: Nález: MR mozku se zaměřením na hypofýzu. Sekvence nativně a po aplikaci k.l. i.v. Turecké sedlo je nezvětšené. Hypofýza je celkově hraniční velikosti. V levé polovině hypofýzy je patrný cystický/pseudocystický útvar velikosti 11x8x7x mm, ve které je patrná hladinka tekutina/tekutina. Jde nejspíše o starší krvácení. Pravá část hypofýzy je přiměřené homogenní intenzity signálu, homogenně se nasytila podanou k.l. Infundibulum je lehce odtlačeno doprava. Při srovnání s předchozím MR z Prostějova z 3/2012 je hypofýza celkově zmenšená, útvar na levé straně má lehce změněnou strukturu. Supraselární cisterny jsou volné, chiasma beze změn. Mozek bez patologických změn. Mírné zesílení slizniční výstelky v obou maxilárních sinech. Ostatní PND jsou normálně vzdušné. Závěr: Útvar v levé polovině hypofýzy odpovídá nejspíše staršímu krvácení - zda do tumoru (adenomu) nebo do normální tkáně nelze rozhodnout. Při srovnání s minulým MR vyš. je patrná mírná regrese. Sinusitis maxillaris bilat. Mám vysoký prolaktin, jediné co mi má endokrinoložka napsala byl dostinex, nic jiného jsem na prolaktin ani nádor nebrala. Nyní se mám objednat k neurochirurgovi, aby bud doporučil operaci nebo ne. mohu se zeptat, z jakého vyšetření se určuje jestli je adenom hormonálně inaktivní? má váha je neunosná a přitom jím zdravě a normálně. Můžete mi prosím poradit?velmi Vám děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je pro mě problematické vyjádřit se k Elify - nemám s ní praktické zkušenosti, každopádně někdy může být i porucha spánku příznakem deprese. Na druhou stranu, pokud máte v anamnéze vyšší prolaktin, tento lék Vám ho může uměle zvyšovat. Co se týče nálezu na MRI - zásadní je, že jste v péči endokrinologa, ten by měl standardně vyšetřit celé spektrum hormonů, které se v hypofýze tvoří a rozhodnout, jestli se tvoří dostatečně, nedostatečně, event. v nadbytku. Kdyby byl zvýšený jenom prolaktin, tento druh adenomů se řeší přednostně konzervativně, tj léky (Dostinex), operace se indikuje jenom v případě komplikací. S ohledem na problém s hmotností by byla nejzajímavější otázka nadbytku hormonu "kortizolu", předpokládám ale, že ho vyšetřený máte. Každopádně podle popisu MRI u Vás ani není jednoznačně jasné, jestli adenom vůbec máte. Co se týče problému s hmotností - je to vždy komplexní problém, proto doporučuji vyhledat obezitologickou ambulanci, kde by se Vám měli adekvátně komplexně věnovat a pomoct. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: