Adenóm hypofýzy - hormonálne nemý.

Dobrý deň, môj partner má nasledovný problém: Začalo sa to tým, že pociťoval slabšie videnie na jedno oko. Absolvoval očné, neurologické, endokrinologické vyšetrenie a MR. Záver endokrinológa je: adenóm hypofýzy - hormonálne nemý, veľkosť 18 mm. Bez dôkazu hypopituitarizmu. Laboratórne výsledky: voľný testosterón - 8,2 pg/ml; prolaktín 6,4 ng/ml a kortizol 407nmol/l (odber mu bol robený popoludní cca 15 hod.). Môžte nám poradiť aké sú možnosti liečby, resp. čo to ten neaktívny adenóm je. Je po 40 a plánovali sme si založiť rodinu. Veľmi pekne ďakujeme

Odpověď odborníka:

Dobrý den, věc by s manželem měl konzultovat jeho ošetřující lékař - obecně lze říci, že i když je adenom zatím hormonálně němý (nevylučuje hormony, které by podstatně měnily jeho tělo v mnoha oblastech, info o hypofýze i přečtěte zde: http://www.ulekare.cz/clanek/co-vsechno-muze-zpusobit-adenom-hypofyzy-13032?search=hypof%C3%BDza&from=0 ), nádor by mohl časem růst a ohrožovat vidění manžela tlakem na oční nerv /nervy/. Proto se asi bude zpočátku čekat a srovnávat vyšetření od vyšetření, zda a jak moc adenom eventuálně roste, a pokud by opravdu rostl a zhoršovalo se manželovi vidění nebo by měl např. bolesti hlavy nebo jiné obtíže, měl by být nádor operačně odstraněn. Není to operace až zas tak náročná, o všem by vám potom včas informoval ošetřující lékař. Ptejte se jej, je povinn vám všechno vysvětlit. Dobré je, že adenom není hormonálně aktivní, manžel by měl být tedy v pořádku po stránce plození miminka! Zkuste mu nechat vyšetřit i spermiogram /vyšetření spermií v ejakulátu/ a pokud bude OK, není se čeho bát a směle zkuste těhotnět. Hezký den. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x