Adenom na štítné žláze

Vážený pane doktore,mám uzlovou strumu na levém laloku, uzel je dle vyjádření endokrinologa relativně velký, doporučuje chirurgické řešení. Nebráním se operaci, ovšem nevím, zda-li se rozhodnout pro odstranění pouze levé části št. žlázy nebo pro odstranění celé štítné žlázy, jak mi lékař doporučuje. (Odůvodňuje to zejména tím, že za 10-20 let se mi podobný uzel s největší pravděpodobností vytvoří i na straně druhé, takže je lepší si to vyoperovat. A taky vzhledem k mému věku.) Jaké řešení byste mi poradil Vy? NEchat si "prozatím" jednu zdravou polovinu, nebo neriskovat a odstranit celou štítnou žlázu? Není to větší riziko? Nevím ... Děkuji za Váš čas a reakci. Klára, 28 let

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při adenomu ve štítné žláze (nepíšete ale zda je "aktivní" - produkuje hormony nebo "tichý"- neprodukuje hormony š.ž. - to se pozná podle scintigrafie š.ž.) - je opravdu větší pravděpodobnost, že se po čase vytvoří ve zbytku tkáně další ložisko nebo i ložiska. Stejně budete muset po odstranění štítné žlázy (i jen poloviny) užívat pravděpodobně hormony k náhradě její funkce a proto nevidím důvod, proč ponechávat polovinu tkáně š.ž., když byste po čase musela podstoupit další operaci. Nikdo vám ovšem neřekne jistě, že ten uzel se vytvoří, je to pouze fakt vypozorovaný z praxe. Ještě je možné jiné řešení: zkuste kontaktovat jiného endokrinologa, nejlépe ve větší nemocnici, kde provádějí i operativu štítné žlázy (mají veliké skupiny pacientů a tím pádem velké zkušenosti) a zkuste získat druhé stanovisko, tzv.second opinion - druhý názor, abyste se mohla rozhodnout. Je možné, že další lékař bude mít ze své zkušenosti názor jiný a podpoří vaše stanovisko o ponechání části štítné žlázy. Konečné stanovisko ohledně operace je ale na vás... Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: