Adenom s těžkou dysplazii

Dobrý den měla bych dotaz za mého tatínka, kterému je 70 let. Byl na kolonoskopii, kde mu byly odstraněny polypy; jeden měl 7 mm a ten druhý 15 mm. Za 14 dnů šel pro výsledky a tam mu pan doktor řekl, že se histologicky jedná o adenom s těžkou dysplazii a pokud by nebyl včas odstraněn, byl by z toho nádor zhoubný. Kontrolu má za 1 rok a chtěli bychom vědět, zda se to může nějak zhoršit nebo vrátit, nebo jestli má mít nějakou dietu či hlídanou stravu. Děkuji za odpověď, T.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, adenom tlustého střeva je název pro nádor benigní, tj. nezhoubný, který se nijak invazivně nešíří do okolí a nemetastázuje. Pokud histolog zjistí na adenomu dysplazii buněk sliznice- tj. různý stupeň změn v buňkách, daný adenom střeva již považujeme za prekancerózu, lidskou řečí řečeno předstupeň rakoviny. Po snesení - tedy polypektomii - polypů pak postačí pravidelné kolonoskopické kontroly s odstupem jednoho roku. Co se týče diety - doporučuje se dbát na dostatečný přísun vlákniny ve stravě, omezovat uzeniny, maso. U přímých příbuzných se doporučuje provádět vyšetření stolice na okultní krvácení 1 x ročně ( ve 3 testovaných vzorcích stolice). Ve věku nad 50 let by dané vyšetření 1x ročně měl podstoupit každý jedinec.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: