Adenom štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, velice Vám děkuji za rychlou odpověď, trochu jste mě uklidnila. Ještě bych Vás moc prosila o doplňující informaci, laboratorní testy mi dělala obvodní lékařka (ne kvůli ŠŽ) a vyšel mi TG/S 1,76 (norma do 1,7), HDL 1,37, rizik.index 3,6, TSH 2,526, trijodthyronin 1,91, tyroxin 123, volný tyroxin 13,8. Někde jsem četla, že zvýšený TG/S právě může poukazovat na zhoubný nádor ŠŽ? Pro úplnost připojuji již zodpovězený dotaz: Adenom štítné žlázy Dotaz od: Dana, Publikováno: 12.4.2015, uLékaře.cz Dobrý den paní doktorko, mohla byste mi prosím vysvětlit nález ze sono krku, panu doktorovi jsem příliš nerozuměla. Štít. žláza velikostí v normě: pravý lalok 12x16x35mm, levý 10x11x35mm, istmus gracilní do 2mm, v kran.2/3 pravého laloku dorsálně oválný útvar vel. 11x20mm s iso-mírně hyperechogennéjší strukturou, se souvislým hypoech. lemem, s vyznačenými obloukovitě deviovanými přiléhajícími cévními větvemi v rozsahu lemu, s četnějšími i výraznějšími cévními větvemi i v rozsahu vlastního uzlu (periferní typ vaskularizace). Jiné patol. ložisk. změny nejsou patrné, struktura parenchymu levého laloku v celém rozsahu a ostatních částí pravého laloku pravidelná s přiměřenou echogenitou. Vpravo detekované pouze ojedinělé lymfat. uzliny podél mSCM ventrálně a velkých cév, se zachovanými podélně protáhlými tvary vel. do 7mm - v normě. Vlevo detekované četnější lymf. uzliny podél velkých cév a mSCM vč. dorsálních-nuchálních, submandibulárně a kran. nuchálně-subokcipit. ojedinělé hraničních vel. do 10mm i oválnějších tvarů, bez průkazu patol. hypervaskularisací. Slinné žlázy se zachovanými symetriemi obrazů, bez patol.změn. Bez průkazu patol. ložisk.změn z jiných krčních struktur měkkých tkání. Závěr: nodulární útvar v pravém laloku štít. žlázy s vaskularisací - atypický adenom: další posouzení dle klin.lab a vývoje, pravid. klin ko v rámci disp. zpočátku s kratšími odstupy Hraniční obrazy lymfat. krčních uzlin vlevo submandibulárně a nuchálně - residuální pozánětlivé typy. Jsem žena 37let, mám dvě malé děti (5 a 3roky) a mám velký strach z rakoviny... Mockrát děkuji za odpověď. Dana Odpověď odborníka: Dobrý večer, podle sonografického nálezu má útvar v pravém laloku štítné žlázy nezhoubný charakter, resp. nejsou přímo nalézány znaky typické pro maligní (zhoubné) bujení, o rakovinu se nejedná, ale ložisko se musí dále dovyšetřit a sledovat. K upřesnění diagnózy bude třeba z uzlu odebrat úzkou jehličkou biopsii, aby se zjistil typ buňky (cytologie), laboratorní parametry vypovídající o fci ŠŽ samozřejmě. Doporučuji řídit se radami Vašeho endokrinologa, pokud navrhne chirurgické odstranění, akceptovala bych to. Volně přeložený závěr sona - uzlovitý útvar v pravém laloku štítné žlázy, který má vlastní krevní zásobení, ale je dobře ohraničený proti zbytku žlázy, proto zhodnoceno jako atypický adenom (benigní nádor, který vzhledem k přítomnému vlastnímu cévnímu vyživování by mohl v budoucnu maligní potenciál mít). Hraniční velikost lymfatických uzlin na levé polovině krku a za krkem není podmíněna zhoubným procesem. Zdravím Vás. Ještě jednou mockrát děkuji za odpověď. Dana

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, tyto hodnoty vás nemusí znepokojovat, jsou prakticky normální, ale, budu se opakovat, předně je třeba řídit se radami endokrinologa. Mějte se.

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: