Adenom štítné žlázy

Dobrý den, právě jsem byla na ultrazvuku krku a jsem zmatená a mám strach. Moje obvodní lékařka je na dovolené, tak bych se ráda zeptala zde. Mám na krku na levé straně bouli, která nebolí ani nepůsobí jiné potíže. Zpráva z ULTRZV zní: PL 3,7ml LL deformován dominujícím uzlem vel.cca 14,3ml . Obrysy laloků hldké, textura hraniční,echogenita již mírně hypoechogenní. v PL patrna 2 hypoech. až anechogenní ložiska do 6mm. V LL patrno isoech až hypoech ložisko a hypoech. lemme.,lehce nehomogenní struktuty, centrum až s nepravidelnou anechogenitou-cyst.degenerací. Prokrvení patrno ne však char. překrvení. Vel. cca 20x25x26,6mm. atyp či zvětšené uzliny nevidím. Nápadnější uzliny submandibul. největší vlevo cca 28x11mm. Z: struma nodosa dominuje uzel v LL (adenom) Difusní přestavba parenchymu objem parenchymu v.s. pod normu (atrofie). Mohl byste mi prosím tuto zprávu nějak přeložit do češtiny, tak abych tomu jako laik rozumněla? Mám se bát rakoviny? Děkuji mockrát . Monika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, adenom je nezhoubný nádor (nebojte) a atrofie je úbytek hmoty samotné štítné žlázy. Takže nic zhoubného. Může být přítomna snížená funkce šttíné žlázy, což se řeší užíváním hormonlů štítné žlázy. Pokud by se adenom zvětšoval, měnil svůj charakter nebo tlačil příliš na okolí apod., provedla by se operace štítné žlázy s vyjmutím adenomu (a případných dalšíách uzlů - podle aktuálního nálezu samozřejmě).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: