Adenom v pravé polovině hypofýzy

Dobrý den paní doktorko, 29.6.2012 jsem prodělala mag.rez.mozku se zaměřením na hypofýzu. Je mi 25let jsem bezdětná. Na MR jsem šla kvůli hyperprolaktémii. Můj endokrinolog mi napsal prášky Dostinex ještě před MR mozku. Po MR mi vyšel tento výsledek a já bych Vás tímto chtěla poprosit o vyjádření co mě čeká, jaká bude léčba a jestli můžu mít problém s otěhotněním. Nález: Infratentoriálně i supratentoriálně bez jedn.ložiskových změn mozku. Intenzita signálu šedé i bílé hmoty je přiměřená. Středová linie bez přesunu. Corpus callosum bez jedn.ložiska, hypofýza celkově nezvětšená, na koron.skenu objemnější vpravo laterálně, kde při postkontrastním dynamickém vyšetření sledji opožděně se sytící ložisko velikosti max 5x3,5mm, Infundibulum ve střední čáře. Oblast chismatu bez jedn patologie PND a sklípky mastiodeů volné. Závěr: Ložisko charakteru adenomu v pravé polovině hypofýzy. Mozek bez jiných strukturálních změn mozku. Tímto bych Vás moc chtěla požádat o odpověď. Ke svému endokrin.jdu až 23.8.2012 tak jsem trošku nervózní. Přece jen ta čekací doba je nejhorší. Tímto Vám moc děkuji za odpověď a za Váš čas. Přeji pěkný den N

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Nikolo, nejedná se o nijak závažný nález...máte drobný, na 99,9% nezhoubný nádorek na hypofýze, který produkuje ve zvýšené míře prolaktin. Tento typ nádorů hypofýzy je dobře léčitelný konzervativně právě Dostinexem. Tento lék má vliv na snížení tvorby prolaktinu a ovlivňuje také množení a růst buněk nádoru, takže je docela dobře možné, že se časem při léčbě normalizuje hladina prolaktinu a i adenom se může zmenšit nebo úplně vymizet. S normalizací hladiny prolaktinu se také obnoví nebo upraví menstruační cyklus a měla byste bez problémů i otěhotnět. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x