Adhd v dospělosti

Dobrý den, až dnes (je mi 20 let) jsem pravděpodobně zjistil, že trpím ADHD. Musím si v rukou neustále s něčím hrát, jsem dyspraktik(jak bylo psáno v Respektu-nemotorný a velice špatný v tělocviku), v noci jsem trpíval děsy a úzkostí, mám problém s pozorností, občas ale jen občas se zachovám agresivně nebo urážlivě, nejsem schopen si uspořádat čas a chybí mi jeho reflexe, semtam mám rychlé impulsivní reakce, možná trpím syndromem neklidných nohou, mám problémy s mluvenou komunikací(v psané jsem dle mého názoru velmi dobrý), mám nižší sebevědomí a velikou vztahovačnost, občas si mluvím sám pro sebe. Když uvažuji, chodím po domě nebo koleji. Ve svém pokoji mám veliký nepořádek, nejsem totiž schopen myslet na to, že bych měl dát každou věc na její místo, a mnohdy( i teď )ji jen tak pohodím na zem. Často zapomínám, že jsem bral s sebou různé věci a pak je na místech, kde jsem byl, nechám. Zároveň nemám žádnou dyslexii, disgrafii, atp. a ve škole mi to šlo. Někteří lidé mi dokonce říkají, že jsem podle nich velice chytrý, což si ale osobně nemyslím. Studuji teď VŠ. Myslíte, že z toho jak jsem to popsal mohu ADHD trpět? Dá se s tím něco dělat v dospělosti? Některé aspekty této nemoci mi totiž dělají problémy, jiné mi nevadí.Bylo by pro mne dobré zjistit, že touto nemocí trpím, a u mnohých svých negativních vlastností, kterým jsem vůbec nerozuměl a nemohl jsem s nimi nic dělat, najdu jejich opodstatnění. Asi bych s tím chtěl zajít za nějakým lékařem, řeší to psycholog nebo někdo jiný? A dá se s tím něco dělat bez nutnosti brát na to léky?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ADHD může přetrvávat i v dospělosti. Zda trpíte ADHD nebo nikoliv, lze zjistit za pomoci psychiatra, případně klinického psychologa. Psycholog (= nelékař) především určí, zda potřebujete péči psychiatra (= lékař, na rozdíl od psychologa může kromě psychoterapie také předepisovat léky). Někdy je možné zvládat popsané obtíže bez léků, ale zda je to možné u Vás, to opravdu ukáže až cílené vyšetření (psycholog nebo psychiatr). Vyšetření se nebojte, naopak by Vás mohlo uklidnit.

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Že máš ADHD je pravděpodobné. | Od: Tomáš Neuwirth | 14.12.2008 20:29
Ahoj Petře, je pravděpodobné, že ADHD máš. Tahle nemoc často přejde do dospělosti. Až budeš u doktora, tak se nenech odbýt. Je mnoho takových, kteří se kdysi ve škole naučili, že je to jen vývojová věc. Není to pravda a poslední výzkumy to potvrzují. Já mám 31 a pořád mám ADHD. Musel jsem obejít několik lékařů, než jsem natrefil na takového, který mi věřil že ta nemoc existuje. V lepším případě řekli, že věří, že to existuje, ale že mi neumí pomoct, že o tom nic neví. Někteří psychiatři se mi doslova vysmáli. Teď už půl roku mám na to léky a funguju dobře. Držím ti palce, ať se ti to taky podaří. Zdraví T.N.
reagovat
re:Že máš ADHD je pravděpodobné. | Od: Lukáš | 30.8.2010 00:08
Dobrý den,
dal byste mi prosím kontakt na lékaře, kterého jste chválil?

S přáním hezkého dne
Lukáš Matěna
reagovat
re:re:Že máš ADHD je pravděpodobné. | Od: T.N. | 16.9.2010 14:36
Ahoj Luboši, je to neuvěřitelné, nebyl jsem na těch stránkách dva roky a když příjdu, je tu relativně čerstvý komentář. :D Moc tu nechodím a tak se raději bavme e-mailem: Uphillman(zavinac)seznam.cz
reagovat
re:Že máš ADHD je pravděpodobné. | Od: Jarda | 8.3.2010 08:08
Z příspěvků je vidět, že lékaři (=psychiatři) jsou v této problematice nekompetentní a umí jen experimentovat s léky. Správnou diagnózu určí klinický psycholog.
reagovat
Naprosto Přesně můj případ. | Od: Michal | 14.8.2011 18:08
Zdravím, petrův příspěvek mě dokonale vystih ! Mám veškeré uvedené problémy, jako dítě na ZŠ jsem byl neposlušny, prostě zlobil jak čert !Ale v řeči jsem moc nevynikal zato ve psané formě jsem machr. Na škole jsem měl nejúhlednější písmo, učil jsem se dobře. No teď ale k problému tehdy bylo zdravotnictvi velice skromne, a samozřejmě moji poruchu neřešilo.. No a to způsobilo nejspíš to že teď vesvych 21letech beru drogy ! Beru už je 6let, pervitin, ale snažim se conejmeně a vubec seto kemě nehodí. Nemám zesebou jine problemy jen že prostě jakoby nejsem schopen se zařadit doživota protože se nespokojim s 15tisicema praci a nějakym alkoholem, dále vždycky jsem si jel sám nasebe, sám se osebe staram nanikoho nespoleham a musim mit jasno vtom co bude a jak natom sem. Uvažuju otom že si zajdu k psychologovi, protože se bojím toho abych natom nebyl hůř než si myslim. A ať semi zkusí vysmát a poznají další příznak ADHD a to agresivitu a neslušne vyjádření názoru, sčím sem měl vždycky problém, vždycky sem řekl to co mi zrovna proletělo hlavou :D.A taky si připadáte jakoby všichni okolo byli zoufale hloupí a nepřemýšlí ?
reagovat
re:Naprosto Přesně můj případ. | Od: Mara | 7.4.2016 20:10
To moc dobre znam :)) Roztekanost, problemy v praci,
clovek proste i kdyz je tam rok stejne lecos zapomina.
Potom na nej chodej ze jo. Rekne neco zakaznikum, jasne
vi ze to rekl, zakaznik potvrdi ze vsemu rozumi a pak
prijdou ze zakaznik nevi nic.
Takovyho lidi koncej na pracaku, pracovat podstate
nemuzou, jelikoz je propustej. Stejne tak u psani, kdyz je
to lepsi, dava to i smysl. Pokud je to horsi, tak napsano je
tak 60% textu a zbytek smysl nedava. Mozna spojeni s
disgrafii. Casto zvani, mele a je mimo :D
Problem je na to sehnat doktora no a to i dnes. V USA je
na to invalidka dokonce.
A ano problemy jsou casto od mala uz od skoly.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x