Afektivní zachvat

Dobrý den, rada bych se zeptala z jakeho důvodu nastava afektivní zachvat,dnes jsme to zazili u dcery (18 mesicu),uklouzla na podlaze a spadla, zacala moc plakat a kdyz jsem ji utesovala tak prestala dychat a v tu chvili byla jak hadrova panenka oci v sloup a nereagovala, trvalo to asi deset vterin,musela jsem s ni zatrast,probrala se a bylo vse v poradku, uz se nam to stalo po treti. Mam z toho spatny pocit a nevim proc se toto deje, chtela bych vedet zda neni moznost ze ma slabe srdce. Predem mockrat dekuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

U dětí převažuje tonus parasympatiku, což je součást tzv. autonomního nervového systému, který řídí pochody v organismu bez volní kontroly. Také mají menší schopnost adaptace na stres. Právě nadměrná aktivace parasympatiku vede ke zpomalení srdeční akce a tím může ve stresu psychickém (negativní emoce) či fyzickém (bolest) vést až k jeho chvilkové zástavě, případně chvilkové zástavě dechu. Tím dojde k promodrání a někdy i k chvilkovému bezvědomí (horší prokrvení mozku) s poklesem svalového napětí (hadrová panenka). Dá se říci, že je to taková "přehnaná" reakce organismu na nepříjemný podnět. Je to stav, který obvykle rychle odezní, aniž budete s dítětem třást nebo ho polévat vodou či jinak křísit. Jen velmi výjimečně je třeba dítě křísit. Se stárnutím dítěte se zlepšují jeho adaptační a regulační mechanismy a tak je schopno tolerovat větší stres, proto tyto záchvaty časem vymizí. Chápu, že stav vypadá dramaticky, ale zachovejte chladnou hlavu. Chtěla-li byste dítě nějak podpořit, začněte s otužováním, přidejte omega-3 mastné kyseliny do stravy a event. můžete přidat kúru karnosinu. Přeji pevné nervy při zvládání dramatických situací. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: