Afty

Dobrý den, už asi dva roky se potýkám s afty, nicméně poslední půlrok už mě to opravdu ubíjí. Nemůžu normálně jíst, mluvit… Afty se mi naprosto permanentně tvoří na sliznicích v ústech, na jazyku, v krku. Přichází to ve vlnách, občas se mi “osype” celá pusa, načež se některé afty v zárodku zaléčí, ale takových šest-sedm jich vyroste v poměrně velké rány. Léčili mě na obvodě, na stomatologii, na ORL- jenže pokaždé mi dokážou pomoct pouze s akutní léčbou, např. laserem či injekcemi, nikoliv ovšem s problémem příčiny neustálého vzniku dalších a dalších aftů. Jeden doktor tvrdí, že jde o herpetický vir. Testy to vyloučí. Další že jde o jiný vir, blíže nespecifikovaný, ale ani to se neprokáže. Objeví se i názor, že mám sníženou slizniční imunitu, dokonce mi byl na zkoušku naordinován Imunor, přestože imunologická vyšetření byla v pořádku- neúspěšně. Testy na kvasinky taktéž negativní. Poté někdo projevil podezření, že je to kontaktní alergie. Kožař to naprosto zavrhl, nicméně přišel s tím, že by se mohlo jednat o “Behcetův syndrom” a divil se, že to ještě nikoho nenapadlo, vzhledem k tomu, že hlavním příznakem onemocnění jsou právě afty. (A mimoto také vředy podobné aftům v oblasti pohlavních orgánu- už dvakrát jsem se s něčím podobným léčila, bylo to vždy označeno za genitální herpes). Mohli byste mi o tomto syndromu říct něco bližšího- mohla bych jím skutečně trpět? A co s tím dál dělat? Obvodní lékařka totiž prohlásila, že vždycky, když není jasná příčina nějaké choroby, svede se to na syndromy všeho druhu a navrhla homeopatika. Těch už jsem do sebe ovšem naládovala spoustu (např. rhus toxicodendron) -naprosto bez efektu. Neuvědomuje si zřejmě, co v posledních měsících zkouším- nutně potřebuju určit diagnózu a z ní vyplývající léčbu! Kam se tedy obrátit? Děkuju!

Odpověď odborníka:

Mohlo by skutečně jít o Behcetův syndrom či jiná puchýřnatá onemocnění, která se projevují i na sliznicích. Doporučuji léčit se u kožního lékaře, kde provedou speciální vyšetření na autoprotilátky a nasadí lokální protizánětlivou/imunosupresivní léčbu.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: