Afunkční žlučník

Dobrý den,od května 2009 trpím bolestmi,pícháním či tlaky v pravém podžebří až v pravém boku až do zad.Také mám nevolnosti a žaludek mám jako "zkopaný"plus křeče a mám světlou až žlutou stolici.Poté co sem byl několikrát na sonu,na gastroskopii,na kolonoskopii,na vyšetření krve,na CT zad tam bylo vše v pořádku ale zjistili mi celiakii.Myslel sem že mám vyhráno a po více než 5 mesicich problemy trvaly i přes přísnou bezlepkovou dietu.Poté mi vyoperovali slepé střevo.Následně jsem byl odeslan na psychiatrii,dostavam leky ale bez ucinku,somaticke bolesti trvaji.Za celou dobu jsem zvracel cca dvakrat.Vyhledal jsem jineho lekaře chirurga a ten me poslal na vysetřeni žlučníku cholescintigrafii a tam mi zjistili nefunkční žlučník.Chirurg mi doporučil laparoskopicke odstraneni zlucniku.Chci se vás prosím zeptat jelikož jsem žádné bližší info o nefunkčním žlučníku nesehnal zda se může nefunkční žlučník projevovat takovými bolestmi v podžebří a velkou nevolností a bolestí v oblasti žaludku?a zda byste doporučili jeho vyndání,četl jsem reakce dosti lidí kteří i po operaci žlučníku mají bolesti a zažívací problémy a další komplikace jako plicní embolie tak mam strach.Břicho bolí denně s krátkou úlevou během dne,když vykonám potřebu je to ještě horší nebo po jídle se to zhorší i když se snažim jist dietni potraviny.A ještě prosím jedna věc bojím se také slinivky,vyšetřovali mě na sonu ale ne CT a četl jsem že třeba rakovina slinivky se špatně diagnostikuje.Tyhle potíže mi ničí normální život,vlastně už ani nevím co to normální život je.Prosím o radu jak byste postupovali a předem vám děkuji...

Odpověď odborníka:

Pokud byl opravdu zjištěn (funkčním vyšetřením po provokaci) nefukční žlučník, tak bych doporučovala jeho odstranění. Tento zákrok patří mezi málo náročné a komplikace se většinou žádné nevyskytují. Ale je to samozřejmě operace v celkové anestezii, takže pro ni platí obecná rizika, jako pro jakoukoli jinou operaci. S tímto rozhodováním vám asi moc nepomohu. Po zákroku bývá sklon k řidším stolicím, musí se jíst po malých dávkách a dodržovat žlučníková dieta. Bolesti se někdy vyskytují, ale samozřejmě to není pravidlo. Rozhodně vám po operaci nehrozí takové obtíže, které máte nyní. Co se týče rakoviny slinivky, tak máte pravdu, že se obtížně diagnostikuje, pokud by bylo podezření na tuto chorobu, bylo by zapotřebí provést CT.

Poradna uLékaře.cz

  

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: