Ageneze corpus callosum prenatálně

Dobrý den,jsem ve 22.týdnu těhotenství a byla mi zjištěna ACC u plodu. Budu absolvovat i magnetickou rezonanci,dále se máme rozhodnou co dál. Na internetu jsem našla dost rozdílné informace,v genetické poradně nám taky moc neporadili. Zajímalo by mě objektivní riziko možného postižení v případě kdyby se jednalo o izolovanou ACC. Vím,že nelze říct nějaká čísla,ale alespoň procenta,která by nám pomohla se správně rozhodnout. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ageneze corpus callosum, tedy struktury, která v mozku spojuje obě hemisféry, je vzácná vývojová vada, která se může (a nemusí) spojovat s dalšími abnormalitami nervového systému. Z případného dalšího postižení vyplývá i další prognóza - pokud jsou další vady přítomny, bude pravděpodobně narušen i další neurologický vývoj. Ale i v případech, kdy jde o izolovanou agenezi corpus callosum není prognóza jistá - podle studie z boloňské univerzity z roku 2010 byl neurologický vývoj normální pouze u poloviny narozených dětí (a šlo jen o čtvrtinu dětí z celkového počtu dětí, u kterých byla tato vada diagnostikována, v 50% případů se rodiče rozhodli ukončit těhotentsví předčasně). Magnetická rezonance je v současné době nejpřesnější metodou k posouzení případných dalších vad, doporučuji ještě jednou probrat výsledky s genetikem. Rozhodování je v tomto případě velmi těžké, Vaši lékaři Vám mohou pouze poradit, ale konečné rozhodnutí bude na Vás.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: