Aids

dobrý den,mám dotaz.Bratr našel na benzínce ve sprše pánskou žiletku.Asi za týden ji opláchl a oholil si s ní obličej. Je možné,že se nakazil virem HIV a bude mít potom onemocnění AIDS?Mohl se nakazit i jiným onemocněním ( např.žloutenky atd )? Nevím,jestli se řízl,ale zajímalo by mě,co toto oholení může způsobit i kdyby se řízl a i kdyby se neřízl. Za jak dlouho po tomto oholení se mohou provést testy na HIV,aby se zjistilo,jestli se nakazil?Je důležité i to,že se s ní oholil až za týden? Co kdyby se oholil hned poté,co ji našel?Moc děkuji za Vaši odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byla žiletka kontaminovaná krví samozřejmě je riziko infekce HIV, ale i žloutenky B, C. Pouhé omytí moc nepomůže. riziko přenosu hepatitid B je 3-30%, poku by byla kontaminovaná krví od pacienta s aktivní infekcí, hepatitidou C je riziko cca 2-3%, u HIV je riziko přenosu nejmenší kolem 0,3%. Odběr krve by měl být odebrán po poranění předmětem, z důvodu zjištění jestli zranění infekcí neprpěl již dříve. Kontrolní odběr na hepatitidy cca po měsíci, na HIV za 3 měsíce od použití žiletky. Pokud si neporanil kůži, tak je riziko přenosu malé.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Čtyři tipy na cvičení proti bolesti zad
Články: Čtyři tipy na cvičení proti bolesti zad
Nedostatek fyzické aktivity...
Bércový ekzém vyžaduje komplexní léčbu
Články: Bércový ekzém vyžaduje komplexní léčbu
Jde totiž o chronický zánět...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: