Aids-hiv

  • Dotaz od: František
  • Publikováno: 20.12.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, mám dotaz, kdyby jste mi mohl odpovědět. Mám stejně starího přítele (50), kterému zjistili HIV. Později se to zhoršovalo, až přišel AIDS a začal užívat retrovirivé léky. Imunita se zlepšila, myslíte. že může mít opět HIV? Záleží to na výšce čísla imunity (teď cca 300) a čísla virového náboje? A přítel občas vysmrká uplně normálně jak zdravý člověl krev.. Je problém pro jeho babičku, která mu je pere a chytá se toho? Může se nakazit? Prosím o dlouhé odpovědi i pro ostatní. Dík

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Františku! HIV nemůže mít opět, HIV má celou dobu. HIV je virus, který AIDS způsobuje. To, že retrovirové léky odložily dobu, kdy se AIDS projeví neznamená, že by HIV z jeho těla zmizel. Viral load, tedy ten virový náboj i výška imunity jsou ukazatele jeho aktuálního stavu. Čím vyšší imunita a nižší viral load, tím lépe. Zdravý člověk krev často nesmrká. HIV na vzduchu nepřežívá dlouho a při konaktu s neporušenou pokožkou nemá možnost proniknout do organismu. Je-li však krev čerstvá a babička by měla na rukou oděrku nebo jiné zranění, je přenos touto cestou možný.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x