Akne

Dobry den, muj dotaz se týká akne se kterým aktivně bojuji přes 2 roky ( pod dermatologickym dohledem). Akne jsem měla cely život, ale nic významného, vždy pred menses se mi udělal jeden zanetlivy "bolak", který se sice hojil dlouho, ale nezanechal po sobě žádné jizvy či fleky. Bohuzel poslední 2 roky ( dalo by se říct po operaci endimetriozy) se mi stav rapidně zhoršil. Po operaci jsem brala cca 3 měsíce hormonální terapii přípravkem Visane, následně se mi plet rapidně zhoršila zánětlivé absesy - brada, okolo nosu a čelo, vznikají mi nyní po každém takovémto pupinku jizvy a fleky. Tento rok jsem již absolvovala 4 měsíční kuru ATB doxybene, následně mi byla nasazena HAK jeanine, kterou užívám od května a to kontinuálně bez pauz. Po změně dermatologa jsem dostala na konci června krem ROZEX, plet se celkem tak o 50% zlepšila, nyní ale, bohuzel nastalo opět zhoršení - velke zánětlivé ložiska na bradě a okolo nosu, dermatolog mi chce dat opět ATB tentokrat Sumamed. Nyní zevne používám již zmiňovaný ROZEX krem a na zánětlivá ložiska duac gel nebo aknemycin 2000 mast. Po duac gelu mam místo aplikace zarudle, nevim zda to je zánětem ci mi dráždí duac. "Bolaky" přibývají každým dnem, jsem z toho hrozne nešťastná, opět se stranim společnosti a nevim jak dal. Můžete mi, prosim, napsat Vas názor na muj problém - na užívání sumamedu atd. Mnohokrát dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Petro. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. A omlouvám se ještě jednou - kožní problém opravdu nelze blíže hodnotit na dálku bez možnosti Vás vyšetřit a znalosti detailů. V případě, že příslušná léčba nepřináší efekt, je v případě akné na místě uvážit event. změnu typu užívané antikoncepce (jiný druh může mít mírně jiný efekt na akné...), v případě, že Vám pomohl krém Rozex, který obsahuje antibiotikum (je ale určen pro léčbu některých specifických forem akné...), je možno uvážit užívání tohoto antibiotika celkově (lék Entizol). Pro těžké akné jsou pak vyhrazeny celkově užívané léky ze skupiny tzv. retinoidů - jsou velmi účinné, ale spojené s rizikem nežádoucích účinků. Ohledně Sumamedu - v případě, že se na problému podílí druhotná kožní infekce s místech boláků, je ATB vhodné, Sumamed by měl fungovat dobře (v zásadě není ale jeho efekt výrazně jiný, než Doxybene, které jste již zkoušela...). Přeji Vám, ať se Váš stav přece jen podaří zlepšit, postup ale každopádně konsultujte s ošetřujícím dermatologem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: