Akné

Již jsem sem na toto forum psala. Popiso tedy svoji anamnezu co nejstrucneji. Mam problém s akne, po operaci endimetriozy a následného brání hormonu Visane a vysazeni mi propuklo velmi akne na obličeji, trvá to již dva roky. Tento rok jsem byla od ledna léčena 4mes. ATB Doxybene, v květnu 2016 mi byla kvůli akne nasazena HAK jeanine, v září 2016 ATB Sumamed, krevní testy krom objem éry 104, v normě. Jen jaterní testy se mi malinko zvýšily konkrétně v srpnu 2016 jsem měla alt a ast 0,23, a pri odberech v září 2016 alt a ast okolo 0,44 - si e v normě ale zvýšení od minulého naberu - to samé u lipidů - cholesterol -srpen 3,8 a v září 4,57. Muj dermatolog mi predepsal curacne 20mg den, měla bych začít v pondeli tzn10.10.2016, muj dotaz se týká toho, ze mam strach po přečtení diskuznich fór na toto tema me vyděsilo několik veci - rapidně zhoršení stavu v začátcích léčby mam strach jelikož po každém pupinku mi zůstane jizva - vpadla a červená a nemizi. Bojím se ze kdyz prijde zhoršení budu mít plet jeste horší než nyní. Dále se obavám toho, ze kdyz mi stouply jaterní testy i cholesterol bez důvodu mohou mi po měsíční kontrole naberu pri užívání isotretionu jaterni enzymy jeste více stoupnout, co se bude dít potom ?léčbu mi vysadí a ja možná budu mít zhoršeny stav pleti a jeste k tomu špatnou krev a budu muset ukončit léčbu a obličej budu mít zničeny od toho prvopočátkoveho zhoršení stavu. Chtela jsem se zeptat ,zda jsou me obavy opodstatněné ci nikoli. Jaké mate zkušenosti vy s podáváním tohoto léku. Koukala jsem na videa lidi, kteří isotretion užívali, bohuzel, každy ma plet po měsíci užívání v desnem stavu - o hodně horším než kdyz zahajoval léčbu. Mam se bát novych jizev? Jsem z toho hrozne úzkostná a nevim co mam delat. Jinak imunologii, vytery z krku z nosu mam v pořádku, jen nyní mam zánět zvukovodu v uchu. Je mi 32. Dekuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Slečno Petro. Za popsaných okolností (těžší akné bez reakce na místní léčbu - jak předpokládám, nepíšete, jaké místní léky jste zkoušela...) je léčba retionoidem myslím rozumná volba, jaterní testy máte v pořádku a cholesterol neřešte - ani 4,57 není nějak "akutní" hodnota a není to nic, co by Vás něčím bezprostředně ohrožovalo. Každopádně ale doporučuji probrat pochybnosti s Vaším ošetřujících dermatologem, který zná detaily týkající se dosavadního postupu a ví, jak Vaše pleť vypadá a vypadala..

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: