Aktivní tuberkuloza u kamarda

Dobrý den, u našeho kamaráda byla zjištěna aktivní tuberkuloza a nyní již je na plicním v nemocnici. Byl očkovaný před rokem, je to diabetik 1.typu. Je to pro nás velké riziko? Mohu vědět, zda byste nám doporučila tuberkulinový test, příp. co jiného, neboť jsme s ním byli v kontaktu několikrát za poslední rok - manžel xkrát na pivu, u nás byl 2-3x přes hodinu na návštěvě. Manžel je hypertonik a má chronickou sinusitidu na lokálních kortikoidech, 4letý syn v době návštěvy byl nachlazený a měl zánět dutin opakovaně, 3x měl antibiotika. Za poslední 3 měsíce jsme byli několikrát všichni nemocní,nachlazení... Máme na vyšetření nárok, pokud o něj z těchto důvodů požádáme? A jak by probíhala léčba u dítěte?Jako u dospělého? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vzhledem ke kontaktu s aktivní tuberkulózou byste měli být vyšetřeni (rentgen plic a kultivační vyšetření). Měla by vás kontaktovat hygienická stanice ev. můžete požádat o vyšetření u vašeho praktického lékaře. Vy i váš 4letý syn byl proti TBC očkován (očkování u ročníku 2010 proti TBC ještě probíhalo), proto je riziko nákazy relativně malé. Léčba TBC probíhá obdobně u dětí jako u dospělých s vyřazením určitých léků, které nejsou pro děti vhodné.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: