Akutni bolest zad, stehna - mri

Dobry den, je mi 35 let, muz, nekurak, sportovne zalozeny, 183 cm, 76kg. Neberu zadne leky.Prace: vyzkum, 10hod. denne u pocitace, pravidelne delam strecink (bez toho to jiz nejde, casto i behem prace - 15-20min). Pred tydnem jsem po praci vecer 30 minut cvicil (protahovani a posilovani bez pouziti zavazi, toto zahrnovalo i lezeni na brise a zvyhani trupu pro posileni zadovych zvalu).Druhy den rano, ostra bolest v dolni casti zad. Toto trvalo dalsi tri dny - peclive protahovani a stretcink vsak bolest uklidnilo. Vecer jsem mohl spat, rano jsem se probudil bez bolesti. Toto se za posledni 4 dni zmenilo: strecink uz vubec nepomaha. Neni ani poloha, do ktere se mohu polizit a ulevi se mi. Musim brat prasky proti bolesti. Pres den je to jeste k vydrzeni. V noci (po usnuti) se vsak probouzim s pronikavou bolesti v prave casti dolnich zad, a vcera vecer v jeste vetsi bolesi praveho stehna (bolest vsak neprechazi pres koleno, tzn. lokalizovane ). Hyzde od zacatku neboli.Vylucovani a moceni - vse v poradku. Horecka zadna. Zadny pocit otupeni. Byl jsem u lekare. Rentgen v poradu. Za dalsich 10 dnu objednany na MRI. Predepsany leky proti bolesti. Zda se, ze muj problem je uplne obycejne natazeni zad tak jako to zaziva dalsich tisice lidi denne (pro mne je toto poprve). Avsak, bolest se nelepsi ale spise zhorsuje a take cestuje (nyni citim bolest v oblasti prave kycle). Navic, ta situace v noci a ne tolik pres den. Nez se opet uvidim s lekarem, co mam delat? 1. Prestat uplne se strecinkem? (cetl jsem ruzne rady) 2. Horke vs. chladna terapie? (vana versus chladeni?) 3. Existuje neco, co mi pomuze spat? (vcera jsem si vzal leky proti bolesti v 23hod, a ve 2hod jsem si musel brat dalsi lek - spat jsem nemohl do 6 rana). Uz nekolik dni nejsem schopny poradne delat praci. Dulezite: pred rokem a 4 mesici orchiektomie, rakovina varlat, seminoma, stage 1B, pT2. Po uspesne operaci, 2 kola chemoterapie. Od te doby (unor 2014) povazovan za vyleceny. Preventivni CT scan v rijnu 2014 - zadny nalez, sken cisty. Budu Vam moc vdecny za radu a alternativni diagnozu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, možností je řada. Bolest zad je opravdu častá potíž. Vzhledem k Vaší anamnéze (historii chorob) je nutné pomýšlet i na onkologickou komplikaci, ačkoli při tomto tumoru není obvyklá. Nicméně není proč se děsit předem. Máte objednanou MR v časném termínu a nález rozhodne o dalším postupu. Je opravdu možná i příčina bloku svalů. Doporučil bych Vám do MR vyšetření zmíněné cvičení přerušit. Ke druhému dotazu: nejvhodnější je suché teplo. Stran spánku je rada nejtěžší, často se hledá a zkouší, které léky proti bolesti pomohou nejlépe. Obyčejně se začíná léky na uvolnění svalového spazmu a analgetiky z nesteroidní řady, případně kombinované s paracetamolem. Podle Vámi zaslaných údajů bych ale Věřil vašemu neurologovi a vyčkal MR nálezu,

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: