Akutní bronchitida/laringitida - cesta letadlem - dítě

Dobrý den paní doktorko,mladší syn (nyní 21měsíců), prodělal v cca jednom roce akutní bronchitidu. Tehdy jsme v noci jeli vystrašeně na pohotovost, protože dýchal velmi ztěžka a hlasitě. Dostali jsme k inhalaci Ecosal spolu s inhalačním přístrojem OptiChamber, zlepšilo se to velmi rychle. S laringitidou jsme neměli a nemáme žádné zkušenosti, ale už jsme o tomto "strašáku" mnohé četli, abychom byli v obraze, takže jsme se tehdy báli spíše tohoto. .....nyní se chystáme na dlouhou cestu letadlem. Náš pediatr říkává, že ve jménu zdraví dětí nemá letadla rád, protože je tam vysoké nebezpečí nákaz a to včetně laringitidy. Od té doby se doslova bojím, že se mi cestou v letadle udusí. Přípouštím, že jsem dost úzkostlivá a zní to určitě přitaženě za vlasy, ale nemůžu si pomoct. A nutně potřebuji vždy znát rizika a možnosti, jak z toho ven, být relativně připravená. Tak by mě zajímal Váš názor - jak vysoké nebezpečí mu v letadle hrozí, jak rychle se to může projevit? za 13 hodin letu (18hodin cesty)? - co pak dělat, když začne kašlat, sípat, těžce dýchat? pediatr mě překvapil informací, že letušky jsou prý na to zvyklé a řeší to paradoxně teplem, tomu nerozumím ! odporuje to informacím,které jsem si načetla - co s sebou do letadla? Rectodelt jako 1.pomoc na laringitidu a Ecosal s dýchadlem na bronchitidu? aplikovala bych to najednou, to nemůžu nic zkazit, ne? Když by první čípek nezabral, za jak dlouho můžu dát druhý? v jakém intervalu použít inhalaci (tehdy jsme měli po 4 hodinách), studený obklad na krk? - vzala bych mu s sebou na cestu kapky do nosu (mořskou vodu) na zvlhčování sliznic jako prevenci, teple oblékla, pokud pojede silně studeně klimatizace - na příbalovém letáku Ecosalu se píše od 4 let, tak jak to že jsme ho v roce dostali? můžu ho tedy znovu použít? i ten již používaný, když mu neprošla expirace? - existuje i něco jiného do inhalátoru Optichamber, co by bylo vhodné mít s sebou na dovolenou? .......děkuji Vám za trpělivou odpověď, skutečně jsem Vás otázkami zahltila. S přáním hezkého dne, KK

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kailo. Kojenci a batolata jsou obecně náchylní k infekci vzhledem k nezralosti inunitního systému. V situacích a na místech s velkou koncentrací osob a při velkých teplotních změnách, jakou jistě klimatizované prostory jsou, je riziko infekce ještě vyšší. Takže chápu Vašeho pediatra, že z dlouhého cestování ledadlem není nadšen. Prevence je jediná: letadlem necestovat. Navíc Vy jako laik nejste schopna rozlišit, zda se při akutním stavu jedná o zánět hrtanu nebo zánět průdušek, což jsou dvě různé nemoci, které se zásadně liší léčbou. Nepřísluší mi radit Vám, jaké léky si máte vzít s sebou a kdy a jak je použít, protože návod prostě neexistuje, nemohu obsáhnout všechny situace, které mohou nastat. Navíc, pokud jste úzkostná, pak spíše než chladnou rozvahou při nějakém akutním stavu zareagujete panikou, s veškerou úctou k Vám. Čili radím, proberte to s Vaším pediatrem, který dítě zná lépe, zhodnotí rizika a případně navrhne ideálni postup. Pokud ale máte strach, pak radím neletět. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: