Akutní laryngitida

P. doktore. Můj syn (nyní 6 let) je veden na slabý astmatik cca od 1 roku. Vzhledem k urol. operacím bral několik let budiar. Nyní je po této stránce relativně zdravý a má je SOS Berodual, který jsme v podstatě nikdy nepoužili. Ve 3 letech mu byla odstraněna nosní mandle, nyní jsme byli i na ORL a vše v pořádku. Od cca 3 let, ale má dost často akutní laryngitidy (někdy každý měsíc, někdy každý druhý měsíc od podzimu do jara po slabém infektu a někdy i bez infektu). Prvních několik jsme zvládli doma ledovým vzduchem, zábalem na krk. Několik jich prodělal jako postintubační lar. po operacích, kde mu dr. podala dexamed. Bohužel, poslední 3 ataky byly tak silné, že jsme skončili v nemocnici, DS 4-5. Nepomohl ani studený vzduch ani Rectodelt. Všechna vyšetření byla v pořádku. Nyní ještě dr. odebrala krev na pertusse, parapertusse, chlamydie a mykoplazmata (na výsledky čekáme). Napadá Vás ještě nějaká léčba, podpůrná léčba, vyšetření atd., abychom se těmto silným záchvatům vyhnuli. Děkuji. Šárka.

Odpověď odborníka:

Paní Šárko!
To je jistě velmi stresující, když nevíte, jak dítěti pomoci, když se mu vrací tyto potíže. Zřejmě zde bude hrát roli zvýšená reaktivita jeho dýchacích cest. Taktéž mechanické zásahy - intubace mohly narušit intergitu jeho hrtanu. Zejm. horní dýchací cesty se po nějakém fyzickém či psychickém podnětu stáhnou a otečou a způsobí tak buď laryngospasmus / laryngitidu či bronchospasmus / brochitidu. Zde bych doporučil posílení celkové odolnosti organismu a zvýšenou péči o dýchací cesty. Např. pravidelné inhalace solného roztoku, vyplachování nosu, kloktání, pobyty v lese, otužování a pobyty v infrasauně, solné jeskyni apod. Z látek na posílení imunity bych doporučil zejména betaglukanové sirupy - např. Imunity sirup preventivně a ve zvýšené dávce při infektu. Samozřejmě může hrát roli i latentní infekce či alergie - proto ty odběry. I s tím by si betaglukan měl poradit. V neposlední řadě byste mohli spojit příjemné s užitečným např. pobytem v dětské léčebně či u moře. Přeji brzké uzdravení! S pozdravem MUDr. Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: