Akutní lumboischidický syndrom pravostranný

Dobrý den. Je mi 35 let.V roce 1997 jsem se podrobil operace meziobr.ploténky L4/5 a L5/S1.V roce 2008 jsem absolvoval reoperaci ploténky L5/S1.Od 17.2. 2012 mám výraznější bolesti v oblasti křížové kosti.Od 2.3. 2012 jsem byl hospitalizován na neurolog.odd,kde jsem se podrobil CT vyšetřen.íVýsledek CT:L4/5 paramediální pravostr. hernie 8mm doprava. L5/S1 paramediální levostr. hernie 6 mm doleva.To jsem absolvoval sadu infuzí,která mě relativně postavily na nohy.A od 2.5.2012 jsem byl opět hospitalizován pro akutní zhoršení zdravotního stavu.Silné bolesti v pravé dolní končetině.Snížená citlivost pokožky cca od poloviny lýtka až po palec horní stranou pdk.Při chůzi na patách neudržím pravé chodilo nahoře.Podrobil jsem se další léčbě infuzemi + kortikoidy,cvičení atd.PO propuštěšní do domácího léčení pociťuji silnou ostrou bolest v oblasti křížové kosti propagující do oblasti levé i pravé oblasti kyčle.Bez analgetik bych se nepostavil na nohy.Nejsilněšíbolesti jsou při chůzi a změně polhy se zedu do lehu.18.5. MRI všetření:Páteřní kanál je primárně úzký 10mm.Intervertebrální prostory L3/4,L4/5 a L5/S1 jsou užší.Signál disků v dolních třech etážích je snížen.Sekvestr mediolaterálně vpravo v etáži L3/4 - 11x9x20mm.Recidíva mediální protruze disku L5/S1 - 4,5mm.Demarkace sekvestru v prostoru L3/4 a minimální poop.fibrozní změny v laterálním recesu vlevo v etáži L5/S1. Prosím o vysvětlení výsledku MR,zhodnocení zdr.stavu a doporučení,jak dále pokračovat v léčbě. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Mezi 4. a 5. bederním obrtlem výhřez disku 8 mm., L 5/S 1 6 mm. Příznaky poruchy motoriky do dolní končetiny jak popisováno. Zúžení pateřního kanálůu dle popisu. Popisovaný sekvestr viz popisovaná velikost. Fibrosní změny . Nález vyžaduje velmi přesnou diagnostiku a souhru ortopeda, neurologa a vyžaduje konsultaci neurochirurga. Každá opakovaná operace vede ke vzniku srůstu s dalšími potížemi, výhřezy plotének nejsou alarmující, vyžadují léčbu proti bolesti, šetrnou rehabilitaci s fyzikální léčbou,. Zúžení kanálu a sekvestry vašak mohou být určením k operaci. Zhodnocení ani pro neurochirurga vzhledem k proběhkým operacím nebuude jednoduché, konsultaci neurochirurga je ale potřeba provést přímo s pohledem na snímky magnetické rezonance.. Celé hodnocení se ale nemůže opírat jen o nález MR, ale o zhodnocení potíží pacvienta a lékařský nález stavu. Poraďte se s vašim lékařem v tomto smětru. Hodnocení další léčby tak bude velmi uvážlivé.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: