Alerg. reakce na lék

Po několikadenním užívání léku Gopten 5 mg se z plného zdraví ojevil dušný stav, silná bolest v krku /v krku bez zarudnutí/, suchý kašel, pocit vnitřního otoku, velice obtížné polykání, těžké dýchání, ztráta hlasu. Do rána /za pomoci lízání ledu/ ustoupila bolest v krku a pocit vnitřního otoku. Zůstal silný chrapot a suchý kašel /pocit jako když jsem něco vdechla/. Toto přetrvávalo dále proto na ORL tam nález otok hlasivek a zánět hrtanu - 1x Solu medrol i.m., pak B12. Nyní po 10 dnech stále chrapot, kašel zvláště v odpol. čase a v noci s občasným vykašláním žlutoz. hlenu a nově masivní rýma, a pocit tlaku na prsou, pocení, zadýchávání při sebemenší námaze, bez teploty, event. občasné subfebrilie /37,3/. Může se jednat o komplikaci alerg. reakce? Interním lékařem alerg. reakce zpochybněna, já však nemám důvod si vymýšlet a nebylo to nic příjemného. Jaký máte názor Vy? Děkuji za odpověď. M. Sl.

Odpověď odborníka:

Inhibitory ACE, mezi které patří i Gopten, mohou vyvolávat alergické reakce. Ty se většinou objevují v prvních týdnech léčby. Mezi nejčastější příznaky patří i ty Vámi popsané, tzn. kašel a otok zejména rtů, jazyka a hrtanu. Mechanismus účinku zde nejspíš nesouvisí s protilátkami (typ IgE), ale přímo s účinkem ACE. Díky němu se v organismu hromadí určité látky (bradykinin a substance P) a ty jsou příčinou výše uvedených obtíží. Ke zmírnění kašle lze použít např. Kromolyn nebo Nedokromil. Nutností je samozřejmě vysazení Goptenu.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: