Alergická kolititda u kojenců, krev ve stolici

Dobrý den. Prosím o radu. Mám 6 měsíční dcerku, kterou zatím kojím, před týdnem jsme zavedly zeleninové příkrmy. U dcerky se cca od 2 měsíců objevil problém s krví ve stolici, který pokračuje dosud. Pediatr nás vyslal na koloskopii a také jí vyšetřili na alergii na kravské mléko. Alergie z krve nebyla potvrzena. Gastroenterolog ale zjistil alergickou kolitidu. Doslovně ve zprávě stojí: koloskopie: Olympus GIF XP 20 zaveden do 10 cm, sliznice růžová, patrna lymfonodulární hyperplasie, která je příznačná pro alergickou kolitidu. Závěr: enterorrhagie jako projev alergické kolitidy u dítěte s vyšším rizikem alergie (matka alergická na roztoče, plísne, psy, kočky a kakao). Tento typ alergie nemívá pozizivní protilátky proti KM, protože se jedná o reakci zprostředkovanou eosinofily nebo IV. typ alergické reakce. V případě nutnosti umělé výživy mlékem je indikováno podání extenzivních hydrolyzátů. Zavádět další nemléčné příkrmy - vždy jeden nový, aby mohla být zaznamenána event. reakce. Prognóza milk breast milk kolitidy je dobrá, kojit dále. Z této zprávy vlastně nic nevím, ani lékař se nevyjádřil, o co vlastně jde. Řekl jen to, že je dcera alergická, na něco, co sním. A řekl, že mám začít dávat nemléčné kaše rozdělané ve speciálním mléku pro alergiky. Přijde mi to divné, když alergie na kravské mléko nebyla prokázána. Také jsem se ho ptala na lepek, on řekl, že ony kaše mám zvolit právě s lepkem. Nevím, jaké je nejnovější doporučení ohledně lepku. Pediatr mi totiž tvrdí, že mám okamžitě dát dceři piškoty dřív, než ukončí 6. měsíc, aby pak neměla celiakki. Osobně mi piškoty nepřijdou vhodné stejně jako dětské sušenky. Dále nevím, jestli mám podávat jogurty. Pediatr mi prvně říkal, že máme jogurt zkusit, po zprávě z gastroenterologie mi řekl, ať jí ho raději nedávám, že počkáme do roka, pak že by měla alergie odeznít. A kaše podle něj mám dávat rýžové a ne rozdělané ve speciálním mléce, jak říkal gastroenterolog. Takže vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Vyroste dcera z oné alergie? A neměl by nás pediatr vyslat na dětskou elergologii nebo byšetřit mě, když já dceři ten údajný alergen předávám? Můžete mi prosím poradit? Dcera jinak výborně prospívá, je velmi živá a energická, moc toho nenaspí, měří 64 cm, váží 66510 g, porodní váha 3360 g a délka 51 cm. Velmi děkuji za radu. S pozdravem Šárka.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, kde jste byli vyšetřováni, ale i podle předchozích dotazů je vaše situace rozhodně vhodná aspoň ke konziliu na dětské klinice v Motole - zavolejte si nebo napište, oni vám pomohou rozhodnout, jestli gastroenterologická nebo alergologická ambulance, spíše asi gastro /info zde: http://www.pediatrie-motol.cz/gastroenterologie-a-vyziva/. Motol je nejlepší a hlavně vysoce specializované a odborné pracoviště pro děti v naší zemi, kde se právě těmito onemocněními zabývají. Nemá cenu váhat a oscilovat mezi několika lékaři u vás, zvyšuje to vaši nejistotu a napětí, v Motole by se o vás měli postarat komplexně - všechno zajistit, i když je to pro vás asi z ruky. Kontakt na kliniku a ev. objednání najdete zde: http://www.pediatrie-motol.cz/Kontakt. Lze se objednat telefonem, on-line formulařem nebo emailem. Objednání neoddalujte, nejednotnost v informacích o výživě by mohlo dcerušce i uškodit, i když prospívá. PS: na vyšetření s sebou vezměte všechny předcházející zprávy z vyšetření holčičky i vaše z těhotenství /pozitivita anca protilátek a podobně/ - usnadní to diagnostiku a rozhodování lékařů ohledně dalších vyšetření. Hodně štěstí a brzy zdraví vaší holčince.. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Dotaz | Od: Káťa | 9.11.2010 19:53
Ahoj Šárko, s naším 6-ti měsíčním synem zažíváme vlastně úplně to samé. Moc by nám pomohlo, kdyby jsi se mohla ozvat a říct nám, jak ste pokročili a jestli máte nějaký závěr.
kata.halamkova@seznam.cz
Díky moc
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: